Kullanıcı Adı: Şifre    
   
  veya Üye olun | Şifremi unuttum
  Arama / Gelişmiş Arama  
   
Skip Navigation LinksArşiv (February 2010) > Kültür Sanat
Kültür Sanat
“Gelenekten Çağdaşa”: Modern Türk Sanatında Kültürel Bellek
İstanbul Modern, sanat eserleri üzerinden geleneksel olan ile modern olanın ilişkisinin izlerinin sürülebileceği bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin Batılılaşma atılımından bugüne, sanatın geleneksel olanla ilişkisine odaklanan ve tarihle modernliğin sanatçılar tarafından nasıl inşa edildiğini göstermeyi amaçlayan “Gelenekten Çağdaşa” isimli sergi 17 Şubat’ta açılıyor. Modern sanatımızın geçmişine odaklanarak, hat, minyatür, vitray, tekstil, tombak, halı gibi objelerle resim, heykel, fotoğraf ve yerleştirme sanatlarını bir araya getirecek sergi, tarih-kültür ve sanat eseri arasında görsel ve kavramsal ilişkiyi göstermeyi amaçlıyor.
Küratörlüğünü İstanbul Modern Şef Küratörü Levent Çalıkoğlu’nun üstlendiği “Gelenekten Çağdaşa” sergisinde Erol Akyavaş, İsmet Doğan, İnci Eviner, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Selma Gürbüz, Ergin İnan, Balkan Naci İslimyeli, Murat Morova ve Ekrem Yalçındağ’ın çalışmaları yer alıyor. Videodan resme, enstalasyondan fotoğrafa uzanan bir çeşitlilik içinde sanatçıların farklı dönemlerinden çalışmalarının yer alacağı sergi, İstanbul Modern Süreli Sergiler Salonu’nda 17 Şubat-16 Mayıs tarihleri arasında ziyaretçilere açık olacak.

Tavsiye Et
“İçimizdeki Zaman”
Moskova Fotoğrafevi Müzesi, Selanik Fotoğraf Müzesi ve İstanbul Modern işbirliğiyle hazırlanan “İçimizdeki Zaman” sergisi 27 Ocak’ta açıldı. Türkiye, Rusya ve Yunanistan’dan fotoğrafçıların yapıtlarından oluşan sergi, üç ülkenin bir arada açacağı ilk sergi olma özelliğini taşıyor. Sergide üç ülkeden toplam 15 fotoğrafçının 151 fotoğrafı yer alıyor.
Sergi fotoğrafları, İstanbul Modern Fotoğraf Sergileri Küratörü Engin Özendes, Moskova Fotoğrafevi Müzesi Müdürü Olga Sviblova ve Selanik Fotoğraf Müzesi Müdürü Vangelis Ioakimidis tarafından seçildi. Mart 2010’da Moskova Uluslararası Fotoğraf Bienali’nde, Nisan 2010’da Selanik Uluslararası Fotoğraf Bienali’nde de açılacak olan “İçimizdeki Zaman” sergisi, 16 Mayıs’a kadar İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi’nde ziyaret edilebilir.

Tavsiye Et
!f İstanbul başlıyor
Türkiye’de bağımsız sinemanın adresi olan !f İstanbul AFM Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali, 9. kez sinemaseverlerle buluşuyor. Her yıl Şubat ayında İstanbul ve Ankara’da AFM Sinemaları’nda izleyiciyle buluşan festival, bu yıl İstanbul’da 11-21 Şubat, Ankara’da ise 25-28 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek. Dünyanın dört bir yanından derlediği filmleri, farklı ve güncel başlıklar altında toplayarak sinema takipçileri ile buluşturan festivalde çeşitli atölye ve etkinlikler de yer alıyor.
Festivalin ödüllü uluslararası yarışması olan “Keş!f” bölümünde farklı ülkelerden 9 film yarışıyor. Bu bölümde Türkiye’yi Emre Şahin’in 40 adlı filmi temsil edecek. Bölümün diğer önemli filmleri Sawan Baan Na, Gigante, Here, Metropia ve Winterstilte.
“Hit Filmler” bölümündeki Cold Souls, C’est Pas Moi Je Le Jure, Mary&Max, La Nana, An Education, Fantastic Mr. Fox, Kasi Az Gorbehaye Irani Khabar Nadareh, Precious, Samson&Delilah, Crazy Heart ve The Lovely Bones; “Fantastik Filmler” bölümündeki My Dog Tulip ve Samâ wôzu; “Sessiz ve İsyankar bölümündeki Antoine ve New Muslim Cool festivalin dikkat çeken filmleri.
Kamerayla İzdivaç, Double Take, Food Inc, Ordu’da Bir Argonot ve Age of Stupid “Dünyanın Çivisi” adlı belgesel bölümün öne çıkan yapımları. !f İstanbul’un müzik bölümü olan “Sesli Yaşam”da ise milyonlara ilham vermiş müzik öncüleri ile sözleri ve tavırlarıyla dünyada yeni alt kültürlere hayat vermiş müziklerin filmlerinden örnekler yer alıyor. Kürt sinemasının son yıllarda öne çıkan örneklerinden bir kaçı da “Açılım” başlıklı bölümde seyirci ile buluşacak. Bu bölüm altında ayrıca Kürt kısa filmlerinden bir seçki de gösterilecek.
Bu yıl dört farklı tematik seçki ile izleyicilerle buluşacak olan “Türkiye’den Kısalar” bölümündeki 39 kısa film, AFM Fitaş Sinemaları’ndaki gösterimlerin yanında 13-14 Şubat tarihlerinde Kadıköy KargArt’ta da yine ücretsiz olarak izlenebilir. Kısa filmler, festivalin Ankara ayağında Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi, ODTÜ GİSAM ve Türk-İngiliz Kültür Derneği’nde ücretsiz olarak gösterilecek.
!f İstanbul bu yıl “!f2: İstanbul’dan Canlı” projesi ile bir ilke de imza atıyor. Bu projeyle Türkiye ve komşu coğrafyalardaki mekanlarda festival kapsamında gösterilecek filmlerden bir tema altında toplanan beş tanesi eş zamanlı olarak izlenebilecek ve izleyiciler, gösterimlerin ardından filmin yönetmeni ya da yapımcısıyla yapılacak söyleşilerde sorularını canlı olarak iletme imkanı elde edebilecekler. Bu söyleşiler ayrıca !f İstanbul’un web adresinden de canlı olarak izlenebilecek.
Festival takvimi, gösterim mekanları, etkinlikler ve bilet satış noktaları hakkında detaylı bilgi www.ifistanbul.com adresinden öğrenilebilir.

Tavsiye Et
Yegâh makamında bir terennüm
İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nun 2010 “CRR Konserleri” dizisinin Şubat ayı konserinin başlığı “Yegâh”. 21 Şubat Pazar günü, saat: 11:30’daki konserin klasik bölümünü oluşturan ilk kısmında Türk Musikisi’nin en kadim makamlarından biri olan Yegâh’tan seçilmiş eserler yer alacak. Konserin sololar bölümünde önce iki hanım saz sanatçısı, kanunda Hacer Tısoğlu ve tanburda Ege Yıldız, Türk Saz Musikisi repertuarından seçme örnekler seslendirecekler. Konserin diğer solisti Ufuk Caba ise neoklasik repertuardan dört eserle mikrofona gelecek. Fatih Salgar’ın yöneteceği konserin son bölümünde koro, Türk Musikisi’nin “şarkı” repertuarından örnekler icra edecek.

Tavsiye Et