Her doğan çocuğun güzel bir dünyada yaşama hakkına sahip olduğu düşüncesini varoluş gerekçesi kılan Çocuk Vakfı, Mustafa Ruhi Şirin başkanlığında, çocuk ve yetişkinlerin küresel bir kuşatma ortamında benzer sorunları yaşadıkları gerçeğinden hareketle medeniyet merkezli yeni bir çocuk paradigmasının temellendirilmesi yönündeki çalışmalarını sürdürüyor. Kuruluşunun 19. yılında vakıf, “Çocuğa ulaşmak” başlığı altında 2009 yılı boyunca konferans, oturum ve atölye çalışmalarını kapsayan bir dizi etkinlik düzenliyor.
58 uzmanın katılacağı etkinlik kapsamında “Türkiye’de ve dünyada çocuk gündemi”, “Aile”, “Çocuk ve ilk gençlik sorunları”, “Önce çocuk hakları, çocuk ihmali ve istismarı”, “Güç koşullardaki çocuklar”, “Çocuğa özgü adalet sistemi”, “Üstün yetenekli çocuklar”, “Medya okuryazarlığı”, “Çocuk hakları savunuculuğu/ombudsmanlık” konularında yetişkinlere yönelik programların yanı sıra okulların yarıyıl tatilinde çocuklar için atölye çalışmaları yapılacak. Yazma, tiyatro, müzik, öykü resimleme ve şiir okuma saatleri, 36 çizerin eserlerinin yer aldığı “Masalımı Yazar mısın?” adlı resim sergisiyle sürecek etkinliklerin hiçbir aşamasında ücret alınmayacak. 19. yıl etkinliklerini Filistinli çocuklarla dayanışmaya adayan Çocuk Vakfı, 2009 yılını Filistinli çocuklarla buluşma yılı ilan etti. Vakıf, bu yıl da düzenleyeceği etkinliklerle, Mustafa Ruhi Şirin’in ifadesiyle, “Türkiye’nin temel sorunun çocuk sorunu olduğunu hatırlatmayı sürdürecek.” (Tel: 0212 240 23 83)
Tavsiye Et
Geleneksel gölge tiyatrosunun 20. yüzyıl başında sinemaya ve günümüz çağdaş sanatına etkilerini keşfetmeye odaklanan Gölgeye Övgü başlıklı sergi, İstanbul Modern Sanat Müzesi’nde sanatseverlerin beğenisine sunuldu. 6 Mayıs’a dek sürecek olan sergi, yedi ayrı ülkeden sekiz sanatçının ve 20. yüzyılın ilk yarısından iki usta sinemacının en önemli eserlerini bir araya getiriyor. Gölge tiyatrosunun Türkiye ve Yunanistan’daki köklü geçmişinin çağdaş sanata etkilerini yansıtan ve halk masallarına ve yalın çağdaş anlatılara dayanan çalışmaları kapsayan sergi, dans, opera ve müzik içeren gölge tiyatroları, siluetler, çizimler, metinler, elyazmaları ve filmlerle birlikte 100’den fazla yapıtı içeriyor.
Küratörlüğünü İstanbul Modern Danışmanı Paolo Colombo’nun üstlendiği sergide eserleri yer alan sanatçılar; Haluk Akakçe (Türkiye), Nathalie Djurberg (İsveç), William Kentridge (Güney Afrika), Katariina Lillqvist (Finlandiya), Jockum Nordström (İsveç), Lotte Reiniger (Almanya), Christiana Soulou (Yunanistan), Ladislas Starewich (Polonya), Andrew Vickery (Büyük Britanya) ve Kara Walker (ABD).
Avrupa Kültür Fonu’nun desteğiyle gerçekleşen Gölgeye Övgü, İstanbul Modern’in ardından 23 Mayıs-26 Temmuz tarihleri arasında da Atina’daki Benaki Müzesi’nde sanatseverlerle buluşacak.
Tavsiye Et
Köklü bir medeniyet birikimine sahip İran’ın binlerce yıllık tarihsel derinliği kuşkusuz onun sanatında da yansıma buluyor. Ortadoğu coğrafyasının kültürel açıdan en dinamik yüzünü temsil eden İran’da bilhassa -Şii geleneğin etkisiyle tasvir yasağından daha az etkilenen- görsel sanatlar, bu güçlü birikimin izlerini fazlasıyla taşıyor. Minyatürlerden süzülerek bugüne gelen İran resminde 18. yüzyıldan sonra Batı etkisinin ciddi biçimde hissedildiğini söylemek mümkün. Avrupa resminin estetik ve tekniği, ışık-gölge zıtlığıyla derinlik yaratma üslubu, İranlı sanatçıların eserlerinde giderek daha sık rastlanan unsurlar.
