Web teknolojilerinde yaşanan altyapı değişikliği bizi Web 2.0 dünyası ile tanıştırdı. Web 2.0 altyapısının meydana getirdiği sosyal ve ekonomik dönüşüm, medya ve pazarlama alanlarına da sirayet etti ve medyadaki değişim de bize Sosyal Medya kavramını armağan etti. Sosyal Medya, insanların görüşlerini, içgörülerini, deneyimlerini, perspektiflerini paylaştıkları online teknolojileri ve uygulamaları tarif eden, nevi şahsına münhasır bir medya. Sosyal Medya, yazınsal içerik, görsel içerik, ses içeriği, video içeriği şeklinde farklı biçimlerde karşımıza çıkabiliyor. Kullanıcıların etkileşimine imkan sağlayan bloglar, podcastler, wikiler, vloglar, etiketler, mesaj panoları gibi teknolojiler, Sosyal Medya’nın temel araçlarını oluşturuyor.
Universal McCann, Sosyal Medya araçlarının genel medya düzleminde etkinliğini araştıran bir çalışmayı Mart 2008’de yayınladı. Araştırma, dünya çapında 29 ülkede ve 17 bin internet kullanıcısı üzerinde gerçekleştirildi.
Araştırma sonucunda varılan nokta: “Sosyal Medya, özellikle bloglar, global medya tüketiminde klasik medya kanallarına göre çok daha önemli yerlere gelecek.” Araştırmada, kişilerin Sosyal Medya araçlarını kullanımları ile ilgili kültürel farklılıklar olsa da, Sosyal Medya’nın gerçekten global bir fenomen olduğuifade ediliyor. Facebook düzleminde bir Brezilyalı ile bir Türk çok farklı güdülerle hareket etmiyor. İçgörüleri, güdüleri, beklentileri gerçekten büyük benzerlikler taşısa da, kültürel farklılıklar özellikle kullanım şekillerinde ortaya çıkıyor.
Araştırma sonuçlarına göre, video klipler, bloglar, podcastler, sosyal ağlar ve RSS, online medyanın olmazsa olmaz araçları olarak gündeme geliyor: Katılımcıların %83’ü düzenli olarak video klipleri seyrediyor, %78’i düzenli olarak blog okuyor, %57’si ise herhangi bir sosyal ağ üyesi. RSS kullanımı hızla büyüyor. Haziran 2007’den itibaren %15’ten %39’a çıkmış. Katılımcıların %48’i podcastler aracılığı ile dijital içeriği dinlemeyi tercih ediyor.
Sosyal ağlar halen Sosyal Medya’nın temel gelişim motoru: Sosyal Ağ kullanıcılarının %22’si widget veya diğer uygulamaları kullanıyorlar. %55’i fotoğraf, %22’si video paylaşıyor. %31’i ise bloga sahip. Dünyanın en büyük sosyal ağ platformu %32’lik payla MySpace iken, ikinci sırada %23 ile Facebook geliyor.
Blog konusunda önde gelen piyasalara baktığımızda, Çin’de internet kullanıcılarının %70’i blog yazıyor. Filipinlerde bu oran %66 iken, Meksika’da ise %60 olarak görülüyor. Sosyal ağlar konusunda önde gelen piyasalara baktığımızda, Filipinler’in %83’ü, Macaristan’ın %76’sı ve Polonya’nın %76’sı sosyal ağları kullanıyor.
Araştırmanın genel olarak sonuçlarına bakıldığında gerçekten Sosyal Medya kavramının balon olmadığı ve hızla yayıldığı gözleniyor. Ancak daha anlamlı sonuçlar elde edebilmek için bu tarz betimsel araştırmalardan ziyade, biraz da kalitatif araştırmalara bakmak gerekiyor. /Yüce Zerey
Tavsiye Et
2008 ÖSS heyecanı bitti. Şimdi sıra tercihlerde... ÖSS puanlarınızı hesaplayabilmeniz için internet mecrası da boş durmadı ve size özel siteler hazırladı.
Sabah’ın hazırlamış olduğu www.sabah.com.tr/oss.html,
İstanbul Kültür Üniversitesi’nin hazırlamış olduğu
www.dogrutercih.com
Uğur Dersaneleri’nin hazırlamış olduğu:
www.ugur.tv/hesap/index/tip/OSS
Kültür Dersaneleri’nin hazırlamış olduğu:
www.kulturdersanesi.com.tr/puanhesapla/puan.asp,
Sanal Dersane.com’un hazırlamış olduğu: www.sanaldersane.com/PuanMatik.aspx?Bolum=OSS bunlardan başlıcaları. /Yüce Zerey
Tavsiye Et
Slideshare, bünyesinde anlamlı miktarda sunum barındıran başarılı bir sunum platformu. Gerek akademik konularla gerek işinizle gerekse de hobilerinizle ilgili çok başarılı sunumları Slideshare platformunda bulabilirsiniz. Web 2.0’ın sosyalliğine yakışır bir şekilde Slideshare üzerinde herkes sunumunu paylaşıyor. Sunumlar etiketlere göre gruplanıyor. Sunumunuza “Pazarlama, Sosyal Medya, Web 2.0” gibi istediğiniz etiketi koyabiliyorsunuz. Ziyaretçiler de bu etiketlere tıkladıkları zaman sizin sunumunuzu bulabiliyorlar. Farklı etiketler altında ziyaretçi grupları oluşturulabiliyor. Gruplar genelde spesifik konularda oluşuyor (Sosyal Medya Pazarlaması, Sağ Eli ile türev alırken sol eli ile kalem çevirenler gibi) ve o gruba yeni bir sunum eklendiğinde tüm grup üyeleri haberdar oluyor. Böylece ilgi alanınızla alakalı güncel sunumları takip edebiliyorsunuz. (http://www.slideshare.net/) /Yüce Zerey
Tavsiye Et
Kartvizit, iş dünyasının en önemli araçlarından biri. İş dünyasının sosyalleşme sembolü. Bu yüzden de “kartvizitleşme” diye bir kavram bile var. Eskiden kartvizitlerin tasarımları çok önemsenmezken, artık herkes özgün bir kartvizit tasarımına sahip olma derdine düştü. Firma sahipleri özgün bir kartvizite sahip olarak rakiplerinden farklılaşmak istiyorlar. Özgün bir kartvizite sahip olabilmek için iyi bir tasarımcıya, iyi bir matbaaya ve bu işleri ayarlayacak iyi bir arkadaşa ihtiyacınız yok. MOO (http://www.moo.com/) sayesinde gerçekten özgün kartvizit tasarımlarını, özgün baskı şekillerinde alabiliyorsunuz. MOO, özünde başarılı bir web tabanlı baskı platformu. Sitede taslak tasarımlar ve farklı çıktı türleri (kartvizit, küçük kart, posta kartı, yapışkan not, kutlama kartları vb.) bulunuyor. Siz de beğendiğiniz tasarımı, beğendiğiniz formla eşleştirerek bastırıp evinize, işyerinize teslim edilmesini sağlıyorsunuz. Sitedeki taslak tasarımları kullanmak istemiyorum diyorsanız, kendi fotoğraflarınızı/tasarımlarınızı sisteme yükleyebilirsiniz veya Flickr ve Facebook üzerindeki fotoğraflardan faydalanabilirsiniz. /Yüce Zerey
Tavsiye Et