Kullanıcı Adı: Şifre    
   
  veya Üye olun | Şifremi unuttum
  Arama / Gelişmiş Arama  
   
Skip Navigation LinksArşiv (October 2009) > Kültür Sanat
Kültür Sanat
İstanbul Modern’de Site Filmleri
İstanbul Modern Sinema, Sarkis’in retsrospektifini ortaya koyan Site sergisine paralel olarak, 1-11 Ekim tarihleri arasında Site Filmleri isimli bir film seçkisi sunuyor. Çağdaş sanatın bilhassa da kavramsal sanatın öne çıkan isimlerinden Sarkis’in kendi sanatıyla ilişkilendirdiği filmlerden seçtiği bu programda, Federico Fellini’nin Sekiz Buçuk, Jean Marie Straub&Danièle Huillet’nin Anna Magdalena Bach’ın Güncesi ile Musa ve Harun, Sergei Paradjanov’un Narın Rengi, Robert Kramer’in Buz, Andrei Tarkovski’nin Stalker, Amos Gitai’nin Vaat Edilmiş Topraklar ve Zeki Demirkubuz’un Kader isimli filmleri yer alıyor.
Jean Marie Straub&Danièle Huillet, kendisi gibi müzisyen olan eşi Anna M. Bach’ın günlüklerinden derlenerek hazırlanmış bir Bach otobiyografisinden yola çıkan Anna Magdalena Bach’ın Güncesi (1968)’nde, Bach’ın “Brandenburg Konçertoları”ndan farklı sonat ve suitlere uzanan müzikal yolculuğuna eşlik ediyor. İkilinin Arnold Schönberg’in tamamlanmamış üç perdelik operasından sinemaya aktardıkları Musa ve Harun (1975), filme çekilmiş en iyi opera örneklerinden biri. Sergei Paradjanov’un Narın Rengi (1968) isimli başyapıtı, tutkuların, korkuların, acıların eksik olmadığı gerçeküstü bir dünyada, Ermeni ozan Sayat Nova’nın hayat hikâyesini şiirleriyle harmanlayıp, semboller ve alegorilerle anlatıyor. Andrei Tarkovski’nin Stalker (1979)’ı, kahraman ve izleyicilerini metafizik bir yolculuğa çıkartan, sinemanın felsefeyle örtüştüğü eşsiz bir film. Robert Kramer’in Buz (1970) filmi ise kurmaca ve belgesel sınırları arasında gezinen bir anti-ütopya. Fellini’nin Sekiz Buçuk (1963) filmi, yeni filmini çekmeye hazırlanırken, sanatsal yaratıcılığını kaybettiğini düşünmeye başlayan ünlü bir yönetmenin, düşle gerçeğin birbirine karıştığı, saplantılı hayal dünyasını anlatıyor. Amos Gitai, büyük yankı uyandıran filmi Serbest Bölge’de, Estonya’dan hayat kadını olarak yasadışı yollarla İsrail’e getirilen bir grup kadının hikâyesini konu alıyor. Zeki Demirkubuz’un, son dönem Türk sinemasının en çarpıcı örneklerinden biri olan filmi Kader (2006), İstanbul’dan Kars’a saplantılı bir aşk üzerinden “kader” kavramını sorguluyor. 

