Kullanıcı Adı: Şifre    
   
  veya Üye olun | Şifremi unuttum
  Arama / Gelişmiş Arama  
   
Skip Navigation LinksArşiv (April 2004) > Kültür Sanat
Kültür Sanat
Lale Devri İstanbul’una İki Özgün Bakış Vanmour ve Levnî Sergisi
Topkapı Sarayı
Bugünlerde Topkapı Sarayı Müzesi önemli bir sergiye eve sahipliği yapıyor. Valenciennesli ressam Jean-Baptiste Vanmour’un 18’inci yüzyılın ilk yarısına ait Osmanlı saray törenleri, günlük yaşam, kent görünümleri ve Osmanlı giysilerini resmeden tabloları ile yine aynı dönemde çalışan saray nakkaşı Levni’nin dönemin kültür ve gündelik hayatına ışık tutan minyatürleri birlikte sergileniyor. 17’nci yüzyıldan itibaren, İstanbul’a gelen Avrupalı elçiler, Batıda tanıtmak amacı ile kıyafet albümleri yaptırırlardı. 18’inci yüzyıl başlarında Fransa’nın İstanbul’daki elçisi Ferriol’ün yanında getirdiği ressam Vanmour’un resimleri de bu geleneğin bir devamı niteliğindedir.
Vanmour’un eserleri dönemin kıyafet geleneğine ışık tutuyor. Vanmour Osmanlı sarayında, Osmanlı başkentinde ve imparatorluğun çeşitli eyaletlerinde yaşayan farklı statüdeki kişilerin giydikleri farklı giysileri resmetmektedir. Sanatçı 18’inci yüzyıl başkent kadınlarının ev içi giysilerini belgelemiş ve dönemin kadın giyimi modasını yansıtmayı başarmıştır. Sergide Vanmour’un İstanbul’da bulunduğu sürede, etkilediği saray nakkaşı Levni’nin de, Osmanlı toplumunda yaşayan kadın ve erkekleri, değişik pozlarda ve çeşitli giysiler içinde resmettiği minyatürleri sunulmaktadır. Ayrıca Hüseyin Vehbi’nin III. Ahmed’in oğullarının 1720’deki sünnet düğünü şenliklerini anlatan Surname-i Vehbi adlı eserinin Levni tarafından yapılan minyatürleri de dönemin kültür tarihine ve eğlence anlayışına ışık tutan çok değerli bir kaynak olarak sergide yer almaktadır. Levni’nin festival minyatürlerinin aksine, Vanmour’un III. Ahmed dönemi sonundaki Patrona Halil isyanını belgeleyen tabloları vardır.
Vanmour ve Levni’nin aynı dönemi iki farklı gözden izleme imkanı sunan çalışmaları kültür, günlük hayat, kadın ve hatta siyaset tarihi çalışmaları için eşsiz bir kaynak niteliğindedir. Sergi 15 Nisan’a kadar gezilebilir. / Betül İ. Argıt

Tavsiye Et
Kültür Sanat
GEÇMİŞ YAZILAR