Kullanıcı Adı: Şifre    
   
  veya Üye olun | Şifremi unuttum
  Arama / Gelişmiş Arama  
   
Skip Navigation LinksArşiv (April 2006) > Merhaba >
Merhaba
Seçimler ne Irak’ı değiştirdi, ne CHP’yi. Seçimler ne Irak’ı değiştirebilir, ne CHP’yi! Seçim bir mekanizmadır; arkasında ‘değer’ yoksa, hiçbir mekanizma otomatik yarar veya huzur sağlamaz. Demokrasi, özgürlük, insan hakları birer kelimeden ibaret kalır. Kalıcı bir dünya düzeni, değersiz kurulamaz.
 
Vietnam işgali, Amerikan hegemonyasını sarsan ilk siyasî yanılgı oldu. Irak’ın işgali, Amerikan imparatorluk rüyasının başlamadan bitmesine yol açacak. Afganistan’da başkentin dışına çıkamayan işgalciler, Irak’ta başkenti bile ellerinde tutamayacak. Orta Doğu’nun dört kadîm halkı (Araplar, Türkler, Farisîler ve Kürtler), kısa vadeli çatışma nedenleri ne olursa olsun, işgalcilerin oyununa gelmeyecek ve kendi aralarında mutlaka anlaşacak. Dinî bir duyarlılıkla davranan kuvay-ı millîye, sömürüden başka düşüncesi olmayan işgalcileri er geç püskürtecek.
 
CHP, muhalefet ahlâkı oluşturamayan ilk siyasî partimiz. Ne kendi içinde muhalefete imkân tanıyor, ne gücü yettiğinde ülke içinde. Karşısına çıkan ilk muhalif partiyi (Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası) yedi ayda, ikincisini (Serbest Cumhuriyet Fırkası) üç ayda kapattırdı. Demokrat Parti iktidarına ancak on yıl dayanabildi. Sonunda zinde kuvvetleri kışkırtarak iktidarı yeniden ele geçirdi. Her askerî müdahale, CHP zihniyetine kısa süreli bir iktidar imkânı tanıdı. Fakat CHP bu imkânları kalıcı hale getiremedi. Muhalefeti bilmeyen, iktidar olmayı da bilemez!
 
HatırlıYorum’da, geçen yıl sonunda yitirdiğimiz Hikmet Öğüt’ü hatırlıyoruz. Anlattıkları, hepimiz için hikmetli birer öğüt.
 
Bu ayki dosyamız, küresel finans sisteminin işleyiş biçimi ve Türk ekonomisine etkileri. Öyle bir rant çarkı ki bu, ekonomideki büyük düzelmeye rağmen, 2003 yılında Türkiye’ye gelip Hazine kâğıtlarına yatırılan Amerikan dolarına, yıl sonu itibariyle tam %48 faiz ödenmiş. 2004 yılında da durum çok farklı değil (%31). Enflasyon düşüyor, fakat reel faiz yüksek kalırken TL değerlendikçe, iç ve dış borçlar artmaya devam ediyor.
 
Faize hükmedemeyen, ülkeye hükmedemez!

Paylaş Tavsiye Et