Kullanıcı Adı: Şifre    
   
  veya Üye olun | Şifremi unuttum
  Arama / Gelişmiş Arama  
   
Skip Navigation LinksArşiv (January 2006) > Dergi > Ebe Sobe
Dergi
Aylık Çocuk Dergisi
Aralık 2005, Sayı: 47
Günlük gazete ekleri olarak yayınlananlar dışında, bilinen ilk çocuk ve eğitim dergisi Mümeyyiz’le (1869) günümüz çocuk dergileri arasındaki süreç, kuşkusuz başlı başına bir araştırmayı gerektiriyor. Sosyal değişim, yenileşme düşüncesi ve Batılılaşma çabalarıyla ilintisinden tutun da, yaslandığı kültür, ele aldığı konular ve sözlü anlatım geleneğinden çizgi romana geçişe değin pek çok konu, bu araştırmanın alt başlıkları arasında yer buluyor. En önemli işlevleri ilköğretim çağındaki çocukların eğitimi olan renksiz, resimsiz ilk çocuk dergilerinin, albenili, eğlenceli, oyunlu, promosyonlu sayılara terfileri ise, “play station”ların hükümranlığındaki günümüz dünyasında neredeyse kaçınılmaz. İşlevler ve içerikler ise yayın politikalarına göre değişiyor. Kimileyin (ve özellikle çocuk dergiciliğinin altın yıllarını yaşadığı 1970 ve 80’lerde) çizgi romanla bütünleşerek, kimileyin salt edebiyat sevgisini merkeze alarak, kimileyin eğitime katkı/kaynak sağlayarak, kimileyin de “eğlenceli bilgi”yi okuyucularıyla paylaşarak kendilerine bir hedef belirleyen bu dergilerden biri de Ebe Sobe.
Eğlence, bilgi ve edebiyat vaadiyle 2001’de yayına başlayan Ebe Sobe, 2003’te Çocuk Edebiyatçıları Birliği tarafından yılın çocuk dergisi seçildi. İlkokul çağına hitap eden dergi, edebiyatın doğru bir dille ifade edilebileceği ve salt didaktik bir içeriğin bir çocuk dergisi için yeterli görülmediğinin başarılı bir örneği. Ucuzcu yaklaşımlardan uzak bir estetik anlayışını hedefleyen ve bunu Dağıstan Çetinkaya, Yavuz Turhan, Saadet Ceylan, Sevgi İçigen, İrfan Sayar gibi çizerlerin illüstrasyonlarıyla pekiştiren derginin yazar kadrosu da oldukça geniş: Fatih Erdoğan, Mevlana İdris, Gökhan Özcan, Gülten Dayıoğlu, Burhan Eren, Ferit Avcı…
Bu ayki kapak konusunu bir kitap veya derginin serüvenine ayıran Ebe Sobe’de masal, öykü, deneme, şiir, mizah ve bilmece-bulmacanın yanı sıra, “İsim-Şehir-Hayvan”, “Ekin’le Fotoğraf Öğreniyorum”, “Keli ve Dimi”, “İlginç Hayvanlar” vs. gibi farklı köşeler mevcut. Derginin okurlarına bir de müjdesi var: Saklambaç Yayınları. Dergi bünyesinde kurulan yayınevi, çizgi roman, masal, öykü, mizah, bilmece-bulmaca, genel kültür ve ansiklopedi türünde diziler yayınlamayı hedefliyor.
Bu sayının promosyonu ise 2006 duvar takvimi. / Nermin Tenekeci

Paylaş Tavsiye Et