Kuzey Irak’a askerî müdahale ve “Ermeni soykırımı” tartışmalarının gündemde olduğu bir dönemde ABD’ye iki kritik ziyaret gerçekleştirildi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül,
7-9 Şubat’ta gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley ve Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile bir araya geldi. Görüşmelerde PKK ile mücadele, Irak, Lübnan, Kosova, Türkiye’nin AB üyeliği ve özellikle “Ermeni soykırımı” iddiaları ele alındı. Gül’ün BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’u ziyaretinde ise Irak, Kıbrıs ve Medeniyetler İttifakı girişimi ele alınan konulardı. 31 Ocak’ta Kongre’ye sunulan “Ermeni soykırımı” yasa tasarısını engellemek amacıyla ABD Temsilciler Meclisi’nin önde gelen yetkilileriyle de görüşen Gül, tasarının kabulü halinde Ankara-Washington ilişkilerinin zarar göreceği uyarısında bulundu. ‘Olumlu’ izlenimlerle dönülen bu ziyaretin ardından 11-14 Şubat’ta Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Kuzey Irak gündemiyle ABD’yi ziyaret etti. Başkan Yardımcısı Cheney, Ulusal Güvenlik Danışmanı Hadley, Orgeneral Peter Pace, Savunma Bakan Yardımcısı Eric Edelman ve Orgeneral Peter Schoomaker ile bir araya gelen Büyükanıt PKK, Irak ve Kerkük’e ilişkin Türkiye’nin tutumunu Washington’daki yetkililere iletti.
Tavsiye Et
Hamas’ın iktidara gelmesinden itibaren uygulanan uluslararası tecridin de etkisiyle giderek tırmanan ekonomik kriz ve siyasi çalkantıların Filistinli gruplar arasına ektiği nifak tohumları neticesinde son dönemde şiddet olayları iyice çığırından çıkmıştı. El-Fetih ile Hamas yanlıları arasında çıkan çatışmalarda bir ay içerisinde 100’e yakın kişi hayatını kaybetmişti. “Kardeş kanı”nın dökülmesine son vermek amacıyla Suudi Arabistan’ın başlattığı barış girişimi çerçevesinde Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Başbakan İsmail Haniye ve Hamas’ın Siyasi Lideri Halid Meşal Mekke’de 6-8 Şubat’ta bir araya geldi. Görüşmeler sonunda taraflar Haniye başbakanlığında ulusal birlik hükümeti kurulması konusunda anlaştı. Anlaşmaya göre, kabinede Hamas’a 9, el-Fetih’e 6, diğer gruplara ise 4 bakanlık verildi. Mekke Anlaşması, aylardır iç savaş tehlikesi yaşayan Filistin’de bayram havası estirdi. Ancak hükümetin kurulup kurulamayacağı, kurulsa dahi uygulanan uluslararası siyasi ve ekonomik tecridin kalkıp kalmayacağı henüz belli değil.
Tavsiye Et
RTÜK’ün Şubat ayında yaptırdığı TV ve radyo kanalları ile ilgili anket, reyting kavgasının yaşandığı medya dünyasında çokça tartışıldı. Televizyon haberlerinin izleyiciler üzerindeki etkisi ve radyo dinleme alışkanlıklarının araştırıldığı bu anketler, RTÜK Başkanı Zahid Akman tarafından kamuoyuna duyuruldu. 17 il ve ilçede yapılan araştırmaya göre, ankete katılanların %79’u akşam haberlerini izliyor. İzleyicilerin %75’i haberlerin ruh sağlığını etkilediğini belirtirken, %55’i ise çocuklarının haberlerden olumsuz etkilendiğini ifade ediyor; birçoğu ise haber yayınlarını beğenmiyor. Radyo dinleme alışkanlıkları üzerine yapılan araştırma sonuçlarına göre ise, vatandaşlar günde ortalama 4,5 saat radyo dinliyor. Yine vatandaşlar, radyo yayınlarından hiç şikayetçi olmadıkları gibi, diğer yayın organlarına göre radyoyu kendilerine daha yakın buluyorlar.
Reyting kavgası içinde olan medya dünyası, RTÜK’ün anketlerini dikkate alarak kendisine çekidüzen vermek yerine, Başkan Akman’ın sansür mekanizmasını kullanmak istediğini ileri sürerek, tartışılması gereken asıl konuyu yine saptırdı.
Tavsiye Et
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Türkiye’nin tepki gösterdiği Doğu Akdeniz’de petrol arama konusunda ilk adımı attı. Rum yönetimi, Mısır ve Lübnan’la Ada’ya münhasır bölgelerde petrol ve doğalgaz aranması ve çıkarılmasına ilişkin anlaşmaları imzalamasının ardından 15 Şubat tarihinde ihale açtı. Rum Dışişleri Bakanı Yorgos Lillikas ve Rum Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Antonis Mihailidis’in Mısır petrol bakanının yanı sıra Lübnan, İtalya ve Çin büyükelçileri ile birlikte düzenlediği ve Norveçli iki şirketin Doğu Akdeniz’de yaptığı petrol araştırmalarının sonuçlarının tanıtıldığı toplantıya birçok petrol uzmanı ve şirket yetkilileri de katıldı. Rum Yönetimi’nin girişimini tanımadığını deklare eden Türkiye ise, Rumların komşu ülkelerle adanın karasularında petrol ve doğalgaz arama ve çıkarma anlaşması yapmasına tepki göstererek ihaleye katılabilecek firmaları uyardı. Bu gelişmeler üzerine Rumlar, BM’ye “Türkiye’nin tehditleri” konusunda yazılı şikayette bulundu.
