Kullanıcı Adı: Şifre    
   
  veya Üye olun | Şifremi unuttum
  Arama / Gelişmiş Arama  
   
Türkiye Ekonomi
MÜSİAD Genel Kurulu: 15’inci yılda “15 T”
Serdar Canpolat
MÜSİAD’ın 14’üncü Olağan Genel Kurulu, 16 Nisan tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dahil olmak üzere hükümetin zirvesinin, siyasîlerin ve iş dünyasının temsilcilerinin katılımıyla İstanbul’da, Grand Cevahir Otel’de gerçekleştirildi. 1990 yılında birkaç genç müteşebbisin gayretleri ile kurulan MÜSİAD, geride bıraktığımız 15 yılda iş dünyasında ahlak ve değerleri ön plana çıkaran bir anlayışla hareket ederek, İstanbul’dan Anadolu’ya, 2000’in üzerinde firmayı çatısı altında toplamayı başardı. Genel Kurul’un açılışında gösterilen sinevizyon, MÜSİAD’ın 15 yılını “15 T” ile özetliyordu: “Tevhid, tefekkür, tertip, terakki, teşebbüs, takım, tahayyül, tasavvur, tedbir, tasarruf, temkin, tarih, töre, tevazu ve takva.” Bunların çoğu, bugün işletme yönetimi veya ekonomiyle ilgili herhangi bir kitapta rastlayamayacağımız kavramlar. Bu, MÜSİAD’ın var olandan farklı bir iş dünyasını, iş ahlakını temsil ettiğini ve bir medeniyet birikimine yaslandığını gösteriyor. 
14. Olağan Genel Kurulu’nda yeniden MÜSİAD Genel Başkanlığına seçilen Ömer Bolat, yaptığı açılış konuşmasında MÜSİAD’ın başarısının arkasındaki nedenleri şöyle sıraladı: “Yüksek Ahlak-Yüksek Teknoloji ilkesini bayraklaştırması; çalışmalarında katılımcı ve ilkeler temelinde hareket etmesi; daha fazla yatırım, istihdam, üretim ve ihracat amacıyla reel sektörün-üreten kesimin sorunlarına çözümler araması; Anadolu’nun öz değerleriyle yoğrulurken, evrensel ufuklara, dış rekabete açılımı da benimsemesi…” Bolat, MÜSİAD’ın sadece bir işadamları kuruluşu olmakla kalmadığını, aynı zamanda bir sivil toplum bilinciyle de hareket ettiğini ve dünyanın 25 ülkesinde benzeri örgütlerin kurulmasında model oluşturduğunu belirtti. Siyasette ve ekonomide yaşanan gelişmeleri de değerlendiren Ömer Bolat, 3 Kasım 2002 seçimlerinden bu yana görece bir istikrarın yaşandığını ifade etti. “En hakikî ve kalıcı teşvik, siyasette ve ekonomide istikrarın sağlanması ve korunmasıdır” diyen Bolat’a göre, Türkiye’nin bugüne kadar yaşadığı süreç, sağlıklı bir görüntü çizmiyor. Bolat, bu bakımdan Türkiye’nin 81 yıllık mazisini şöyle özetliyor: “59 hükümet, 15 ekonomik kriz, 1961’den bugüne İMF ile 19 stand-by programı.” Dış politikada yaşanan değişimi ve çok boyutlu anlayışı desteklediklerini belirten Bolat, AB üyeliği müzakerelerinde 35 dosyanın 26’sının ekonomi ile ilgili olduğunu hatırlatarak, bu nedenle iş dünyası kuruluşlarının ve MÜSİAD’ın bu süreçte aktif rol almasını arzuladıklarını da sözlerine ekledi. 
MÜSİAD Genel Kurulu’nda bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan ise, hükümet olarak 2002 yılında krizden yeni çıkmış bir ekonomi devraldıklarını belirterek, son iki yılda ekonomide enflasyonun ve reel faizlerin düşürülmesi, yüksek büyüme hızları, ticaret hacmindeki hızlı artış gibi bir dizi başarıya imza attıklarını dile getirdi. Genel Kurul’da ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan da kısa birer konuşma yaptılar.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Kurulu’nda, Ömer Bolat başkanlığında tek listeyle gidilen seçimlerde yeni yönetim belirlendi. MÜSİAD Yönetim Kurulu’nda 6 üye değişti. Yeni Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu: Ömer Bolat, Hasan Büyükdede, Melikşah Utku, Yusuf Cevahir, Ömer Cihad Vardan, İlhan Soylu, Ali Rıza Arslan, Hayati Bayrak, Nurettin Gazi Mısırlı, Mahmut Dede, Nureddin Nebati, Musa Sucu, Ömer Serdar Yeşil, Ali Gür, Mehmet Akif Özyurt, Dursun Topçu, Ali Can Cebeci, Ahmet Albayrak, Mustafa Tavaslı ve Eyüp Akdağ.

Paylaş Tavsiye Et
Yazara ait diğer yazılar
Serdar Canpolat
Türkiye Ekonomi
DİĞER YAZILAR