Panorama
Türkiye-Ermenistan “mutabakat”a vardı
23 Nisan’da Türk Dışişleri Bakanlığı, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde Yol Haritası için mutabakat metninin oluşturulduğunu açıkladı. Eylül 2008’de başlayan değişim süreci, İsviçre’nin arabuluculuğunda mutabakat metninin oluşturulmasıyla ivme kazanmış oldu. Metne göre, 1) Ermenistan, SSCB ile Türkiye arasında imzalanan Kars Anlaşması’nı aynen tanıyacak, anlaşma yeniden müzakereye açılmayacak; 2) Soykırım iddialarının ele alınacağı Tarih Komisyonu’na üçüncü ülkeler de katılabilecek; 3) İki ülke arasındaki sınırlar açılacak ve ticaret için gerekli ekonomik anlaşmalar tamamlanacak; 4) İki ülke önce Tiflis büyükelçilerini karşılıklı akredite edecek, daha sonra Ankara ve Erivan’da büyükelçilik açılacak; 5) Yol Haritası’nın uygulanmasına yönelik meclis onayı gerektiren anlaşmalar ise TBMM’ye gelecek.
Geniş yankı bulan bu mutabakat, her iki ülkenin iç kamuoylarında muhalefet gruplarının tepkisini çekti. Bu adımı olumlu karşılayan ABD Başkanı Obama, 24 Nisan konuşmasında 1915 olayları hakkında “soykırım” olmasa da Ermenice “büyük felaket” kavramını kullanmaktan geri durmadı. Azeri Dışişleri ise bunun üzerine “Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi ve sınırların açılmasının, Ermeni askerlerinin Azerbaycan topraklarından çekilmesine paralel olarak gerçekleşmesi gerektiği”ni belirten bir açıklama yaptı. Ardından Azerbaycan’ın Türkiye’ye sattığı doğalgaza zam yapacağı haberi gündeme düştü.
Tavsiye Et
“Ergenekon”un ikinci cephaneliği bulundu
“Ergenekon” Davası’nda, İkinci İddianame’nin 25 Mart’ta kabul edilmesinin ardından sürpriz gelişmeler yaşandı. Eş zamanlı operasyonların düzenlendiği 12. dalgada Başkent Üniversitesi, Kanal B, Patalya Oteli, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) şubeleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı ile ÇYDD Başkanı Türkan Saylan başta olmak üzere birçok kişinin evi arandı. Başkent Üniversitesi Rektörü ve Kanal B’nin sahibi Mehmet Haberal, İnönü Üniversitesi eski Rektörü Fatih Hilmioğlu, Ondokuz Mayıs Üniversitesi eski Rektörü Ferit Bernay, Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanvekili ve Uludağ Üniversitesi eski Rektörü Mustafa Yurtkuran, emekli öğretim üyesi Erol Manisalı ve Giresun Üniversitesi Rektörü Osman Metin Öztürk ile birlikte toplam 32 kişi gözaltına alındı. Öte yandan Bedrettin Dalan’a ait İstek Vakfı’nın Beykoz-Poyrazköy’deki arazisinde 21 Nisan’da başlayan ve bir hafta süren kazı çalışmasında 7’si boş 22 lav silahı, 14 el bombası, 450 gram C3 patlayıcı ve çok sayıda mühimmat ele geçirildi.
İkinci İddianame’nin “delil dosyaları” 27 Nisan’da yayınladı. Aynı gün Genelkurmay eski Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, soruşturma kapsamında Cumhuriyet savcılarına tanık olarak ifade verdi. Tüm bu gelişmelerin ışığında devam eden “Ergenekon” Davası için üçüncü iddianamenin hazırlandığı belirtiliyor.