Tavsiye Et
Irak’ta yaşanan kaos ortamını son erdirmek amacıyla ülkeye 21 bin asker daha gönderen ABD, bölgedeki direnişi kırmak için 7 Şubat’ta bugüne kadar yaptığı en büyük askerî operasyonu başlattı. Bağdat’taki Şii ve Sünni militanları etkisiz hale getirmek amacıyla yapılan harekatta, çok sayıda Iraklı hayatını kaybederken, Amerikan güçlerine ait 5 helikopter direnişçiler tarafından düşürüldü. Siyasi istikrarsızlığa sürüklenen Irak’ın geleceğini kaygıyla izleyen Ankara, artan terör olaylarını sonlandırmak amacıyla diplomatik çabasını da sürdürüyor. Türkiye’nin muhtemel Kuzey Irak operasyonu Şubat ayına damgasını vururken, Ankara Kuzey Irak’taki durumdan duyduğu rahatsızlığını her platformda dile getiriyor. Gerek Gül ve Büyükanıt’ın ABD ziyaretlerinde, gerekse ABD’nin Terörle Mücadele Koordinatörü Joseph Ralston’ın Türkiye ziyareti sırasında Ankara’nın terör konusundaki hassasiyeti bir kez daha vurgulandı. Şubat ayındaki MGK toplantısının da ana gündem maddesi terör ve Irak oldu.
Tavsiye Et
Türkmenistan Devlet Başkanı Saparmurat Türkmenbaşı’nın 26 Aralık tarihinde kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmesinin ardından, halk 11 Şubat’ta sandık başına gitti. Bir gün içerinde tamamlanan oy verme sürecine katılım %98,6 oranındaydı. Türkmenbaşı’nın ölümünün hemen ardından Yaşlılar Konseyi’nin kararıyla Devlet Başkanlığı görevini vekaleten yürüten Gurbanguli Berdimuhammedov, oyların %89,2’sini alarak seçimleri kazandı. Aralarında vali ve vali yardımcılarının da olduğu bürokrasiden gelen beş rakiple yarışan Berdimuhammedov’un seçimi kazanacağına kesin gözüyle bakılıyordu. Yeni Başkan’ın 14 Şubat’taki yemin törenine Türkiye’yi temsilen Başbakan Erdoğan katıldı. Berdimuhammedov’la bir görüşme yapan Erdoğan, Türkmenistan’da yaşanan bu istikrarlı geçiş döneminden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Erdoğan ziyareti sırasında Kazakistan, Gürcistan ve Rusya devlet başkanlarının yanı sıra İran cumhurbaşkanı 1. yardımcısı ve Azerbaycan başbakanı ile görüşme fırsatı buldu.
Tavsiye Et
Şubat, diplomatik ziyaretlerin oldukça yoğun olduğu bir aydı. 5 Şubat’ta Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref iki günlük çalışma ziyareti için Türkiye’ye geldi. Müşerref’in Cumhurbaşkanı Sezer ve Başbakan Erdoğan’la yaptığı görüşmelerde Irak, Lübnan ve Filistin’deki son gelişmeler ele alındı. Yapılan ortak açıklamalarda Türkiye ile Pakistan’ın tam bir uyum içersinde olduğunun altı çizilirken, Türkiye Pakistan’ın Ortadoğu’ya yönelik barış projesine destek verdiğini açıkladı. Diğer taraftan Başbakan Erdoğan 29 Ocak’ta Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da düzenlen Afrika Birliği 8. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne katıldı. Toplantıda açılış konuşmasını yapan Erdoğan, birçok Afrikalı liderle ikili görüşmelerde de bulundu. Gezinin önemine vurgu yapan Erdoğan, Türkiye’nin Afrika’da büyükelçilik düzeyinde yeterince temsil edilmediğini, temsilcilik sayısını artırmayı planladıklarını, çünkü BM Genel Kurulu’nda her ülkenin bir oy hakkına sahip olduğunu açıkladı. Erdoğan’ın ziyaretinin ardından Etiyopya Başbakanı Meles Zenawi’nin 8 Şubat’ta Türkiye’ye yaptığı ziyarette ikili ilişkilerin geliştirilmesi gerektiği vurgulandı.
20 Şubat’ta ise İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki Türkiye’ye geldi. Pakistan Cumhurbaşkanı Müşerref’in Türkiye’yi ziyaretinde gündeme gelen, İran’ın davet edilmediği Pakistan zirvesi Muttaki’nin temaslarında önemli bir yer tuttu. Gül zirvenin İran’a karşı olmadığını söylerken, Muttaki de bu toplantıyı kendilerine karşı bir girişim olarak görmediklerini ifade etti.
Tavsiye Et