Bu yıl ikinci kez düzenlenen Documentarist (İstanbul Belgesel Günleri)’in programı, sinefillere yine sıkı bir belgesel ziyafeti sunacağa benziyor. 2-7 Haziran 2009 tarihleri arasında beş farklı mekanda (Pera Müzesi Sinema Salonu, Fransız Kültür Merkezi, Goethe Enstitüsü, Hollanda Konsolosluğu ve BEKSAV) gerçekleştirilecek olan Documentarist’in programında, Venedik, Berlin, Cannes başta olmak üzere dünya festivallerinde ses getirmiş filmler, fotoğraf sergileri, yönetmen söyleşileri ve günümüz belgesel sektörünün en önemli isimlerinden biri olan İkka Vehkalahti’nin sinema dersi yer alıyor. Bu yıl Finlandiya ve Kuzey Avrupa ülkelerine odaklanan festivalin programında Fin sinemasının son dönem başarılı örneklerinin yanı sıra, ülke sinemasının yakın tarihinden Melankoli’nin Üç Odası, Zarif Kıvrımlar, Devrim gibi klasikleşmiş yapıtlar da gösterilecek.
Bir İsrail askeri tarafından vurulan oğlunun organlarını İsrailli çocuklara bağışlayan Filistinli bir babanın dokunaklı hikayesini anlatan Cenin’in Kalbi, FIPRESCI ödüllü Kör Aşklar; kırsal kesimde yaşam mücadelesi veren çocuk işçilerin miras aldıkları yoksulluk döngüsünü anlatan, Meksika yapımı Mirasçılar; ünlü yönetmen Wim Wenders’i hayatına girmiş insanların ve kendisinin gözünden yansıtan Yola Çıkmış Biri: Wim Wenders’in Erken Dönemi, Borat filmi çekilirken Romanyalı köylülerin nasıl kandırıldığını gözler önüne seren Carmen Borat’a Karşı, Documentarist 2009’un öne çıkan filmlerinden.
Avrupa’nın en önemli belgesel festivali olan IDFA’nın hem bu yılki hem de geçen yılki yarışma birincileri de Documentarist programında. Burma VJ - Kapalı Bir Ülkeden Haberler, Burma’da 2007 yılında kanlı biçimde bastırılan rahip isyanının el kameralarıyla belgelenişini; Mahsur ise 1972’de And dağlarına düşen uçaktan sağ kurtulan bir grup Perulunun hayatta kalma mücadelesini konu alıyor. Kayıp Dünya, Çiçek Köprüsü, Kanlı Pazartesiler ve Çilekli Turta ile 69 da belgesel takipçilerinin kaçırmaması gerekenler arasında.
Sinema tarihinin klasikleri arasında yer alan ve bir süre önce gün yüzüne çıkarılarak restore edilen Robert Siodmak’ın 1929 yapımı Bir Pazar Günü adlı filminin özel bir gösterimi de etkinlik kapsamında gerçekleştiriliyor. Ayrıca 18 genç sinemacının Trans-Sibirya treniyle yaptığı uzun bir yolcuğun ürünü olan Cinetrain adlı belgesel serisi, Cannes Film Festivali’ndeki gösteriminden hemen sonra İstanbul seyircisiyle buluşuyor.
Festival kapsamında Finlandiya’nın ünlü belgesel yapımcısı Iikka Vehkalahti, 7 Haziran 2009 Pazar günü Pera Müzesi Sinema Salonu’nda vereceği Sinema Dersi’nde, çeşitli Afrika ülkeleri ve Hindistan’da yürüttüğü belgesel projeleriyle ilgili deneyimlerini aktaracak, üretilen filmlerden örnekler gösterecek.
