Kullanıcı Adı: Şifre    
   
  veya Üye olun | Şifremi unuttum
  Arama / Gelişmiş Arama  
   
Skip Navigation LinksArşiv (May 2007) > Basin Bülteni > Sermayenin Renkleri: Din, Ticaret ve Devlet
Basin Bülteni
Sermayenin Renkleri: Din, Ticaret ve Devlet

Anlayış dergisi bu ayki sayısında netameli konulardan biri olan Türkiye’deki sermaye, din ve devlet üçgenindeki ilişkileri masaya yatırıyor. Mustafa Özel, çok-ortaklı şirket modelinin kapitalist dünyada Türk devletinin itibarını ve gücünü arttıracak bir model olduğu, fakat hem devlet eliyle hem de bazı kötü niyetli kimselerce çökertilmeye çalışıldığı tespitinde bulunuyor. İbrahim Öztürk, modelin terk edilmemesi gerektiğini ve hem devletin kurumlaştırıcı adımlar attığı hem de girişimcilerin oyunu daha açık ve kurallara uygun oynadığı takdirde modelin pekala verimlilik getireceğini ifade ediyor. Sadık Ünay, Fatma Genç Ünay, Haşmet Duyar, Ali Murat Yel ve Melikşah Utku bu ayki “İslami Holdingler” dosyasının diğer yazarları.

Memleket Hali’nde Yücel Bulut, lise eğitiminde öğretim görevinin ‘dershane’ye, eğitimin ise ‘televizyon’a ihale edilmesinin yarattığı krizli durumu tahlil ediyor.

Türkiye Siyaset’teki “Resmî Eğitim mi, Millî Eğitim mi?” başlıklı yazısında Mustafa Şentop ise eğitim sistemindeki temel sorunun bazı kimselerin başkalarının çocuklarını kendi ideolojileri istikametinde yönlendirme, bu olmadığı takdirde ise engelleme hakkını kendilerinde görmeleri olduğunu belirtiyor. Bekir Berat Özipek ise Ecevit’in kimliğini, Türk medyasındaki duygusal analizlerin ötesine geçerek siyasî bir çerçevede ele alıyor.

Dünya Siyaset’te Hasan Kösebalaban, El-Cezire İngilizce kanalının Batılı anlamda küreselleşmenin ortaya çıkardığı negatif bir fenomen olarak Batı’yı rahatsız ettiğini, tek-yönlü bir küreselleşmenin simgesi olan CNN’in aksine El-Cezire İngilizce’nin çift-yönlü bir küreselleşmeyi hedeflediğini söylüyor.

Toplum bölümündeki makalesinde İhsan Fazlıoğlu, Tanzimat’tan bu yana Türklerin siyaseti, diyaneti, ilmi ve diğer her şeyi yarar-zarar ikilisi içerisinde değerlendirmek suretiyle ilkeleri ihmal ettiğini, hakikate göre değil yarar-zarar ikilisine göre örgütlenen siyaseti öncelediği tespitinde bulunuyor.

Bu ayki SöyleşiYORUM’un konuğu, İslam dünyası üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan John L. Esposito. Ebru Afat’ın sorularını cevaplayan Esposito, ABD’nin sadece Filistin devletinden söz etmekle ve Filistinli teröristleri lanetlemekle yetindiğini, fakat İsrail’in Lübnan Savaşı’nda, Batı Şeria ve Gazze’de sürdürdüğü politikalarını hiç eleştirmediğini, bunun üzerine yolsuzluk batağı ve Irak yanlışını da ekleyince Bush’un bitişinin kaçınılmaz olduğunu söylüyor.

Kemal Sayar, Nazife Şişman, Mücahit Küçükyılmaz ve Mesut Özcan bu ayki Anlayış’ın öne çıkan isimlerinden bazıları…


Paylaş Tavsiye Et