Ekonomide Gündem
Gıda sorunu Roma’da masaya yatırıldı
Artan talep, art arda gelen kötü hasatlar ve yükselen petrol fiyatlarının da etkisiyle dünya gıda fiyatları son 30 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Milyonlarca insanı açlığa sürükleyen bu durum, Mısır, Haiti gibi ülkelerde kitlesel ayaklanmalara da neden oluyor. Küresel bir kriz halini alan gıda fiyatlarındaki rekor artış ve gıda arzını güvenceye alacak yollar, BM’ye bağlı Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FOA) tarafından 6 Haziran’da Roma’da düzenlenen Dünya Gıda Zirvesi’nde görüşüldü. Zirvede konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, dünya gıda üretiminin 2030 yılına kadar %50 oranında arttırılması gerektiğini, bunun için de yeni bir “Yeşil Devrim”e ihtiyaç duyulduğunu açıkladı. FAO Direktörü Jacques Diouf ise bu hedefe ulaşmak için her yıl 30 milyar dolar yatırım yapılması gerektiğine vurgu yaptı. Ancak bu çağrılara rağmen gelişmiş ülkelerden sadece, fakir ülkelere yönelik 4,5 milyar dolarlık yardım sözü alınabildi. Zirvede gıda fiyatlarındaki artışın esas nedenleri olan küresel iklim değişikliği, artan biyo-yakıt tüketimi, gelişmiş ülkelerin çiftçilerinin yararlandığı teşvikler gibi konularda bir ilerleme sağlanamadı.
Tavsiye Et
AMB, 10’uncu yaşına enflasyonla giriyor
Bundan 10 yıl önce aralarında Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya’nın da bulunduğu 11 Avrupa Birliği üyesi ülke ulusal para birimlerini, Avrupa Merkez Bankası (AMB)’nın kontrolünde olacak Avrupa Para Birimi, avro çatısı altında birleştireceklerini ilan ettiklerinde pek çok muhalif iktisatçı bunun felaketle sonuçlanacak bir macera olduğunu söylemişti. Oysa geçtiğimiz on yılda köprünün altından çok sular aktı ve bu eleştiriler yerini avronun doların yerini alarak dünyanın yeni rezerv para birimi olup olamayacağı tartışmalarına bıraktı. Avro Bölgesi’nde son 10 yıllık enflasyon ortalamasının hedeflenen %2 seviyesinin biraz üzerinde gerçekleşmesi ve para birliğinin finansal bütünleşmeyi sağlayarak bölge içi ticareti arttırmasıyla yaratılan 16 milyon ek istihdam, AMB’nin göz dolduran başarıları arasında yer alıyor. Fakat tüm bu başarılara rağmen artan gıda ve petrol fiyatlarıyla birlikte Avro Bölgesi enflasyon oranı Mayıs ayında %3,7’yi bularak bir rekora imza attı. Fiyatların daha da artabileceği yolundaki endişeleri gidermek isteyen AMB, enflasyondaki büyümeyi durdurabilmek için faiz oranlarını arttırabileceğini açıkladı.
Tavsiye Et
İran yeni yaptırımlarla karşı karşıya
Yürüttüğü nükleer program nedeniyle uzun zamandır BM Güvenlik Konseyi’nin kıskacında olan ve şimdiye kadar Konsey tarafından hakkında üç kez yaptırım kararı alınan İran, yeni yaptırımlarla karşı karşıya. AB üyesi ülkeler İran’ın en büyük bankası Bank Melli’nin Avrupa’daki hesaplarını dondurma kararı aldıklarını açıkladılar. İranlı iktisatçı Said Laylaz, bu kararla birlikte İran’ın ithalat maliyetlerinin artacağını ve ülkenin Çin’e daha fazla bağımlı hale geleceğini dile getirdi. Laylaz, İran’ın yönünü giderek Asya’ya döndüğüne vurgu yaparak Avrupa’nın İran ticaretindeki payının son birkaç yılda %60’lardan %25-30’lara gerilediğine dikkat çekti. Ancak İran’ın Asyalı iş ortakları da ABD ile olan ticari ilişkilerinin zarar görmesinden endişe duyduklarından İran üzerindeki sınırlamalarını arttırıyorlar. ABD baskısının daha da artması durumunda Asyalı ortaklarının da İran’a sırt çevirmesi olası görünüyor.
