Kullanıcı Adı: Şifre    
   
  veya Üye olun | Şifremi unuttum
  Arama / Gelişmiş Arama  
   
Skip Navigation LinksArşiv (September 2009) > Toplum > H. Hümeyra Şahin: “Hz. Muhammed’i tüm dünyaya tanıtmak istiyoruz”
Toplum
H. Hümeyra Şahin: “Hz. Muhammed’i tüm dünyaya tanıtmak istiyoruz”
Konuşan: Neşe Vona
 
Yaklaşık üç yıl önce kurulan MDD’nin kuruluş amacı ve misyonu nedir?
Meridyen, genç ve dinamik bir sivil toplum kuruluşu. Asıl çalışma alanı, sosyal bilimlerin Türkiye’deki gelişimine katkıda bulunmak. Bu bağlamda akademik çalışma yapanlara, klasik bir burs anlayışının dışında, yurtdışında bir sempozyuma katılmaktan bir master programının finansmanına kadar sosyal bilimlerin özendirilmesi ve desteklenmesi yolunda çeşitli desteklerde bulunmak. Ayrıca akademide üretilen bilginin topluma taşınmasında aracı rol oynamak.
 
Bu çerçevede derneğinizin çalışmalarından kısaca bahsedebilir misiniz?
Meridyen geçtiğimiz yıllarda aile, gençlik ve çocuk konularında çeşitli etkinlikler düzenleyerek akademiyi halkla buluşturdu. Toplumu yakından ilgilendiren bu konuları çeşitli boyutları ile ele aldı. Bu yıl da farklı kuşakları, sosyolog ve psikologların da katılacağı interaktif bir toplantı dizisi ile biraraya getirmeyi planlıyor. Özgürlük talepleri, geleneğe bakış, tüketim alışkanlıkları, zamanı kullanma gibi konularda gerilimli ilişkiler yaşayan kuşaklar arasında bir iletişim ortamı inşa etmeye çalışılacak. Ayrıca kapsamlı ilk projemiz olan Sonpeygamber.info’nun faaliyetleri de hız kesmeden sürüyor. Meridyen’in kuruluşunda muharrik güç olan Sonpeygamber.info, aynı zamanda insanların dine bir ‘mesele’ olarak baktığı bir çağda ilahiyat alanındaki birikimin topluma taşınmasını merkeze alan pekçok çalışma yaparak bir internet portalının sınırlarını da aşmış oluyor.
 
2007’de görkemli bir törenle açılışını yaptığınız Sonpeygamber.info’nun asıl kuruluş amacı nedir?
Bildiğiniz gibi 2005’te Avrupa’da ortaya çıkan karikatür krizi pekçok inananı olduğu gibi yaşadığı çağın sorunları konusunda endişeler duyan bizleri de rahatsız etti. Bu dönemde şöyle bir empati yaptık; dünyada hakkında bu kadar çok konuşulan Hz.Muhammed’i merak eden bir kişi O’nunla ilgili birşeyler öğrenmek istese ne yapardı? Muhtemelen çağın en etkili kitle iletişim aracı olan internete başvururdu. Nitekim biz de arama motorlarına O’nun adını yazdık. Pekçok dilde aramalar yaptık. Ancak karşımıza çıkan siteler, olması gerekenden çok uzaktı. Güvenilir kaynaklara dayanarak O’nu bütün yönleriyle ele alan bir internet sitesinin olmadığını gördük. Ve akademik referanslarla yayın yapan, savunmacı ve tepkisel olmaktan uzak ve aynı zamanda arabesk formlar yerine rafine bir estetik anlayışı önceleyen interdisipliner bir portal hazırlamaya başladık.
 
Sitenizde hangi konular mevcut?
Hz. Peygamber ile ilgili aradığınız herşeyi bulabileceğiniz kapsamlı bir içeriğe sahip Sonpeygamber.info. Peygamber Efendimiz’in şemailinden şeceresine, ahlaki özelliklerinden ibadet ve sosyal hayatına kadar herşey var. Ayrıca İslam’ın peygamberliğe bakışı, peygamberlerin hayatları, Kur’an’da Peygamberimiz, Hadis, Sünnet, sahabe gibi pek çok farklı başlığı da bulabilirsiniz. Peygamber sevgisinin tarih, edebiyat, musiki, mimari ve klasik sanatlara yansımalarını da gösteren değişik konular yanında siyer coğrafyasının her yerde bulunamayacak görüntülerini de içeren görsel bir zenginlikle de karşılaşabilirsiniz.
 
Geçtiğimiz Nisan ayında yaptığınız “Genç İlim Adamları Siyer Atölyesi” bağlamında “Cumhuriyet Dönemi Siyer Çalışmaları” adlı çalışmadan da kısaca bahsedebilir misiniz?
Sonpeygamber.info’nun bir internet yayıncılığının ötesinde çalışmalar yaptığından sözetmiştik; Cumhuriyet dönemi siyer çalışmalarına panaromik bir bakışın yapıldığı atölye ile de alana küçük bir katkıda bulunmak istedik. Konuyla ilgili bir literatür taraması yaptıktan sonra Türkiye’deki ilahiyat fakültelerinden 50’a yakın genç ilim insanı ile bir atölye çalışması yaptık ve gördük ki, Türkiye’de özellikle hadis ve siyer alanında bugüne kadar hep belli konular etrafında çalışmalar yapılmış, fakat çokça tartışılan, toplumun merak ettiği pek çok konuya hiç dokunulmamış. Sonuç raporunu sayfamızda yayınladığımız atölyede dikkati çeken bir başka konu ise, siyer yazıcılığının Türkiye’nin politik konjonktüründen hayli etkilenmiş olduğu idi. Ayrıca metodolojik olarak siyere has özel bir sahanın olmaması bu alanda uzmanlaşmamanın da önündeki engeldi.
 