İran’ın çağdaş ressamlarından Hamid Pazoki, Ekrem Pooraki, Fatemeh Chavush Neseb, Mahvash Soheyli, Sassan Nasiri ve Saber Soleymani’nin eserleri Denizatı Sanat Galerisi’nde düzenlenen “Tanıdık Ziyaret” isimli sergiyle sanatseverlerin ilgisine sunuluyor. Yurt içi ve dışında pek çok sergiye katılmış, uluslararası etkinliklerde yer almış ve çoğu akademisyen olan İranlı sanatçıların eserlerini bir araya getiren sergi, 20 Şubat’a kadar ziyarete açık. (Tel: 0212 293 08 65)
Tavsiye Et
Hayatın tüm alanlarında yaşanan krizlere bir panzehir olarak, değişime, dönüşüme, harekete kendinden başlayan ve bireysel değişim ve aktivizmi “senden başla” diyerek sloganlaştıran 8. !f İstanbul AFM Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali, 12-22 Şubat tarihlerinde İstanbullu sinefillerle buluşuyor.
Festival bu yıl da, Hit Filmler, Gökkuşağı, Senden Başla, Kuzey Işıkları, Amerika’dan Yeniler, Tek Planda Dünya, Nöbetçi Sinema, Fantastik Filmler, !f Kült ve Kısalar bölümleri altında yaklaşık 70 filmden oluşan bir seçkiyi sinemaseverlere sunuyor.
Festivalin Hit Filmler bölümünde; Darren Aronofsky’nin son filmi Şampiyon, yılın en iddialı yapımlarından biri olan Danny Boyle filmi Slumdog Millionaire, bir kız ve kayıp köpeği üzerinden Amerika’da hayatın kenarında yaşayan insanlara odaklanan Wendy&Lucy, John Malkovich Olmak ve Sil Baştan gibi sıra dışı filmlerin senaristi Charlie Kaufman’ın sanat ile hayat arasındaki çizginin nerede başlayıp nerede bittiğine dair metafizik bir soruşturma niteliğindeki ilk yönetmenlik denemesi Synecdoche NY, Koş Lola Koş’un yetenekli yönetmeni Tom Tykwer’in son filmi Uluslararası, Borat filminden tanıdığımız Bill Maher’in Kudüs’ten Salt Lake City’ye yolculuğunda karşılaştığı insanlarla Tanrı ve inanç üzerine sohbetlerini içeren belgeseli İlahi Komedi, Mamoru Oshii’nin hiçbir zaman büyümeyen çocukların trajedisine odaklanan animesi Gökyüzü Savaşçıları bulunuyor.
Filistin hip hop hareketini konu alan belgesel yapım Sapan ve Hip Hop; kaykay, surf, punk, hip hop ve grafiti alt kültürlerini özümsemiş insanların kişisel hikayelerini ve bu hayallerin bir nesli nasıl etkilediğini konu eden Güzel Kaybedenler; Mulholland Çıkmazı ve İkiz Tepeler gibi düşsel klasiklerin dahi yönetmenine ciddi bir bakış olanağı veren Lynch, Senden Başla bölümünün çarpıcı filmleri arasında yer alıyor.
Keşif bölümünde ise gerçekliğin gitgide sanal bir tecrübeye dönüştüğü yeni nesil ergen dünyasını anlatan Okul Çıkışı, insanlar arasındaki sosyal ilişkiler çöktüğünde meydana gelebilecek durumların sert ama empatisi kuvvetli bir irdelemesi niteliğindeki Soğuk Yemek, bir adamın arabasını park yerinden çıkarmaya yönelik Kafkavari çabalarını konu alan Park Etmek filmleri öne çıkıyor.
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın desteğiyle gerçekleşen festival, klasikleşen İstanbul mekanları Beyoğlu AFM Fitaş, AFM İstinyePark ve AFM Caddebostan Budak’a bu yıl Beyoğlu Emek Sineması’na da ekliyor. !f istanbul biletleri 1 Şubat’ta www.mybilet.com üzerinden, 7 Şubat itibarıyla da festival mekanlarında satışa sunuluyor.
Tavsiye Et