Nükleer programı nedeniyle iktisadi yaptırımlara hedef olan İran’ın bir diğer sorunu ise yükselen enflasyon. Mayıs ayı itibarıyla yıllık enflasyon %25’i aşmış durumda ve bu da İran’da giderek artan iç huzursuzluğa neden oluyor.
Tavsiye Et
Somali’de durum Darfur’dan bile kötü
İslami Şeriat Mahkemeleri Birliği yönetimi altında kavuştuğu huzur ortamını Aralık 2006’da Etiyopya ordusunun işgaliyle kaybeden Somali, açlığın pençesinde. İşgalle birlikte başlayan iç karışıklıklar ve uzun süreli kuraklık ülkede ekonomik hayatı felce uğratmış bulunuyor. Nitekim BM İnsani Yardım Ofisi Başkanı Mark Bowden, acil gıda yardımına ihtiyaç duyan insanların sayısının gelecek aylarda 3,5 milyona çıkacağına dikkati çekti. Bowden durumun Darfur’dan bile daha vahim olduğu konusunda dünya kamuoyunu uyardı. Öte yandan işgalci Etiyopya’da da durum farklı değil. Bu yılın erken dönemlerinde Etiyopya’yı etkisi altına alan kuraklık neticesinde baş gösteren kıtlıkla birlikte 4,6 milyon Etiyopyalı gıda yardımına ihtiyaç duyuyor. Durumla başa çıkamayan Etiyopya hükümeti, 325 milyon dolar tutarında acil gıda yardımı çağrısı yaptı.
Tavsiye Et
ABD piyasaları yolsuzluk iddialarıyla çalkalanıyor
ABD, geçtiğimiz yaz yüksek riskli eşik altı tutsat kredileri piyasasında başlayan krizin ilk işaretlerinden olan Bearn Stearns yatırım bankasına bağlı iki hedge fonunun batışından önce, bu fonların yöneticilerinin fonların sağlığına ilişkin piyasaları aldattığı iddialarıyla çalkalanıyor. Fon yöneticilerinden Ralph Cioffi ve Matthew Tannin menkul değerlerde sahtekârlık yapmak suçundan gözaltına alındı. Söz konusu fonlar yatırımcılarına 1,4 milyar dolar kaybettirmiş ve durum bununla da sınırlı kalmayıp küresel bir kredi krizi haline dönüşerek finans piyasalarında 300 milyar doları aşkın kayba neden olmuştu. Ayrıca başka bir soruşturma kapsamında 406 gayrimenkul piyasası çalışanı tutsat yolsuzluğuna bulaştıkları iddiasıyla FBI tarafından gözaltına alındı. Finans çevrelerinde bu gözaltılarla kredi ve gayrimenkul piyasalarında güven ve istikrarın yeniden sağlanmasının amaçlandığı konuşuluyor.
Tavsiye Et
Petrol fiyatları dur durak bilmiyor
Batı dünyası ve İran arasında devam edegelen siyasi gerginlik ve büyüyen Asya ekonomilerinden gelen güçlü talebin de etkisiyle petrol fiyatlarındaki artış sürüyor. İsrail Savunma Bakanı Shaul Mofaz’ın İran’ı vurmalarının kaçınılmaz olduğu açıklamasının ardından varil başına 139 dolara yükselen petrol fiyatları yeni bir rekor kırdı. Fiyatlardaki bu artış pek çok ülkede huzursuzluklara neden oluyor. Nitekim geçtiğimiz ay pek çok Avrupa başkenti kamyon şoförlerinin ve balıkçıların protesto gösterilerine sahne oldu. Ayrıca bugüne kadar petrol fiyatlarındaki artışı sübvansiyonlar yoluyla tüketicilerine yansıtmayan Çin, Hindistan ve Malezya hükümetlerinin de bu durumun sürdürülemez bir hal aldığını belirtip petrol fiyatlarında artırıma gideceklerini açıklamalarıyla benzer gösteriler bu ülkelerde de görüldü.