Hangi dillerde yayın yapıyorsunuz?
Şu anda Türkçe, İngilizce, Rusça ve Almanca yayın yapıyoruz. Hitap edilen coğrafyanın ihtiyaçlarına göre her sayfanın farklı bir yayın politikası var. Bugüne kadar 156 ülkeden sitemize giriş yapıldı. Bizi en çok motive eden şeyin de bu olduğunu söyleyebilirim. Dünyanın herhangi bir yerinde bir kişiye siz Hz. Peygamber’in mesajını ulaştırabiliyorsunuz. Evrensel bir mesajı evrensel bir araçla dünyaya yayıyorsunuz.
 
Olumlu ya da olumsuz ne tür tepkiler alıyorsunuz?
Şimdiye kadar en çok dile getirilen konu, sitenin çok farklı dillerde de yayın yapması meselesi. Urduca, Pomakça, İspanyolca, Arapça ve Çinceye çeviri talepleri var. Özellikle bir milyar insanın din aradığı bir coğrafyada bu talep çok anlamlı oluyor. Geçtiğimiz yıl Sonpeygamber.info, Dubai’de yapılan ve dünyada Peygamber sevgisini ifade eden çalışmalar arasından en iyilerinin seçildiği Al-Mahabba (sevgi) Ödülü’ne layık görüldü. Bu ödül, sitenin uluslararası alanda tanıtımına büyük katkı sağladı ve ardından farklı dillerde yayın taleplerini de arttırdı. Olumsuz tepkilere gelince, içeriğin biraz ağır ya da yoğun olduğuna dair eleştiriler alıyoruz. Doğrusu özellikle din ile ilgili konuları çok duygusal hatta çoğu zaman “arabesk” formlarda algılamaya kodlanmış kitleler için haklı bir eleştiri olabilir ancak Sonpeygamber.info Hz. Peygamberi akleden bir kalple sevmenin daha değerli olduğuna inanıyor ve bu çerçevede bir yayın yapıyor.
 
Web portalı içinde yer alan “Çocuk Köşesi” hangi amaçla hazırlandı? Çocuklar bu siteye girdiklerinde nelerle karşılaşıyorlar?
7-12 yaşlarına hitap eden “Çocuk Köşesi”, aslında başlı başına bir site. Temel amaç, Hz. Peygamber’in ahlakını çocuklara daha iyi tanıtabilmek. Bu çerçevede çocuklar, bir balonla Peygamberimizin hayatına, onun yaşadığı coğrafyaya yolculuk yapabiliyor, çeşitli duraklarda durup bilgilenebiliyor. Çocukların çok sevdiği Asım Dede’nin Hadis Defteri, çocukların sıkılmadan hadis öğrenebilecekleri bir bölüm. Ayrıca yarışmalar, bulmacalar, konuşan ansiklopedi, ABİ (Anne Baba İlgili) bölümleri ile çocuklar Peygamberimiz’in dünyasını daha iyi tanıma fırsatı yakalıyor. Ayrıca sitemizde yine çocuklar için 15 dilde Hz. Peygamber’in hayatını anlatan müstakil bir bölüm de var. Dünyada çok farklı dilleri konuşan çocuklar, peygamber halkasında buluşuyor.
 
Hem dernek olarak hem de web portalı olarak yeni projeleriniz var mı?
Sonpeygamber.info, toplumumuzdaki farklı insan profilleri ile tanışmak istiyor. Çünkü Hz. Muhammed, bütün insanlığın peygamberi, hem ihtiyaç duyulan hem de tanınması gereken birisi. Bu bağlamda Sonpeygamber.info yayın faaliyetini farklı platformlara taşımaya çalışıyor; bir gazetenin Ramazan sayfasını hazırlamaktan, ortaokul ve lise çağlarındaki gençlere, din kültürü dersleri ödevlerinde yardımcı olabilecek ve müfredat ile uyumlu yeni çalışmalar yapmaya kadar. Ve bahsettiğimiz gibi dil seçenekleri üzerinde çalışmalar yapıyoruz.
 
Üç yıllık tecrübeleriniz ışığında bu alanda en önemli ihtiyaç nedir?
Hem Sonpeygamber.info vesilesiyle, hem de Meridyen çatısı altında yaptığımız diğer çalışmalar vesilesiyle geniş bir network ile irtibat halindeyiz. Bu süreçte gördüğümüz en büyük ihtiyaç interdisipliner çalışmalar yapabilecek, dil sorunlarını aşmış iyi sosyal bilimciler yetiştirmek. Mesela geçtiğimiz ay, 16-18 Ağustos tarihlerinde Floransa’da “edebi ve görsel gelenekte Muhammed” konulu bir sempozyuma katıldık. Ve burada ülkemizden yetişmiş, ilahiyat ve sanat tarihi nosyonuna sahip bir akademisyeninin yokluğunu çok hissettik. Burada başka birçok ihtiyacı sıralamak mümkün ancak özellikle bir STK olarak toplumsal dinamizmi harekete geçirecek projeler inşa etmenin ve onları doğru şekilde yürütmenin ve bu yolda toplum desteği almanın çok önemli bir ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.

Paylaş Tavsiye Et