Kullanıcı Adı: Şifre    
   
  veya Üye olun | Şifremi unuttum
  Arama / Gelişmiş Arama  
   
Skip Navigation LinksArşiv (April 2010) > Kültür Sanat
Kültür Sanat
29. Uluslararası İstanbul Film Festivali
İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen Uluslararası İstanbul Film Festivali bu yıl 3–18 Nisan tarihleri arasında 29. kez sinemaseverlerle buluşuyor. 2009 ve 2010 yılının yeni yapımlarının yanı sıra sinema klasiklerinden seçmeler de içeren festivalde 22 farklı bölümde 57 ülkeden 200’ün üzerinde film gösterilecek. Oldukça çeşitlilik arz eden bir programla sinemaseverleri buluşturacak festivalde ünlü konuklar ve usta sinemacılarla söyleşiler ve atölye çalışmaları da yer alıyor.
Mın Dît, Denizden Gelen, Kıskanmak, Acı Aşk, Neşeli Hayat, Karanlıktakiler, Büyük Oyun, Bal, Vavien, Ses ve Beş Şehir festivalin Ulusal bölümünde yarışacak filmler.
Uluslararası Yarışma bölümünde Aşkın Son Mevsimi; İnsan Hakları bölümünde Babil’in Oğlu; Türk Sineması Belgesel bölümünde Buçuk ve İki Tutam Saç: Dersimin Kayıp Kızları; Akbank Galaları bölümünde Kontrol Limitleri; Dünya Festivallerinden bölümünde Elveda, Hadewijch, Koca Dünyada Kurtuluş Pusuda, Şeref Madalyası ve Küçük İndi; Genç Ustalar bölümünde Öksüz, Üstüne Alınma ve Yepyeni Bir Hayat; NTV Belgesel Kuşağı’nda Müezzin ve Kızıl Mabet; Mayınlı Bölge’de ise Yeşil Günler ve Erkeksiz Kadınlar festivalin öne çıkan filmleri.
Canlandırma Sineması bölümünde bu yıl Estonya’dan örneklerin yer aldığı festivalde Filistinli yönetmen Elia Suleiman Geride Kalan, Kutsal Direniş ve Bir Kayboluşun Güncesi filmleriyle özel bir bölümde ağırlanıyor. Elia Suleiman ayrıca festivalin konuğu olarak İstanbul’a gelecek ve 16 Nisan Cuma günü saat 16.00’da Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi’nde bir sinema dersi verecek.
Film programı, gösterim mekânları ve diğer etkinlikler için detaylı bilgi http://www.iksv.org/film adresinden öğrenilebilir.

Tavsiye Et
Fırça ve Kalemin İzinde Sınırları Aşmak
Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), “2010 Türkiye’de Japon Yılı” kapsamında “Fırça ve Kalemin İzinde Sınırları Aşmak” başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor. 15 Nisan - 27 Haziran 2010 tarihleri arasında sanatseverlerle buluşacak sergide, Sakıp Sabancı Müzesi hat koleksiyonundan seçilen Osmanlı dönemi eserleri ile Japonya’daki Kampo Müzesi’nden getirilen Çin ve Japon kaligrafi örnekleri yer alıyor.
Osmanlı, Uzakdoğu ve Latin yazı sanatları örnekleri üzerinden güzel yazı sanatının tanıtılması amaçlanan “Fırça ve Kalemin İzinde Sınırları Aşmak” sergisiyle izleyici, usta kaligrafların kalem, fırça, mürekkep ve kâğıt gibi geleneksel malzemelerle harflere döktükleri duyguları keşfetmeye davet ediliyor. Sergide ayrıca, Latin kaligrafisinden tarihsel örneklerin yanı sıra “MG Latin Kaligrafisi Okulu” sanatçılarının yazdığı ünlü Türkçe metinler de sanatseverlerle buluşuyor. Sergi kapsamında, Japonya’dan gelen ve İstanbul’da çalışmalarını sürdüren iki hattat, bir atölye çalışmasıyla çocuklara hat sanatı hakkında bilgi ve eğitim verecek.

Tavsiye Et
Moskova Kremlin Sarayı Hazineleri Topkapı Sarayı’nda
Topkapı Sarayı geçtiğimiz Aralık-Şubat ayları arasında İran coğrafyasında yaşamış medeniyetlere ait eserler ile İran-Türkiye arasındaki tarihî, diplomatik ve kültürel ilişkileri belgeleyen yapıtlardan oluşan “Onbin Yıllık İran Medeniyeti ve İkibin Yıllık Ortak Miras” isimli serginin ardından bu kez Osmanlı-Rus ilişkilerinin 16. ve 17. yüzyıl dönemine ait eserlerin yer aldığı bir sergiye ev sahipliği yapıyor.
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın katkılarıyla gerçekleşen “Moskova Kremlin Sarayı Hazineleri Topkapı Sarayı”nda sergisi, Rusya’nın en eski müzesi olan Moskova Kremlin Sarayı Müzesi koleksiyonlarından derlenen yaklaşık 100 eserden oluşuyor. Sergide, dönemin Osmanlı-Rus ilişkilerine ait eserler ile Çarların devletin başkanı, ordu komutanı olarak kullandıkları objeler, saray törenlerinde, özel hayatlarında ve dinî törenlerde kullanılan değerli eserler yer alıyor.
“Moskova Kremlin Sarayı Hazineleri Topkapı Sarayı”nda sergisi, Topkapı Sarayı Müzesi ile Moskova Kremlin Sarayı Müzesi işbirliğiyle düzenlenen projenin ilk ayağını oluşturuyor. Osmanlı-Rus ilişkilerinin 16. ve 17. yüzyıllarına ait eserler ile Sultan ve Çar’ın saraylarındaki eserlerin yer aldığı iki geçici sergiden oluşan bu projeyle siyasi, diplomatik, ekonomik ve kültürel ilişkilere sahip iki ülkenin Topkapı ve Kremlin gibi dünya tarihine yön vermiş iki önemli sarayına ait koleksiyonlar ilk kez karşılıklı olarak ziyaretçilere sunularak Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin geçmişteki niteliği ortaya konulmuş oluyor. Projenin ikinci ayağında ise aynı dönemin Topkapı Sarayı eserleri Kremlin Sarayı’nı ziyaret edecek.  “İstanbul Topkapı Sarayı: Osmanlı Sultanlarının Hazineleri” adıyla 26 Mayıs–15 Ağustos 2010 tarihleri arasında Moskova Kremlin Sarayı Müzesi’nde düzenlenecek sergide Osmanlı sultanlarının saltanat sembolleri, şahsi eşyaları, saray yaşamı ile ilgili 100’ü aşkın eser yer alacak.
7 Haziran 2010 tarihine kadar ziyarete açık olan “Moskova Kremlin Sarayı Hazineleri Topkapı Sarayı’nda” isimli sergi, Salı hariç her gün 09:00–17:00 saatleri arasında Topkapı Sarayı Has Ahırlar’da ziyaret edilebilir.

Tavsiye Et