Tavsiye Et
GAP’ta mutlu sona yaklaşılıyor
Başlangıcı 1950’li yıllara kadar dayanan ve bugüne kadar ancak yarısı tamamlanabilen, Cumhuriyet tarihinin en büyük kalkınma projesi olan Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP)’nde nihayet mutlu sona yaklaşılıyor. Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illerini içine alan GAP’ın dört yıl içerisinde bitirilmesini hedefleyen hükümetin GAP Eylem Planı, Diyarbakır’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Plana göre GAP için 26,7 milyar YTL harcanacak ve bunun finansmanı Faiz Dışı Fazla hedeflerinin aşağı çekilmesiyle oluşacak kaynaklarla sağlanacak. Esas olarak bölgenin sulamaya dayalı olarak kalkınmasını hedefleyen plan ekonomik kalkınmanın gerçekleştirilmesi, sosyal gelişmenin sağlanması, altyapı, kurumsal kapasitenin geliştirilmesi alt başlıklarından oluşuyor ve bu kapsamda 3,8 milyon kişiye yeni iş imkanı sağlanıyor. Konuyla ilgili konuşan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya eylem planının bölge halkının istekleri göz önünde bulundurularak hazırlanmış olduğunu belirtip, planın bölge için bir milat olacağını söyledi.
Tavsiye Et
Enflasyon hedeflemesi sil baştan
Fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek için son iki yıldır enflasyon hedeflemesi uygulamasına giden Merkez Bankası (MB), hedeflerin bir türlü tutturulamaması ve yakın bir zaman içinde tutturulamayacağının anlaşılması üzerine enflasyon hedeflerinde güncellemeye gideceğini açıkladı. Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’e yazdığı mektupta hedeflerin tutmamasını son iki yılda yaşanan arz yönlü şoklara bağlayan MB Başkanı Durmuş Yılmaz, enflasyon hedeflerini 2009 yılı sonu için %7,5 ve 2010 yılı sonu için %6,5 olarak güncellemeyi, 2011 yılı sonu içinse %5,5 olarak belirlemeyi önerdi. Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ise hükümet olarak, hedeflerin tutmaması konusundaki MB tespitlerine katıldıklarını belirtip, MB’nin hedefleri güncelleme önerisini kabul ettiklerini söyledi. Öte yandan, 16 Haziran’da toplanan MB Para Politikası Kurulu gecelik borçlanma faiz oranını %15,75’ten %16,25’e, borç verme faiz oranını ise %19,75’ten %20,25’e yükseltti. Ekonomi çevrelerinde faiz artırımlarının süreceği öngörülüyor.
Tavsiye Et
Türkiye Kyoto’yu imzalıyor
Türkiye BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında Kyoto Protokolü’nü imzalayarak sera etkisi yaratan gaz salınımlarını azaltmayı kabul eden ülkeler arasına katılıyor. Kyoto Protokolü’ne taraf olan ülkelerin 2008 ila 2012 yılları arasındaki sera etkisi yaratan gaz salınımı miktarlarını 1990 senesindeki gaz salınımı seviyesine çekmeleri gerekiyor. Protokolün Türkiye’ye etkileri konusunda ise kafaların karışık olduğu görülüyor. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ve Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği’ne göre anlaşmaya taraf olmak, 2012 yılına kadar Türkiye için ek bir maliyet getirmeyecek ve bu tarihten sonra yeni çevre düzeninin şekillenmesinde Türkiye’yi söz sahibi yapacak. Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ve Türkiye İşveren Sanayicileri Konfederasyonu (TİSK) ise bu görüşte değil. DPT’nin hesaplamalarına göre anlaşmayı imzalamak şartlara göre 48 ila 148 milyar dolar arası bir maliyet getiriyor. TİSK ise sözleşmenin bugünkü şartlarda onaylanmasının Türkiye’nin kalkınmışlık düzeyine ve büyüme ihtiyacına uygun olmadığını ileri sürüyor.