Tavsiye Et
KKTC seçimlerinin galibi Eroğlu
KKTC’de161.373 seçmen, erken genel seçimler için 19 Nisan günü sandık başına gitti. Yedi partinin yarıştığı seçimlerin sonucunda, beş parti %5’lik seçim barajını aşarken, oyların %44’ünü alan Denktaş çizgisindeki Derviş Eroğlu’nun Ulusal Birlik Partisi (UBP) mecliste tek başına iktidar olabilecek çoğunluğa ulaştı. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın eski partisi Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ise %29’da kalarak muhalefete düştü. 50 sandalyeli parlamentoda UBP 26, CTP ise 15 milletvekilliği kazandı. Basın toplantısı yaparak zaferini ilan eden UBP Genel Başkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs sorununun çözümü için Türkiye ile birlik ve beraberlik içerisinde çalışacaklarını söyledi. Eroğlu, Cumhurbaşkanı Talat’a müzakerelerde destek olacakları sözünü verdi. Türk basınına göre, “Ergenekon” Davası’nın etkileyeceği beklenen seçimlerde Kıbrıslı Türklerin ekonomik kriz ve yolsuzluklar nedeniyle UBP’ye yöneldiği iddia edildi. Rum basını ise “Eroğlu’nun seçilmesi müzakere masasındaki dengeleri etkileyecek” iddiasında bulundu.
Tavsiye Et
Lübnan Cumhurbaşkanı’ndan tarihî ziyaret
Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak 21 Nisan’da Ankara’ya geldi. Ülkesinde aylar süren siyasi kriz sonrasında varılan uzlaşma ile 25 Mayıs 2008’de seçilen Süleyman, Gül’ün yanı sıra Başbakan Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı Köksal Toptan ile de görüştü. İkili ve heyetler arası görüşmelerde, Filistin-İsrail sorununun çözümüne dair atılması gereken adımlar, Lübnan’da 7 Haziran’da yapılacak seçimler, imzalanacak olan serbest ticaret anlaşması ile bölge sorunlarının çözümüne dair konular ele alındı. İki ülke arasında ilişkilerin her alanda geliştirilmesi amacıyla dört ayrı anlaşma imzalandı: Askeri Eğitim İşbirliği Mutabakat Muhtırası, Gençlik ve Spor Alanında İşbirliği Programı, 2009-2011 yıllarını kapsayan Turizm İşbirliği Anlaşması Uygulama Programı, Teknik Alanda İşbirliği Mutabakatı. Ayrıca 7 Haziran’da Lübnan’da yapılacak genel seçimlere “gözlemci” gönderilmesine de karar verildi. 54 yıl aradan sonra devlet başkanlığı düzeyinde yapılan bu ilk ziyaret, iki ülke ilişkilerinin geleceği açısından önem taşıyor.
Tavsiye Et
Mescid-i Aksa’nın günümüzde karşı karşıya olduğu tehditler ve Siyonizm’in Mescid-i Aksa’ya, Kudüs’e ve halkına yönelik uyguladığı ihlaller, “İstanbul Barış Platformu” tarafından 25 Nisan’da İstanbul’da düzenlenen “İsrail Kazdıkça Kanayan Yara: Mescid-i Aksa” başlıklı sempozyumda tartışıldı. Filistin ve diğer bölge ülkelerinden gelen uzmanlar, kanaat önderleri ve insan hakları gözlemcilerinin katılımıyla gerçekleşen sempozyumun ana başlıkları şunlardı: “Tarihten Günümüze Mescid-i Aksa”, “Mescid-i Aksa ve Kudüs’te Gerçekleşen İhlaller”, “Mescid-i Aksa’nın Korunmasında Uluslararası Toplumun Rolü ve Aksa’nın Geleceği”. Konuşmalarda, Mescid-i Aksa’nın, altında yapılan kazılar nedeniyle temellerinin sarsıldığı ve çökme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı kaydedilerek, civardaki BM’ye ait bir okulun zemininin çökmesinin, Müslümanların ilk kıblesinin de başına gelecek felaketin habercisi olduğu belirtildi. Sadece Mescid-i Aksa’nın değil Kudüs’teki tüm tarihî yapıların, İsrail’in Yahudileştirme politikası nedeniyle tehlike altında olduğu da vurgulandı.
