Kullanıcı Adı: Şifre    
   
  veya Üye olun | Şifremi unuttum
  Arama / Gelişmiş Arama  
   
Skip Navigation LinksArşiv (September 2008) > Dergi > Derkenar
Dergi
Derkenar
Muhsine Alkan
Kasım-Aralık 2004 Sayı: 6
Derkenar, edebiyat dünyasının yeni soluklarından. “Edebiyat yayımlamak” gibi büyük bir iddia ile yola çıkan dergi iki ayda bir okuyucuları ile buluşuyor. Bu ay altıncı sayısı yayımlanan derginin böylelikle ilk yılı da geride kalmış oluyor. Derginin bu sayısındaki giriş yazısında edebiyat dergilerinin okuyucusunu bulmak için bir sene dolanıp durduğu söylense de Derkenar ilk sayısından itibaren ortaya koyduğu istikrarlı tavrı ile arzu ettiği okuyucu ve yazar portföyünü kazanmış görünüyor.
“Yeni bir sesle seslenip yeni bir duruşla duran şöhretli adları olmayan kalem sahipleri”nin dergisi olduğunu söyleyen Derkenar, “edebiyatın sadece edebiyat olduğu günleri, okuyucunun nitelikli olduğu devirleri, pop-kültürün egemen olmadığı ortamları, yazarların servet edinmek için kitap yazmadıkları zamanları, kendini dünyanın merkezindeymiş gibi edebiyatın merkezinde görmeyen dergileri, okuyucuları ‘müşteri’ olarak tanımlamaktan bile utanan yazarları ve kitabevlerini özleyen” edebiyatı bu uğurda bir dergi çıkartacak kadar “dert olarak, mesele olarak” gören bir grup amatör yaklaşımlı profesyonel genç tarafından çıkartılıyor. Daha ilk sayısında sadece iyi şeyler yayımlayacaklarını vadeden Derkenar’ın arkasında duramayacağı eserleri yayımlamayacağını söylemesi de kendi standardını oluşturması bakımından sebatkâr bir tavır içinde olacaklarını gösteriyor.
Derkenar’ın önemli bir özelliği de derginin kapılarının “adı sanı olmayan genç kalemler”e açık olması, hatta onları davet etmesi. Derkenar’ı bir okul olarak gören yayın kurulu, genç kalemlerin, bu okulun sıralarında ağır ağır pişerek seslerini duyurmalarıyla “yazan” olmaktan çıkıp gerçek yazarlar ve şairler olmalarını hedefliyor ve hem kendilerinin, hem de diğer genç kalemlerin gerçek “edebiyat neferleri” olabilmeleri için gerekli en önemli düsturu yineliyorlar: “Okumak, okumak, okumak ve yazmak.”
Derginin bu sayısında Furkan Çalışkan, Seyfullah Fatih, Yasin Onat, Sefer Göltekin ve Yasin Mortaş’ın şiirleri var. Hüseyin Akın, Serkan Türk, Murat Çeri ve Fatma Pekşen ise derginin bu ayki hikaye yazarları. Ayrıca Seyfullah Aslan’ın Nazan Bekiroğlu ile yaptığı güzel bir söyleşi ve Oğuz Atay üzerine yirmi sayfalık doyurucu ve özenli bir dosya var. Ayrıca Ahmet Kırtekin’in, Alev Alatlı’nın Aydınlanma Değil, Merhamet isimli kitabını tanıttığı bir yazı ve yeni çıkan kitapların kısaca tanıtıldığı kütüphane sayfaları da bulunuyor Derkenar’da. Derginin başındaki karikatür sayfası ile sonundaki fotoğraf sayfası da dergiye renk katıyor. / Muhsine Alkan

Paylaş Tavsiye Et