Tavsiye Et
11. Uluslararası İstanbul Bienali
İstanbul’u dünya sanat çevrelerinin ilgiyle izlediği bir sanat platformuna dönüştüren 11. Uluslararası İstanbul Bienali, kapılarını 12 Eylül Cumartesi günü sanatseverlere açtı. Koç Holding sponsorluğunda, İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın desteklediği İstanbul Bienali’nin sergileri, 8 Kasım’a kadar Pazartesi günleri hariç her gün 10.00-19.00 arasında gezilebilecek.
Bienal bu sene WHW / What, How & for Whom (Ne, Nasıl ve Kimin İçin) küratörlüğünde; Antrepo No. 3, Tütün Deposu ve Feriköy Rum Okulu’nda 40 ülkeden 70 sanatçı ve sanatçı grubunun 141 projesine ev sahipliği yapıyor.
11. Uluslararası İstanbul Bienali, başlığını, Bertolt Brecht’in 1928 yılında Elisabeth Hauptmann ve Kurt Weill ile birlikte yazdığı Üç Kuruşluk Opera adlı oyunun ikinci perdesinin kapanış parçası olan “İnsan Neyle Yaşar?” adlı şarkıdan alıyor. Bu soru etrafında kurulan İstanbul Bienali’nin kavramsal çerçevesi, Brecht’e yeniden keşfedilmesi ve yeni kuşaklara gösterilmesi gereken bir klasik olarak bakmıyor. Brecht’i tekrar gündeme getirerek çağdaş kapitalizm koşullarında sanatsal uğraşın rolü hakkında bir düşünme denemesine girişmeyi, günlük pratikleri, değer sistemlerini ve eylem biçimlerini yeniden değerlendirmeyi amaçlıyor.
Bienal kapsamında yer alan sanatçıların eserlerinden Jumana Emil Abboud Limon Kaçakçılığı ve Nar, Bureau d’études Terörün Yönetimi, Hüseyin Bahri Alptekin Şikayet Etme, Yüksel Arslan İşçiyle Makine Arasındaki Mücadele, Anna Boghiguian Tarihin Kıyılarında Bir Şair (Konstantinos Kavafis), Zeina Maasri Lübnan İç Savaşı’ndan Siyasi Afişler 1975-90, Shahab Fotouhi Nükleer Bomba Sığınağı Taslağı, Michel Journiac Sıradan Bir Kadının Hayatında 24 Saat, Donghwan & Haejun Jo ABD Ordusu ve Baba, Rabih Mroué Ben, Aşağıda İmzası Olan Antrepo No 3’te; Jumana Emil Abboud Azizlik ve Aklı Başında-lık, Karen Andreassian Ontolojik Güzergâhlar, Sanja Ivekoviç Türkiye Raporu, Vyacheslav Akhunov 1 m2, KP Brehmer Patates Fiyatları Tütün Deposu’nda; Igor Grubiç Doğu Yakası Hikâyesi, Larissa Sansour Beytüllahim’de Çorba İçmek, Lado Darakhvelidze İdeal Medya, Alimjan Jorobaev Bişkek Şehir Merkezi Meydanı’nda Namaz Kılan Adamlar Feriköy Rum Okulu’nda görülebilir.
Bienal süresince üniversite öğrencileri kimlikleriyle sergileri ücret ödemeden gezebilecek. 6-14 yaş grubundaki çocukların müze ve sergi kültürünü geliştirmek ve onları temel sanat kavramlarıyla tanıştırmak, çağdaş sanata olan ilgiyi artırmak amacıyla düzenlenecek çocuk eğitim programları da, bienal süresince devam edecek.

Tavsiye Et
Filmekimi sekiz yaşında
İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen Filmekimi, 17-25 Ekim tarihleri arasında sekizinci kez sinemaseverlerle buluşuyor. Programıyla, yeni sinema sezonunun habercisi olan Filmekimi, seyircilerin yoğun ilgisi üzerine bu yıl dokuz güne uzatıldı. Ayrıca Filmekimi programında bu yıl daha fazla film, daha fazla seansta seyirciyle buluşacak. Filmler Beyoğlu Emek ve Cinebonus Maçka G-mall sinemalarında izlenebilecek.
Filmekimi’nin programında aralarında Berlin, Cannes, Venedik gibi saygın festivallerde boy gösteren ödüllü filmlerin, büyük ustaların merakla beklenen son yapıtlarının da bulunduğu 24 film yer alıyor. Geçen senelerde olduğu gibi Filmekimi’nde yine hafta içi her akşam 21.30 seansında Türkiye’de vizyona girmeyi bekleyen bir filmin ilk gösterimi yapılacak.
Michael Haneke’nin Beyaz Bant, Rachid Bouchareb’in Londra Nehri, Chan-wook Park’ın Kan Arzusu, Olivier Hirschbiegel’in Cennete Beş Dakika, Steven Soderbergh’in Che, Woody Allen’ın Kim Kiminle Nerede, Theo Angelopoulos’un Ağlayan Çayır’la başlayan üçlemesinin yıllardır beklenen ikinci filmi Zamanın Tozu, Jane Campion’ın Parlak Yıldız, Stephen Frears’ın Aşkım, Ken Loach’un Hayata Çalım At, Coen Biraderler’in Ciddi Bir Adam, Costa-Gavras’ın Cennet Batıda, Michael Moore’un Kapitalizm: Bir Aşk Hikayesi, Shane Acker’ın En İyi Kısa Canlandırma Film dalında Oscar’a aday gösterilen aynı adlı filminden uyarladığı 9, Marina de Van’ın Dönüşüm, Kamen Kalev’in Ay, Romanya’nın tanınmış yönetmenleri Hanno Höffer, Marculescu, Cristian Mungiu, Popescu ve Ioana Uricaru’nin Şark Oyunları bu seneki Filmekimi programında yer alan filmler. Filmekimi’nde bu yıl da hafta içi gündüz seansları 3,50 TL. Biletler, 3 Ekim’den itibaren satışa sunuluyor.

Tavsiye Et