DERNEKLERİN önemli bir faaliyeti, üyelerini dünyada olup bitenler hakkında doğru bilgilendirmek olmalı. MÜSİAD bu hususta son derece hassas gözüküyor. Son birkaç yılda yayımladığı kitaplarda, aile şirketlerinde kurumsallaşmanın nasıl gerçekleştirileceğinden, bankacılıkta Basel II kriterlerine nasıl uyum sağlanabileceğine kadar birçok konu uzmanlar tarafından irdeleniyor. Kitaplardan kısa bir özet sunuyoruz:
Aile Şirketlerinde Yönetim ve Kurumsallaşma - Nihat Alayoğlu
MÜSİAD Genel Sekreteri Dr. Nihat Alayoğlu tarafından kaleme alınan kitapta, ülkemizdeki işletmelerin karşılaştığı en büyük sorunların başında gelen “birlikte iş yapma ve ortaklık kültürü”nün tam yerleşmemiş olmasına değiniliyor. Aile işletmelerinde, akılcı planlama yerine, güç merkezinin temel düşüncelerine önem veriliyor. Bu tip işletmelerde bilgiden ziyade sezgi öne çıkıyor. Aile içi çekişmeler de bu şirketlerin karşılaştıkları temel sorunlardan birisini teşkil ediyor. Kitabın birinci bölümünde aile şirketlerini diğer işletmelerden farklı kılan yönler inceleniyor, ikinci bölümde aile şirketlerinin başarısı ve sürekliliğinde en önemli faktör olan kurumsallaşma kavramı değerlendiriliyor, son bölümde ise aile şirketlerine yönelik önerilere yer veriliyor.
Ortaklık Kültürü - Prof. Dr. Nurullah Genç
Dünyada şirket evliliklerinin giderek hızlandığı süreçte, “yerli sermayenin küresel rekabetçi olma ve büyüme hedefleri için yol haritası” niteliğinde çok önemli bu eser, Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurullah Genç tarafından hazırlandı. Küçük işletmelerin gelişebilmesi ve ülke ekonomisinin büyümesi için güçlü ortaklıklar kurmasının alternatifi kalmadığını, şirketlerin bugün artık uzun süre ayakta kalabilmek için kaynaklarını iyi değerlendirmek, verimli kullanmak ve ortaklık ruhu içerisinde hareket etmek zorunda olduklarını belirten eserde ayrıca, Batı’daki şirket evlilik süreçlerine ve örneklerine de yer veriliyor.
Basel-II Standartları ve KOBİ’lere Etkileri - Eyüp Vural Aydın
Basel-II standartlarına ilişkin bu kitap, Türkiye ekonomisinin bel kemiğini oluşturan KOBİ’lerin finansman kaynaklarına erişimini yakından etkileyecek BASEL II kriterlerine adım adım yaklaşılırken, hem üyelerini hem de tüm KOBİ’leri konu hakkında bilgilendirmek ve bir kez daha uyarmak için hazırlandı. MÜSİAD Avrupa Birliği Koordinatörü Eyüp Vural Aydın tarafından kaleme alınan eser, 2009 yılından itibaren her adımda yatırımcıların karşısına çıkacak olan Basel II kriterlerini detaylı olarak girişimcilere anlatıyor. Ayrıca Basel-II standartlarının KOBİ’lerle arasındaki yakın ilişkileri de içeren kitapta, Türk KOBİ’leri için sürecin nasıl avantajlı bir duruma dönüştürülebileceğine ilişkin önerilere de yer veriliyor.
Alternatif Finansman Modeli Olarak Halka Arz - Kadir Dikbaş
MÜSİAD Ekonomi kitaplığındaki çalışmalardan birini de Alternatif Finansman Modeli Olarak Halka Arz kitabı oluşturuyor. Günümüzde işletmeleri en çok zorlayan konuların başında kaynak sorunu geliyor. Bu sorunun alternatif çözümlerini göstermek ve işletmelere biraz da olsa farklı imkanları tanıtmak adına en ucuz ve en uzun vadeli kaynak olan “Halka Arz” modeli kitapta tüm boyutları ve detayları ile anlatılıyor.
Paylaş
Tavsiye Et