Kullanıcı Adı: Şifre    
   
  veya Üye olun | Şifremi unuttum
  Arama / Gelişmiş Arama  
   
Skip Navigation LinksArşiv (March 2007) > Dergi > Hece
Dergi
Aylık Edebiyat Dergisi, Özel Sayı: 9
Necip Fazıl Kısakürek
Doğumunun yüzüncü yılı sebebiyle, geçtiğimiz yıl çeşitli etkinliklerle anılan Necip Fazıl Kısakürek’in anısına anlamlı bir katkı da aylık edebiyat dergisi Hece’den geldi. Belli periyotlarla öykü, şiir, roman, eleştiri özel sayıları yayımlayan ve A. Hamdi Tanpınar, Nuri Pakdil ve arkası gelecek diğer dosyalarla bu çabayı zenginleştiren dergi; kendi ifadesiyle, Türk edebiyatının ve düşüncesinin birikimini gelecek nesillere aktarmaya devam ediyor.
“Düşünce, Tarih ve Bir Coğrafya Tasarımı olarak Büyük Doğu ve Necip Fazıl Kısakürek” iddialı başlığıyla, üstadı salt sanatçı ya da düşünür kimliğiyle değil; çok yönlü kişiliğiyle ele alan 884 sayfalık bu oldukça hacimli yapıt, sekiz bölümden oluşuyor: Necip Fazıl’ın düşüncesi, şiiri, tiyatrosu, hikâyesi-romanı ve dili, tanıklıklar, soruşturmalar, albüm ve kaynakça.
Büyük Doğu gerçeğinin farklı veçheleriyle ele alındığı birinci bölümde, şairin; siyaset, toplum ve devlet tasarımı, İslamcılık, Doğu-Batı sentezciliği, modernleşme, yakın tarih yaklaşımı, gelecek tasavvuru, tasavvuf gibi konulardaki kimi görüşlerine ayna tutuluyor. Bölümün yazarlarından Akif Emre, “Büyük Doğu ve Gelecek Tasavvuru” başlıklı yazısında Kısakürek’in ne Osmanlı bakiyesi münevver tipi ne de muhalif bir İslamcı şablonu çizen yeni bir aydın tipinin habercisi olduğuna ve Büyük Doğu’nun, verdiği cevaplardan çok sorduğu sorularla toplumsal hafızada iz bıraktığına dikkat çekiyor.
Şair kimliğinin ele alındığı ikinci bölümde, Çile’den hareketle “Örümcek Ağı”ndan Çile’ye kadar şiirinin geçirdiği evreler, şiirindeki insan ve toplum gerçeği, şiiri ve poetikası arasındaki ilişki, şiirindeki metafizik dünya ve ‘ben’ olgusu gibi kimi konular mercek altına alınıyor.
Tiyatrosu, hikâyesi, romanı ve dilinin ayrı ayrı ele alındığı bölümlerin ardından, tanıklıklar kısmında Ersin Gürdoğan, Erdem Beyazıt, Abidin Dino, Sezai Karakoç, Çetin Altan, Murat Belge, Aziz Nesin, Cahit Tanyol, Doğan Hızlan, Mehmet Soyak ve başka isimlerin yazılı ve yaşayan tanıklıklarına başvurulmuş.
Ayrıca yirmi bir şair ve yazar “Necip Fazıl’ın düşünce ve edebiyatımızdaki yeri” konulu soruşturmaya cevap veriyor.
“MİT’ten yardım alınmayan” albümde üstadın az rastlanır fotoğrafları mevcut.
Yusuf Turan Günaydın ve Suavi Kemal Yazgıç’ın hazırladıkları şümullü bir bibliyografyayla nihayete eren yapıt, dikkatli okurlarına, genellikle üstadın muayyen yönlerinin ele alındığı ve değişik kesimlerce siyah-beyaz doğrultusunda değerlendirmelere tâbi tutulduğu dar kapsamlı dosyalardan farklı bir açılım sunuyor. / Rukiye Demirkıran

Paylaş Tavsiye Et
Yazara ait diğer yazılar
Rukiye Demirkıran