İstanbul sahip olduğu tarihî ve kültürel yapılarıyla adeta bir açık hava müzesi. 22–30 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek Açık Kapı Festivali, İstanbullulara yaşadıkları kentin kültürel, tarihî ve mimari dokusunu daha yakından hissetmeleri için önemli bir fırsat sunuyor. Festivalle birlikte İstanbul’da olağan koşullarda ziyaret edilmesi mümkün olmayan ya da ziyaret için özel izin alınması gereken tarihî ve mimari öneme sahip bina ve mekanlar ziyarete açılıyor. Programda ayrıca normalde halka açık olan ancak genellikle göz ardı edilmiş yapılar da yer alıyor. Londra’da her yıl bir haftasonu boyunca düzenlenen ve genellikle halka açık olmayan ilginç binalara giriş imkanı sağlayan Open House Festivali ile aynı amaç doğrultusunda hazırlanan Açık Kapı Festivali ile halkın kentteki binalara ve mimari değerlere ilgisinin artırılması amaçlanıyor.
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında, Arkitera Mimarlık Merkezi’nin organize ettiği ve BUILdIST Yapı Malzemeleri Fuarı’nın desteklediği Açık Kapı Festivali kapsamında ziyaret edilecek bazı yapılar şunlar: Ahırkapı Feneri, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Camialtı Tersanesi, Fener Rum Patrikhanesi, Florya Atatürk Köşkü, Haydarpaşa Garı, Haydarpaşa İngiliz Mezarlığı, Heybeliada Ruhban Okulu, Selimiye Kışlası, Sepetçiler Kasrı, Sirkeci Garı, Sveti Stefan Bulgar Kilisesi, Süreyya Opera Binası, Yenikapı Marmaray Kazıları. Bu listeye ayrıca Mayıs ayının ortasına dek izinleri alınmış bazı yeni binalar ve mekanlar da eklenecek. Önceden belirlenmiş yapıların dışında, katılımcıların tarihî ve mimari özelliği haiz yapıların festival kapsamında yer almasını önerme imkanları da bulunuyor.
Ziyaretlere katılabilmek için program öncesinde kayıt yaptırma şartının bulunduğu festival kapsamındaki yapıların ziyaret günü, saati ve kayıt işlemleri için ayrıntılı bilgi acikkapi.arkitera.com adresinde.
Tavsiye Et
Topkapı Sarayı Müzesi, İstanbul’un 13 önemli simgesinin heykeltıraşlar Semra–Birol Ecer tarafından yorumlanarak bronz rölyefler halinde ölümsüzleştirildiği ve her rölyefte Cüneyt Ayral’ın mısralarının yer aldığı “İstanbul Bir Maceradır 1+4+5+3=13 Bronz Yorumlar&Mısralar” adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.
Sergide ayrıca 13 yazarın “İstanbul Bir Maceradır” başlıklı 13’er satırdan oluşan ve yine Semra–Birol Ecer çifti tarafından bronz laleler ile tablo haline getirilmiş metinleri de yer alıyor. Sergilenecek metinlerin yazarları: Merih Akoğul, Hulki Aktunç, Kürşat Başar, Enis Batur, Bedri Baykam, Halil Bezmen, Orhan Duru, Gültekin Emre, Tarık Günersel, Nedim Gürsel, Küçük İskender, Hıfzı Topuz, Hilmi Yavuz.
28 Nisan’da açılan “İstanbul Bir Maceradır 1+4+5+3=13” sergisi 17 Mayıs’a kadar Topkapı Sarayı 2. Avlu Revaklar’da ziyaret edilebilir.
Tavsiye Et
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Kolombiyalı sanatçı Fernando Botero’yu ağırlıyor. 21. yüzyılın merak uyandıran resim ve heykel sanatçılarından Fernando Botero, 64 yapıttan oluşan geniş kapsamlı bir sergiyle Türk sanatseverlerle ilk kez buluşacak. Farklı estetik anlayışıyla tanınan Botero’nun bu sergisi sirk, boğa güreşi, Latin Amerika halkı, Latin Amerika yaşamı, ölüdoğalar ve sanat tarihinin geçmiş ustalarından uyarlamaları kapsayan altı bölümden oluşuyor.
Uzun yıllardır New York’ta ve Avrupa’da yaşamasına rağmen Latin Amerikalı ruhundan hiçbir şeyin değişmediğini, ülkesiyle bütünleşmiş birisi olduğunu ifade eden Fernando Botero, abartı ve fantastik olana eğilimli Latin Amerika kültürü kökeni ile Avrupa kültürünü olağanüstü şekilde birleştirerek resimlerine karakteristik bir özellik katıyor. Kendi kültürüne ait yoğun yansımalar taşıyan yapıtları yüzyılımızın güzellik kavramını sorgularken özgün üslubu ve özyaşamöyküsel göndermeleriyle de dikkat çeken Fernando Botero, resim sanatının yaşayan büyük ustalarından sayılıyor.
Resimlerinde hacimleri arttırılmış, yuvarlak hatlı, renkli figürler çizen Botero’nun aynı formda yapılmış heykelleri de bulunuyor. Her gittiği şehre bir heykel hediye etmesiyle tanınan Botero, son dönem çalışmalarında Ebu Gureyb’te yaşananları yine kendi üslubuyla çarpıcı bir şekilde resmetti. Botero, bu resimleri başkasının acısından para kazanmak istemediği için satmayıp özel koleksiyonunda saklayacağını açıklamıştı.
Kolombiya Fahri Konsolosluğu, İspanya Büyükelçiliği ve İstanbul Cervantes Enstitüsü desteğiyle düzenlenen sergi kapsamında Fernando Botero ve eşi Yunanlı sanatçı Sophia Vari, Suna ve İnan Kıraç Vakfı’nın davetlisi olarak Türkiye’ye gelecek.
Botero Sergisi, 4 Mayıs-18 Temmuz 2010 tarihleri arasında ziyarete açık olacak.
Tavsiye Et