Kullanıcı Adı: Şifre    
   
  veya Üye olun | Şifremi unuttum
  Arama / Gelişmiş Arama  
   
Skip Navigation LinksArşiv (April 2008) > Dosya > Susan Ross*: “Medya, hegemonik sistemin boşluklarına sızabilmeli”
Dosya
Susan Ross*: “Medya, hegemonik sistemin boşluklarına sızabilmeli”
*Dr., Washington State Üniversitesi
Söyleşi: Ebru Afat
 
Ba­rış ga­ze­te­ci­li­ği­nin son yıl­lar­da öne çık­ma­sın­da bü­yük kat­kı­la­rı olan ki­şi­ler­den bi­ri ola­rak ba­rış ga­ze­te­ci­li­ği­ni bi­ze na­sıl ta­rif eder­si­niz?
Ba­rış ga­ze­te­ci­li­ği, eleş­ti­rel bir ga­ze­te­ci­lik­tir ve bu­ra­da eleş­ti­rel ke­li­me­si ile kas­te­di­len de mu­ha­bir­le­rin ha­ber ve­rir­ken ke­sin bir for­mül iz­le­mek­ten zi­ya­de olay­la­rın ge­li­şim hi­ka­ye­le­ri­ni or­ta­ya koy­ma­la­rı­dır. Ga­ze­te­ci­ler ne­ler olup bit­ti­ği­ne da­ha vâ­kıf ol­duk­la­rın­da bu­nun için­de yer al­dık­la­rı top­lum­da­ki et­ki­si de da­ha faz­la ola­cak­tır. Çün­kü med­ya ade­ta in­san­la­rın gö­rüş­le­ri­ni in­şa et­mek­te­dir. Bu­gün olay­la­rın, ça­tış­ma­la­rın ol­du­ğu yer­le­re gi­den, ha­ber ala­bil­mek için so­ru­lar so­ran mu­ha­bir­le­rin, in­san­la­rın dü­şün­ce­le­ri­ni da­ha ge­niş bir şe­kil­de or­ta­ya koy­ma­la­rı­nı sağ­la­mak üze­re so­ru­lar sor­ma­la­rı, da­ha faz­la in­sa­nın gö­rü­şü­nü al­ma­la­rı ve mev­cut tar­tış­ma­la­rı tam ola­rak yan­sıt­ma­la­rı ge­rek­mek­te­dir.
 
