İnterneti deneyimlemiş olan her birey, internetin geleceğine dair farklı yorumlarda bulunuyor. Yapılan yorumların ötesine geçip, eğilimlere, internet davranışlarına baktığımızda, rakamlar bize internetin de Sosyal Medya’nın da Facebook ve Google tarafından yutulacağını gösteriyor. Sosyal Medya deneyiminin tamamı Facebook’a yansıyor. Facebook, tüm Sosyal Medya araçlarının fonksiyonlarını hızla bünyesine katarken, kullanıcılarını da her geçen gün kendine daha bağımlı hale getiriyor. Böylece üzerinde daha fazla vakit geçirilmelerini sağlarken, kullanıcıların hayatlarında vazgeçilmezliğini de perçinliyor. Facebook’un bu özel durumu hem markalar nezdinde hem de tüm sosyal disiplinler nezdinde sessiz ve derinden takip ediliyor.
Markalar mevcut durumda harcadıkları pazarlama bütçelerinde mutlaka Facebook’a özel bir kalem ayırıyorlar. Böylece hem platformu deneyimleme imkanı buluyorlar hem de platformun dinamiklerini öğreniyorlar.
Sosyal disiplinler de ahlak, aile, mahremiyet, fikrî mülkiyet, sevgi, dostluk, sosyalleşme gibi kavramların tanımlarının evrilmesine sebep olan Facebook’u mercek altına almış durumda.
Böyle bir konjonktürde Facebook, hem sosyal disiplinler, hem de markalar için büyük bir hazinenin anahtarı.
Facebook’a dair istatistikler, ülkelere göre üye dağılımını ve demografik özellikleri detayında veren Facebakers’tan düzenli olarak takip edilebilir. Facebook’un son açıkladığı sayılarla 400 milyon olan toplam üye sayısına karşılık, Facebakers şu anda 430 milyon civarında toplam üye sayısına ulaşıldığını yayınlıyor.
Facebakers’ın sağladığı rakamlara göre ABD 115,3 milyon üye ile en çok üyesi bulunan ülkeler arasında 1. sırada bulunurken, Türkiye21 milyonüyeile4. sıradayer alıyor.
Facebakers’a göre Türk profillerin yaklaşık 13 milyonu erkek, 7 milyonu dakadınkullanıcılara ait.
Türkiye nüfusuna vurulduğunda %27 civarında hesaplanan penetrasyon, online kullanıcılar arasında yaklaşık %80’e denk geliyor. Bu hesaba göre Türkiye’deki internet kullanıcı sayısının 26 milyonun üzerinde olduğunu görüyoruz.
Facebook’ta reklam yayıncılarının görebildiği CPC ve CPM ortalamalarına Facebakers’da da yer verilmiş. Buna göre ABD’de 0,47 dolarolan CPC ortalaması, ülkemizde0,08 dolar. CPM’de ise ABD ortalaması 0,2 dolar iken, Türkiye ortalaması 0,03 dolar. En yüksek ortalama CPC ücreti ise 0,67 dolar ile Norveç’e ait.
Türkiye’deki genç nüfusun çokluğu ve onun Facebook’a olan ilgisi de istatistiklere yansımış. ABD’de 24 yaş ve altı Facebook kullanıcıları toplam kullanıcıların %35’i iken, Türkiye’de bu oran %54’lere kadar ulaşıyor. Yine ABD’de 45 yaş ve üstü Facebook kullanıcıları %24’lük bir kesimi oluştururken, Türkiye’de bu oran sadece %6 seviyesinde.
Uygulama istatistiklerine baktığımızda halen FarmVille’in üstünlüğü dikkat çekiyor. 81 milyonu aşkın oyuncuya sahip uygulamayı 56 milyon kullanıcısıyla Facebook sayfalarına HTML kod eklenmesini sağlayan Static FBML uygulaması takip ediyor. Facebook for iPhone uygulaması ise 32 milyon kullanıcıyla 4. sırada bulunuyor.
Uygulama geliştiriciler arasında en büyük ağ FarmVille’i de geliştiren Zynga’nın olurken, 2. sırada Facebook, 3. sırada ise RockYou bulunuyor.
Facebakers ve benzeri istatistik platformlarının ışığı altında internetin, sosyal medyanın nereye, nasıl gittiğine dair doğru yorum yapabilecek kadar bilgiye sahip oluyoruz.
Tavsiye Et
Hunch.com’un Tavsiyesini Almadan Alışveriş Yapmayın
Hunch.com, kullanıcılarına en doğru kararı vermelerini sağlayan bir öneri sitesi. Örneğin, bir fotoğraf makinesi almak istiyorsuz. Fakat makine özellikleri hakkında hiç bir fikriniz yok. İşte tam burada Hunch devreye giriyor. Sorduğu basit bir kaç soru ile size en uygun makine seçeneklerini sunuyor.
Sorular iki başlık altında soruluyor. Sistem önce genel olarak sizi, sonra fotoğrafçılık geçmişiniz ve tercih edebileceğiniz makinenin özelliklerini öğreniyor. Siz sorulara cevap verdikçe size sunduğu seçenekler de değişiyor. Sorular bittiğinde ise size en uygun liste sunuluyor. Listeyle beraber de alışveriş sitelerine yönlendiriliyorsunuz.
www.hunch.com
Foursquare: Neredesin?
Bulunduğunuz mekanı bildirebildiğiniz, mekanlara gitme sıklığınıza göre unvanlar aldığınız, diğer kullanıcılarla tecrübelerini paylaştığınız ve tabi ki sosyal bir platformun en önemli özelliği olarak arkadaşlarınızla bağlantı kurup onların gittikleri yerlerden haberdar olduğunuz Foursquare, son dönemlerde Twitter’dan sonra en popüler platform olarak karşımıza çıkıyor.
www.foursquare.com
Nolyo: Facebook’da Konum Paylaşmanın Kolay Yolu
Nolyo, konum bilginizi harita üzerinde işaretleme ve bunu Facebook üzerinde paylaşma imkanı sunan bir uygulama. Konum bilginizi uygulamayı kullanan herkesle paylaşarak sosyalleşebildiğiniz gibi gizliliğe önem vererek sadece arkadaşlarınız arasında da paylaşabiliyorsunuz. Yakın bir zamanda yayına giren bu uygulama, Türkiye’nin yanında Endonezya, Hindistan, Meksika, Arjantin, Filipinler ve Pakistan’da da popülerlik kazanmaya başlamış durumda.
www.nolyo.com
Tavsiye Et