Tavsiye Et
Terör örgütlerine yönelik geniş çaplı operasyon
Türkiyegenelinde 27 Nisan günü sabaha karşı birçok ilde terör örgütlerine yönelik operasyonlar düzenlendi. Adı bombalama ve gençlere yönelik dinî propaganda eylemlerine karışan Doğu ve Güneydoğu merkezli Vasat, Hizbullah ve Anadolu Federe Cumhuriyeti örgütlerine yönelik eşzamanlı operasyonlarda, eylem hazırlığında olduğu belirtilen 124 kişi gözaltına alındı. Operasyonlarda bir başka adres de geçtiğimiz günlerde 1. Ordu Komutanlığı’na ve AKP İstanbul İl Başkanlığı’na yapılan saldırıları gerçekleştiren sol eğilimli “Devrimci Karargah” adlı örgüttü. Örgütün merkez üssü olduğu belirtilen Bostancı Emanet Sokak’taki bir apartman dairesine yönelik operasyonda, burada bulunan İ.Ü. Siyasal Bilgiler mezunu Orhan Yılmazkaya adlı terörist polise ateşle karşılık verdi. 6,5 saat süren çatışmada terörist öldürülürken ağır yaralanan Başkomiser Semih Balaban olay yerinde hayatını kaybetti. Kalabalığa ateş açan teröristin, civardaki bir restoranda aşçı olan Mazlum Şeker’in ölümüne sebep olduğu operasyon sırasında, 7 polis ile birlikte NTV kameramanı İlhan Kandaz da yaralandı.
Tavsiye Et
Dünya “domuz gribi” salgınıyla sarsıldı
Meksika 27 Nisan tarihi itibarıyla yaklaşık 100’ü aşkın kişinin hayatını kaybetmesine neden olan ve 1.000’i aşkın kişiye bulaştığı bildirilen “domuz gribi” salgınıyla mücadele ediyor. Salgını kontrol altına almak için başkent Meksiko City’de kamu görevlerinin on günlüğüne askıya alındığı bildiriliyor. Avrupa’da ise ilk vakaya İspanya’da rastlandı. Meksika dışında da “domuz gribi” vakalarına rastlanmasının ardından tüm ülkeler Meksika’ya gidip-dönen vatandaşlarını kontrol altına almaya başladı. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı uluslararası uçuşlara açık Ankara ve İstanbul’daki havalimanlarında kontrollerin yapıldığını açıkladı.
“Domuz gribi” olarak bilinen A/H1N1 virüsü, insan, domuz ve kuş gribi virüslerinin karışımından oluşuyor. Dünya Sağlık Örgütü, insandan insana geçen bu ölümcül virüse karşı tüm dünya sağlık görevlilerini uyarmış durumda.
Tavsiye Et
Dipçikle verilen hukuk dışı ceza
Türkiye, Hakkari’den gelen görüntülerle sarsıldı. 23 Nisan günü Hakkari’de DTP’ye yönelik tutuklamaların protesto edildiği izinsiz gösteride çıkan olaylar sırasında 14 yaşındaki S.T., Özel Harekat Timi’nde görevli bir polis tarafından kafasına dipçikle vurularak hastanelik edildi. Söz konusu olayın görüntülerinin basına yansımasıyla duyarlı birçok sivil toplum kuruluşu olaya büyük tepki gösterdi. Emniyet Genel Müdürlüğü olayı araştırmak üzere iki polis başmüfettişini görevlendirilirken, olayı gerçekleştiren polis memuru açığa alındı. Hastaneye kaldırılan S.T.’nin hayati tehlikeyi atlattığı belirtilirken, çocuk yaşta bir göstericiye karşı şiddete başvurulması düzenlenen gösterilerle protesto edildi. Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Yurdaer Olcan, hastaneye giderek S.T.’yi ziyaret etti.
“PKK çağrılarına göre yapılan mitinge katılan herkese örgüt üyesi gibi ceza verilmesi”ni öngören Terörle Mücadele Yasası uyarınca, daha önce de benzer muamelelerle karşılaşan çocukların, büyüklerle aynı cezaevine konulmaları ve çocuk mahkemeleri yerine özel görevli ağır ceza mahkemelerinde yargılanmaları eleştiriliyor.