Tavsiye Et
Marmara Bölgesi’nde, aynı adla anılan gölün doğusunda, surlarla çevrili şirin bir yerleşim yeri olan ve antik çağda “Nikaia” olarak bilinen İznik kenti, 15. ve 17. yüzyıllar arasında Osmanlı İmparatorluğu’nun, anıtsal mimari yapılarının süsleme programında kullanılan çinilerin ve çeşitli formlarda seramik kapların üretildiği önemli bir merkez durumundaydı. Hamur hazırlayanından sırça çekenine, nakış yapanından fırına yerleştirenine kadar çeşitli kollardaki ustaların ortak çalışması sonucu yaratılmış olan İznik çini ve seramikleri, yüzyıllar boyunca büyük beğeni ile karşılanıp dünyadaki çeşitli müze ve özel koleksiyonlara dağıldı. Günlük hayattaki ihtiyaçları estetikle birleştiren bu çini ve seramikler, döneminde de dünya pazarında, dokuma ve halılar gibi talep görerek, ekonomide önemli bir rol üstlendiler. Türkiye’nin ilk özel müzesi unvanını taşıyan Sadberk Hanım Müzesi’nde, 15. ve 17. yy arasında İznikli çini ustalarının elinden çıkmış nadide eserler, Ateşin Oyunu adlı sergide ilk kez bir araya geliyor. 12 Nisan’da açılmış olan sergi, Koç koleksiyonunda yer alan ve Erken Osmanlı dönemi İznik çini ve seramik örnekleri ile başlayıp 17. yüzyıl örnekleri ile tamamlanan 330 parça eserden oluşuyor. Eserlerin büyük çoğunluğunu, İznik atölyesi üretimi olan duvar çinileri ile seramik sanatı örnekleri olan tabak ve farklı formlarda kaplar oluşturuyor.
11 Ekim tarihine kadar gezilebilecek sergiyle ilgili olarak, sergide yer alan eserlerin teknik, form, desen, renk ve hamur özellikleri ile tek tek ele alınarak tanıtıldığı bir katalog da sanatseverlerin ilgisine sunuluyor. (Tel: 0212 242 38 13 -14)
Tavsiye Et
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş.’ye bağlı Gösteri Sanatları Merkezi’nin her yıl geleneksel olarak düzenlediği Amatör Tiyatro Festivali’nin yedincisi, 1-11 Haziran tarihleri arasında Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi tiyatro salonunda gerçekleştiriliyor. Tiyatro eğitiminde 15. yılını kutlayan Gösteri Sanatları Merkezi, iki yıl boyunca eğitim verdiği öğrencilerin mezuniyet heyecanını seyirci ile buluşturuyor. Her yıl olduğu gibi üniversitelerin yanı sıra amatör tiyatro gruplarının da katıldığı Tiyatro Festivali’nde bu sene yer alan gruplardan bazıları şunlar: Ar-El Üniversitesi, Fatih Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, Mimar Sinan Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi ve Galatasaray Üniversitesi’nin tiyatro toplulukları, Şükrü Balcı Polis Meslek Yüksek Okulu Bakırköy İş Adamları Derneği TiyatroMUZ, İstanbul Ticaret Üniversitesi Tiyatro Kulübü, Yaşar Tiyatrosu, Sakarya Gençlik ve Spor Kulübü Tiyatrosu, Eyüp Otakçılar Lisesi Tiyatro Topluluğu, Fatih Belediyesi Tiyatro Topluluğu. Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek festival süresince bütün oyunlar ücretsiz olarak seyredilebilecek.
Gösteri Sanatları Merkezi eğitmenlerinden oluşan jürinin değerlendirmeleri sonucu, her yıl olduğu gibi en iyi yapım, en iyi yönetmen, en iyi erkek oyuncu, en iyi kadın oyuncu, en iyi yardımcı erkek oyuncu, en iyi yardımcı kadın oyuncu ve jüri özel ödülü kategorilerinde ödüller sahiplerini bulacak. Bu anlamda, İBB Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde 12 Haziran 2009 Cuma günü saat 19.30’da başlayacak programda, hem amatör tiyatrolara ödülleri verilecek hem de Gösteri Sanatları Merkezi’nin 2. Sınıf mezunları geleneksel Türk tiyatrosunun usta ismi Rauf Altıntak’ın yönetiminde Şinasi’nin Şair Evlenmesi adlı oyununu seyirciyle buluşturacak. Ayrıca, Suat Veral’ın tasvirlerinden ve Rauf Altıntak’ın arşivinden oluşan bir Geleneksel Türk Tiyatrosu sergisi de fuayede davetlilere sergilenecek. Tel: 0212 288 90 72 / 0212 274 30 66, www.kultursanat.org
Tavsiye Et