Dijital mecralara dair kavramların iş müktesebatımızdaki yerinin önlenemez yükselişine her geçen gün şahit oluyoruz. Bu kavramların sayısı, ayrı bir dil öğrenmeyi gerektirecek düzeyde yoğun ve derin. Kavramların havada uçuştuğu ülkemiz iş dünyasında, ölçeklenen iş sonuçlarına ve tüm dinamikleri oturmuş alanlara yönelik kararlar veren yöneticiler için dijital mecralar, hâlâ izlenmesi, kısa vadeli olarak küçük bütçeler ayrılması, uzun vadede mutlaka aktif olarak var olunması gereken yerler olarak görülüyor.
Yöneticilerimiz reklam ile ilgili tercihlerini çoğunlukla geleneksel tekniklerden (doğrudan e-mail, billboard reklamcılığı, telefon ile satış, basılı reklamlar vb.) yana kullanıyorlar. Bu kullanım alışkanlığına dair karşımıza çıkan küresel ve yerel araştırmaların tamamı ağız birliği etmişçesine geleneksel mecraların tüketicinin satın alma sürecine etkisi ve geri dönüşünün soyutluğu hakkında eleştirilerde bulunuyorlar.
Dünyada dijital mecralar için ayrılan bütçelerin büyüklüğü ve niteliği geleneksel mecraların düzeyine yaklaşmış durumda. Yine yapılan araştırma sonuçları dijital mecranın dinamikleri, ölçülebilirliği ve geleceğinin parlaklığı hakkında ağız birliği ediyorlar. Dolayısıyla iş hedeflerini katma değerli bir şekilde yerine getirebilmeleri için yöneticilerimizi, dijital mecralar hakkında yeterince bilgilendirmemiz gerekiyor.
Bilgilendirme sürecinin ilk basamağı “dijital mecra farkındalığı”dır. Dijital mecra farkındalığı süreci esnasında yöneticilerin dijital mecraların varlığından haberdar olması gerekiyor. Bu bağlamda yöneticilerin, başarılı dijital mecra örnekleri, dijital mecraların yatırım geri dönüşü hakkında bilgilendirilmesi elzem.
Dijital mecraların ölçülebilirliğini ve dijital reklamın etkinliğini anlatabilmek için rakamlardan ve bilimsel yöntemlerden mutlaka yararlanmak lazım. Rakamları da etkin ve anlamlı kullanabilmek için pilot çalışmalardan ve ölçülebilir sonuçlarından mutlaka faydalanmalı.
Reklam sektöründeki tahmin edilemeyen reklam harcamaları, sektör koşulları, rakiplerin durumu gibi genel gelişmelerin de takip edilmesi, analiz edilmesi ve sunulması gerekiyor. Sonuç olarak kendimizi yöneticilerin yerine koyarak, onların potansiyel sorularını, yorumlarını öngörebilmeli ve kendilerine tatmin edici cevapları verebilmeliyiz.
Tavsiye Et
Sosyal Yardım: Twestival
Charity: Water, Scott Harrison tarafından 2006 yılında kurulan ve dünyada temiz suya erişimi olmayan 1 milyar kişiye temiz su ulaştırmayı amaçlayan bir sosyal yardım kuruluşu.
Bu kuruluş, kısa zaman içerisinde 30.000 kişiden 8 milyon doların üzerinde yardım toplamayı başarmış. Bu fonla 14 ülkede, 1.240 su projesini hayata geçiriyor ve 600.000 kişiye temiz ve içilebilir su imkanı sağlıyor.
Twestival ise Charity: Water’ın sosyal medya örgütlenmesi. Scott Harrison, 2009 yılında Twitter’ı kullanarak yardım toplamayı düşünüyor ve böylece Twestival süreci başlıyor ve başarılı bir şekilde bağış toplamaya devam ediyor. Sosyal Medya bağış yöntemlerine çeşitlilik getiriyor.
Spezify: Görsel Arama Motoru
Standart arama motorları artık tüketicileri tatmin etmiyor. Stockholm merkezli Spezify, farklı arama motorlarının ve sitelerin API’lerini kullanarak bulduğu ağırlıklı olarak görsel içeriği yine görsel olarak zengin bir tasarımla sayfaya sıralıyor. Nisan ayında beta olarak yayına başlayan ve 6 hafta önce resmî olarak açılışı yapılan site, servis aramalarda MSN Search, Yahoo!, YouTube, Twitter, Wikipedia, Flickr ve eBay’i kaynak olarak kullanıyor. Site, önümüzdeki dönemde diğer sitelerin API’lerini de ekleyerek arama sonuçlarını zenginleştirmeyi amaçlıyor. Gelecekte bizleri, alanında uzmanlaşmış arama motorlarının beklediği aşikâr.
Google: “Fast Flip”
Web tabanlı haber okuma sürecini kolaylaştırmak ve okuma esnasında gazete sayfası çevirmek gibi bir his vermeyi amaçlayan kurguyla geliştirilen Fast Flip, internet haberlerini tam boy gazete sayfası şeklinde sunan bir servise sahip. Süreç esnasında Fast Flip hâlâ test sürüşlerine devam ediyor.
Fast Flip’in mobil versiyonu da iPhone ve Android için kullanıma açıldı.
Tavsiye Et