Tavsiye Et
ABD Başkanı Barack Obama, başkan seçildikten sonra ilk denizaşırı resmî ziyaretini 6-7 Nisan tarihlerinde Türkiye’ye gerçekleştirdi. Ankara’da Anıtkabir ziyaretinin ardından Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le buluşan Obama, daha sonra TBMM’de Meclis Başkanı Köksal Toptan ve muhalefet partilerinin liderleriyle görüştü. Meclis Genel Kurulu’na da hitap eden Obama, akşam Başbakanlık binasına geçerek Başbakan Tayyip Erdoğan’la görüştükten sonra İstanbul’a hareket etti. İstanbul’da düzenlenen resepsiyonda Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbantyan, İsviçre Dışişleri Bakanı Micheline Calmy-Rey, Türkiye Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve yardımcısı Ertuğrul Apakan ile bir araya geldi. Obama, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde atılan adımların olumlu olduğuna ve aynı doğrultuda devam ettirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Ziyaretin ikinci gününde Obama, Fener Rum Patriği Bartholomeos başta olmak üzere diğer azınlık cemaatlerinin liderleriyle görüştü. Türkiye’nin farklı yerlerinden gelen, siyasi bilimlerden spor ve güzel sanatlara kadar değişik alanlarda eğitim gören ve yaşları 18 ile 26 arasında değişen 100 öğrenci ile bir araya geldi. Ayrıca Medeniyetler İttifakı İkinci Forumu’nun resepsiyonunda kısa bir süreliğine de olsa bulundu.
Türkiye’nin bölgesinde öneminin ve etkinliğinin arttığı ve ABD’nin küresel stratejilerini yeniden dizayn ettiği bir dönemde gerçekleşen ziyaret sırasında, Afganistan ve NATO’ya ilişkin son gelişmeler, Türkiye’nin AB üyeliği, Türkiye-Ermenistan ilişkileri başta olmak üzere birçok bölgesel ve küresel sorun ele alındı.
Tavsiye Et
“Ergenekon” yeni bağlantılarıyla “sınır”ları aştı
“Ergenekon” örgütünün gerek yasadışı terör örgütleriyle gerekse sınır ötesi bağlantıları gün yüzüne çıkmaya başladı. 12. dalga operasyon çerçevesinde ele geçirilen belgelerde, “Ergenekon”un Hizbullah, PKK, DHKP-C, Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) gibi yasadışı terör örgütleriyle bağlantısı ortaya çıktı. Buna göre, PKK ile DTP arasında köprü vazifesi gören KCK, PKK’nın “Ergenekon” ayağını oluşturuyor. Soruşturmalar, Hizbullah ile PKK bağlantısını da ortaya koyuyor. 2000 yılında Hizbullah’ın askerî kanat sorumlusunun evinde ele geçirilen uzun menzilli silahların, 1992 ve 1997 arasında gerçekleşen bir dizi PKK saldırısında kullanıldığı belirtiliyor. Daha korkunç olanı ise, bu silahların Jandarma’ya kayıtlı olduğunun tespit edilmesi. Bu belgeler, “Ergenekon” örgütünün hem PKK’yı hem de Hizbullah’ı kendi hedeflerine ulaşmak için kullandığı iddiasını güçlendiriyor.
Öte yandan “Ergenekon”un KKTC ile bağlantısı da ortaya çıktı. Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek’e yönelik aramalarda ele geçirilen belgelerde, “Ergenekon” örgütünün, KKTC’deki seçimlere müdahale ettiği, 1998 seçimlerini Derviş Eroğlu’nun kazanması için ciddi gayret sarf ettiği iddiaları İkinci İddianame’de yer alıyor. “Üst Kurul” ve “Sivil Daire Başkanlığı”ndan da bahsediliyor. Önemli isimlerin yönlendirilmesi için brifingler hazırlandığı, çeşitli faaliyetlerin yapıldığı ve eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın telefonlarının yasadışı olarak dinlendiği belirtiliyor. İddialar üzerine KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, 19 Nisan’daki seçimlerin öncesinde, Denktaş ve Eroğlu hakkında soruşturma açılması talebinde bulundu. İddialarla ilgili sis perdesi, İkinci İddianame’nin görüleceği mahkemede aralanacağa benziyor.
Tavsiye Et