Kullanıcı Adı: Şifre    
   
  veya Üye olun | Şifremi unuttum
  Arama / Gelişmiş Arama  
   
Skip Navigation LinksArşiv (August 2005) > Dergi > Kitap Postası
Dergi
Kitap Postası
Nermin Tenekeci
Aylık Kitap Dergisi
Temmuz-Ağustos 2005, Sayı 4-5
Yapay gündemlerin değil kalıcı olanın ardına düşen ve ne yapıp edip okuyacağı kitaba ulaşan hakiki okurun, söylenenden söylenmeyeni bulgulayarak kat be kat anlamlar üreteceği okuma çabasına, kitap dergilerinin ne derece karşılık verdiği doğrusu tartışılır. Ancak ne kitabın tek başına hükümran olduğu bir döneme, ne de okuduklarının bağlayıcısı, çarpılmışı, üreticisi, müptelası bir okur anlayışına yakınız. Devir, nereye dönsek piyasa, sektör, arz-talep, reklam… kavramlarının dimağlarımızı hercümerç ettiği zamanlar. Aksini savunmak, görmezden gelmek, hele de internet parmaklarımızın ucundayken neredeyse olanaksız. Elbette tüm bu hengâmede kitap da –rıza gösterelim göstermeyelim- bir ‘tüketim’ ‘meta’ı; gerek gazetelerin kitap ekleri, gerek sanal alemdeki kitap siteleri, radyo televizyon programları, gerek de kapımıza kadar gelen kitap satıcılarıyla devasa bir pazar! Bu durumda okura düşen, tüm bu malzemeden satır araları da olsa nitelikli cümleler devşirebilmek; üstelik bunu, tarafsız, genel geçer bilgilerle kotarmanın mümkün olmadığı bir sahada gerçekleştirmek.
Henüz beşinci ayını dolduran aylık kitap dergisi Kitap Postası, editörü Asım Gültekin’in kaleme aldığı manifesto benzeri ilk sunuş yazısıyla okuru tam da bu noktadan yakalıyor: “Birçok seçkin yazarımızla ‘iyi işler’ yapmaya çalışacağız. Bu topraklarda nitelikli şeyler söylemeye çalışan kimseye sağır kalmamaya çalışacağız.” Tekelleşmeye, reklam sarhoşluğuna, bilinçli körlüğe kazan kaldıran Kitap Postası, yapmak istediği birçok şeyi sayfalarına sığdıramamaktan yakınıyor.
Yayınlar ve yayınevlerine ait taze haberlerin, kitap-dergi tanıtımlarının yanı sıra, çeşitli meselelerin ele alındığı dosyalar ve söyleşiler dergide dikkati çeken bölümler arasında (‘Kültür’ Bakanı’nın çok kitap okumasının niçin haber değeri taşıdığına bir soru işareti koymak kaydıyla tabii; açlık grevi yapan bir grup İslamcı gencin arasından The Marmara’ya ‘yükselen’ sivil dayanılmaz bir muhalifin de).
Daha önce Amina Wadud ve George Soros isimlerini gündemine taşıyan derginin iki aylık çıkan Temmuz-Ağustos sayısının dosya konusu Aliya. Bilge Kral’ın geçtiğimiz günlerde yayımlanan Özgürlüğe Kaçışım / Zindandan Notlar başlıklı kitabının müzakere edildiği bu bölüme katkıda bulunan isimler, N. Ahmet Özalp, İhsan Fazlıoğlu ve kitabın yayıncısı Akif Emre.
“Çocuk kitapları nasıl olmamalı?” sorusuna cevap arandığı bir diğer dosya konusu ise çocuk kitapları. “Unutamadığım Kitaplarım” ve “Ben Yayıncı Olsam” köşelerindeyse her sayı farklı bir isim ağırlanıyor.
Kitap Postası, kitap tanıtımlarının yanı sıra nitelikli eleştirilerin önemli yer tuttuğu ve allanıp pullananın yerine sahici olanın esas alındığı bir kitap dergisi olma titizliğine sahip. / Nermin Tenekeci

Paylaş Tavsiye Et