Tavsiye Et
Son dönemlerde Tuzla tersanelerindeki işçi ölümleriyle gündeme gelen Türkiye’deki iş güvenliği tehlike sinyalleri veriyor. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) tarafından yapılan açıklamaya göre, 1945’ten bu yana iş kazaları sonucu 55 bin işçi hayatını kaybederken 155 bin işçi de sakat kaldı. İş kazalarının artık bir vaka-i adiye halini aldığı Tuzla tersanelerinde ise ölümler devam ediyor. Haziran ayında 2 işçinin daha hayatını kaybetmesiyle birlikte yılbaşından bu yana ölen işçi sayısı 11’i buldu. Bu duruma tepki olarak, DİSK tarafından 16 Haziran’da düzenlenen 1 günlük grev ise işlerini kaybetmekten korkan işçilerin katılımlarının düşük kalması sonucu akamete uğradı. İşçi ölümleriyle ilgili olarak sektör temsilcileriyle bir araya gelen Başbakan Tayyip Erdoğan ise bütün işçilerin eğitimden geçirilmesi gerektiğini vurgulayıp ölümlerin sıfıra indirilememesi halinde tersane sahiplerinin canını yakacağı uyarısında bulundu.
Tavsiye Et
Türkiye’nin öncülüğünde İslam ortak pazarına doğru
İslam Konferansı Teşkilatı (İKT)’na üye 21 ülke arasında Tercihli Ticaret Sistemi (TRSOIC) kurulmasına yönelik çalışmalarda sona yaklaşıldı. Söz konusu çalışmalar 2003 yılından bu yana Türkiye’nin öncülüğünde yürütülüyor. Sistem ile ilgili son hazırlıkların gözden geçirildiği TRSOIC Ticaret Müzakere Komitesi Toplantısı 19-20 Haziran tarihlerinde Ankara’da yapıldı. Toplantıda konuşan Türkiye Dış Ticaret Müsteşar Yardımcısı Ülker Güzel, sistemin İslam ülkeleri arasındaki ticaretin serbestleştirilmesini ve kurallara dayalı, şeffaf bir ticaretin altyapısının oluşturulmasını sağlayacağına dikkat çekti. 1 Ocak 2009’da uygulamaya geçmesi planlanan TRSOIC ile üye ülkeler arasındaki ticaret tarifeleri, %25’ten yüksek gümrük vergileri %25’e, %25-%15 arası gümrük vergileri %15’e ve %15-%10 arası gümrük vergileri de %10’a indirilecek.
Tavsiye Et
Büyüme yavaşlasa da Türkiye 16. büyük ekonomi olacak
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), üye ülkelerle ilgili yayımladığı ekonomik görünüm raporunun Türkiye bölümünde uluslararası mali piyasa koşullarının kötüleştiği ve iç siyasetteki belirsizliğin devam ettiği bir ortamda, büyümede 2007’de görülen yavaşlamanın 2008’de de devam ettiğine dikkati çekti. 2008 yılı büyüme oranının %4’ün altına düşebileceğinin tahmin edildiği raporda 2009 yılı içinse %4,5’lik bir büyüme oranı öngörülüyor. Ayrıca raporda, Türkiye’nin IMF ile olan stand-by anlaşmasının Mayıs ayında sona erdiği belirtilerek mali düzen ve şeffaflık ile yapısal reform alanlarında atılacak adımların güven arttırıcı olacağı ve ekonomide düzelmeye yardımcı olacağı üzerinde duruluyor. IMF ise, büyümedeki yavaşlamaya rağmen, Türkiye’nin satın alma gücü paritesine göre bu yılsonu itibarıyla dünyanın 16. büyük ekonomisi olacağını belirtiyor.
Tavsiye Et