11 Ey­lül’den son­ra özel­de Ame­ri­kan, ge­nel­de ise Ba­tı med­ya­sı, Ge­or­ge Bush yö­ne­ti­mi­nin baş­lat­tı­ğı te­rör­le sa­va­şın sür­dü­rül­me­si sü­re­cin­de bü­yük bir rol oy­na­dı. Aca­ba ba­rı­şa ina­nan ga­ze­te­ci­ler med­ya­nın oy­na­dı­ğı bu sa­vaş yan­lı­sı ro­lü de­ğiş­ti­re­bi­lir­ler mi?
Bu­ra­da üze­rin­de du­rul­ma­sı ge­re­ken bir­kaç hu­su­sun bu­lun­du­ğu­nu dü­şü­nü­yo­rum. Bi­rin­ci­si med­ya­da­ki sa­vaş ve ge­nel ola­rak te­rör­le sa­vaş, Bush hü­kü­me­ti­nin bir kur­gu­su­dur. Do­la­yı­sıy­la biz in­san­lar­la Bush’un öte­si­ne ge­çe­rek ko­nu­şur­sak, baş­lan­gıç­tan iti­ba­ren bu sü­re­cin içe­ri­sin­de yer al­ma­yan in­san­la­rın ses­le­ri­ni yan­sı­tır­sak, fark­lı ba­kış açı­la­rı­nın or­ta­ya çık­ma­sı­nı sağ­la­ya­bi­li­riz. Zi­ra bu ses­ler Irak’ta kit­le im­ha si­lah­la­rı­nın ol­ma­dı­ğı­nı söy­le­miş­ler ve sa­vaş sü­re­ci­ne dâ­hil ol­ma­mış­lar­dı. Ba­zı mu­ha­bir­ler bu ki­şi­le­rin ses­le­ri­ni ba­sı­na yan­sıt­tı­lar; an­cak med­ya ço­ğun­luk­la bu in­san­la­rın inan­dı­rı­cı­lık­la­rı­nı za­yıf­lat­tı ve söy­le­dik­le­ri ne­de­niy­le mar­ji­na­li­ze et­ti.
Ga­ze­te­ci­ler olan bi­ten­le­rin da­ha faz­la far­kın­a var­dık­la­rı ve top­lu­ma da­ha faz­la nü­fuz et­tik­le­rin­de, ül­ke­le­ri­nin oto­ri­te­le­ri­nin ak­tar­dı­ğı bil­gi­le­re ve top­lum­la­rın­da hâ­kim olan tek yön­lü ha­va­ya mey­dan oku­ma­ya baş­la­ya­bi­le­cek­ler­dir. Bi­zim bu­ra­da ba­rış ga­ze­te­ci­li­ği der­ken kas­tet­ti­ği­miz, ger­çe­ğin bü­tü­nü­nü da­ha faz­la gö­re­bil­mek nok­ta­sın­da bir­bir­le­ri­ne yar­dım ede­bil­me­le­ri için ga­ze­te­ci­le­rin des­tek­le­yi­ci un­sur­lar­dan ya­ni bir­bir­le­rin­den yar­dım al­ma­la­rı­dır. Zi­ra her bi­ri­miz ger­çe­ğin ne ol­du­ğu­na da­ir sı­nır­lı bir ba­kış açı­sı­na sa­hip ol­du­ğu­muz için bi­ze yar­dım­cı ola­cak or­tak­la­ra ih­ti­yaç du­yu­yo­ruz. Her mu­ha­bi­rin ve ya­za­rın, ger­çe­ği da­ha net gö­re­bil­mek için baş­ka ül­ke­ler­den mes­lek­taş­la­rı­nın yar­dı­mı­na ih­ti­ya­cı var­dır.  

 

Bil­di­ği­niz gi­bi Ame­ri­kan ana akım med­ya­sı, tüm dün­ya­da­ki en et­ki­li med­ya ko­nu­mun­da. Zi­ra sa­de­ce Ame­ri­kan va­tan­daş­la­rı­nın zih­ni­ni oluş­tur­mak­la kal­ma­mak­ta, onu ta­kip eden dün­ya­nın dört bir ya­nın­dan mil­yon­lar­ca in­sa­nı da et­ki­le­mek­te­dir. Kri­tik sü­reç­ler­de çok önem­li rol­ler oy­na­yan Ame­ri­kan ana akım med­ya­sın­da­ki mu­ha­bir ve ya­zar­la­rın mev­cut sa­vaş yan­lı­sı yak­la­şım­la­rı­nı de­ğiş­tir­me­le­ri müm­kün mü­dür? 

Bu­nun müm­kün ol­du­ğu­nu sa­nı­yo­rum; çün­kü bü­tün sis­tem­le­rin için­de boş­luk­la­rın bu­lun­du­ğu­nu dü­şü­nü­yo­rum. Hiç­bir he­ge­mon­ya mü­kem­mel, hiç­bir güç de bü­tün­cül de­ğil­dir. Ya­ni her sis­tem için­de di­re­ne­bil­me im­ka­nı bu­lu­na­bi­lir. Ame­ri­kan ana akım med­ya­sın­da da, di­ğer ül­ke med­ya­la­rın­da da bi­rey­sel ola­rak ga­ze­te­ci­ler­le ko­nuş­tu­ğu­nuz­da Ba­rış Ga­ze­te­ci­ği nok­ta­sın­da bü­yük bir il­gi­nin, bü­yük bir is­te­ğin ol­du­ğu­nu gö­rür­sü­nüz. Bu­ra­da yap­ma­mız ge­re­ken, ga­ze­te­ci­lik sis­te­mi içe­ri­sin­de boş­luk­lar aça­bil­mek için bu il­gi­yi ve is­te­ği kul­lan­ma­ya baş­la­ma­mız­dır. Bu ko­lay bir sü­reç de­ğil­dir şüp­he­siz, çok yo­ğun bir en­teg­ras­yon ve fedakarlık ge­rek­tir­mek­te­dir.

Paylaş Tavsiye Et