İnteraktif pazarlama kaleminin 2009 marka bütçelerinde daha fazla yer alması, reklam verenlerin krize rağmen konuyla ne kadar ilgili olduklarını gösteriyor. Ancak sadece bütçe kalemini arttırarak konuya ilgi göstermek yeterli olmuyor. Reklam verenin, interaktif pazarlama mecrası ile ilgili uzun vadeli stratejiler oluşturması da gerekiyor. Yine de, internet teknolojileri ile pazarlamanın birbirine yaklaşması sonucunda ortaya çıkan, pazarlamanın asi ve dinamik çocuğu interaktif pazarlamayı, 2009’da krize rağmen güzel günlerin beklediğini söyleyebiliriz. 2009’da interaktif pazarlama penceresinde beklenen gelişmeleri inceleyelim:
Interactive Advertising Bureau (IAB) Türkiye’nin online reklamcılık ölçümlemesi konusunda 2008 yılı içerisinde yaptığı çalışmaları 2009 yılında hayata geçiriyor.
Sosyal Medya 2009’da daha fazla önem kazanıyor. Hatta Sosyal Medya artık internetin kendisi oluyor ve “Sosyal Web” kavramı ete kemiğe bürünüyor.
Tüketicilerin dikkatini daha fazla çekecek olan video reklamlar ve yüksek boyutlu flash banner uygulamaları sayesinde markaların online medya yatırımlarının karşılığını daha fazla alması bekleniyor.
3G (3. Nesil) teknolojisinin hayatımıza katacağı uygulamaların hız deneyimiyle beraber daha fazla web içeriğinin cepten tüketilmesi ve üretilmesi beklentiler içerisinde yer alıyor. Mobil reklam ve pazarlama uygulamalarında da sektörde anlamlı atılımlar bekleniyor.
Arkadaş bulma hizmetleri ve yetişkinlere yönelik diğer hizmetler LBS (Location Based Services) güdümünde önemli açılımlar kaydedebilir.
E-mail pazarlamasının bu yıl da kendi içinde gelişimini sürdürmesi ve daha da vazgeçilmez olması bekleniyor. Gelişen mobil cihazlar nedeniyle, e-mail okuma şekil ve alışkanlıklarının da değişeceği aşikâr.
Türk iş dünyasının, sosyal ağların mevcudiyetini daha iyi anladığı bir yıl geçirmemiz bekleniyor. XING, Linkedin gibi ağların kullanım oranı daha da artacak gibi gözüküyor. Özellikle de beyaz yakalıların kriz etkisiyle işten çıkarılmaları artarak devam ederse, kariyer fırsatları için en önemli yer, kariyer sitelerinin yanı sıra iş odaklı sosyal ağlar olacaktır.
Kurumlarda hızlı iletişimin önem taşıdığı alanlar olan satış gücü otomasyonu, saha yönetimi, iş zekası gibi alanlarda sosyal araçların kurumları desteklemesi gündemde.
Wiki üzerine kurulmuş bilgi ağları, sosyal ağlar ve bunlar üzerinden yazı, fotoğraf, video gibi içeriklerin paylaşımı, lokasyon bazlı servisler, kurumsal bloglar ve her yerden her platformdan erişilebilen web tabanlı uygulamalar artık kurumların kültürünün de bir parçası oluyor ve “işletme 2.0” kavramı ete kemiğe bürünüyor. / Yüce Zerey
Tavsiye Et
Feed Chronicle, RSS beslemelerini size özgü bir gazeteye dönüştürebilen yeni bir platform. Bir hesap oluşturuyorsunuz, ardından her bir gazete bölümü için açılır menüler üzerinden RSS beslemelerini seçiyorsunuz ve sonuçta tamamen size özel ve tercihlerinize göre hazırlanmış online bir gazetenin patronu oluyorsunuz.
www.feedchronicle.com
Tavsiye Et
Kaybolduk.biz bir yerleri keşfetmek isterken kaybolan, ancak kaybolmaktan korkmayan gezginlerin sosyal paylaşım platformu. Sitede kaybolanlar, arayanlar ve bulanlar olmak üzere üç tip insan tipi listelenmiş. “Kaybolanlar” kısmında insanların kaybolma hikayelerini anlattıkları eğlenceli videolar bulunuyor. “Arayanlar” kısmında yine insanların eklediği yol tarifleri ve mekanların ulaşım bilgileri bulunuyor. Sitenin “bulanlar” kısmı ise Nokia’nın NokiaMaps uygulamasına ayrılmış. Sitede GoogleMaps uygulamasına da yer verilmiş. Üye olabilir ve içeriği siz de zenginleştirebilirsiniz.
www.kaybolduk.biz
Tavsiye Et
İnternet’te bir konu hakkında araştırma yaparken, açılan onlarca web sitesi arasında bulunan bilgileri kaydetmek, önemli kısımları işaretlemek ciddi bir sorun. WebNotes bu sorunu basit bir mantıkla çözmek üzere tasarlanmış bir araç.
WebNotes, kullanıcıların web sitelerinin önemli kısımlarını sanal bir kalem ile işaretlemelerine ve web sitelerinin üzerlerine sanal notlar yazmalarına olanak sağlayan bir araç çubuğu. Firefox ve Internet Explorer uyumlu olan WebNotes araç çubuğu ile bırakılan notlar ve işaretlenen bölümler otomatik olarak kaydediliyor ve kullanıcılar o siteleri tekrar ziyaret ettiklerinde önceden bıraktıkları notları sitelerin üzerinde görebiliyorlar. Kullanıcılar işaretledikleri web sitelerini ve yazdıkları notları araç çubuğu üzerinden organize edebiliyor ve arkadaşlarıyla e-posta veya url olarak paylaşabiliyor.
www.webnotes.net
Tavsiye Et