Merak ediyoruz? “Karşılaştığımız, tanıştığımız, iş yaptığımız, yapmak üzere olduğumuz kişi(ler) kimdir, ne yapar, kimlerdendir, hangi okulda okumuştur, nerede doğmuştur?” gibi sorular aklımıza geliyor ve sorularımıza tatmin edici cevaplar bulmak için internete başvuruyoruz. Sorularımızın cevabını almak için genellikle Google’ı kullanıyoruz. Ancak Google’ın hızla büyük bir çöplüğe dönüştüğünü düşünürsek, kişiler hakkında bilgi edinmek için başka kaynaklara da ihtiyacımız olduğunu aşikâr. Bu bağlamda, aradığımız kişi hakkında bilgi bulabilmek için Google’a alternatif olacak platformları ele alalım:
123people, birileri hakkında bilgi almak istediğinizde ilk uğramanız gereken yerlerin başında geliyor. Aradığınız kişi hakkında detaylı bilgi edinmek için o kişinin adını ve soyadını yazmanız yeterli. Bu işlemin akabinde, aradığınız kişinin fotoğraflarından telefon numaralarına ve e-mail adreslerine, Amazon’dan istemiş olduğu kitaplardan web siteleri, blogları ve dokümanlarına kadar her şeyine kolayca ulaşabiliyorsunuz.
Pipl, kendisini “ücretsiz insan arama motoru” olarak konumlasa da bazı detaylı kayıt bilgiler için sizden ücret talep edebiliyor. Pipl, ücretsiz olan arama özelliğinin performansıyla da ön plana çıkıyor. Aradığınız kişinin bulunduğu konum hakkında bilginiz varsa, coğrafi konum bazlı daha dar aramalar yapabiliyorsunuz.
yoName, aramış olduğunuz kişinin herhangi bir sosyal ağ üyesi olduğundan emin olduğunuz durumlarda çok iyi performans alabileceğiniz platformların başında geliyor. yoName, özellikle sosyal ağ odaklı arama mekanizması sayesinde, aranılan kişilerin bilgilerine kolaylıkla erişiyor.
Zoom Info, aradığınız kişi ile yapmış olduğu işi eşleştirmek istediğinizde katma değerli performans alabileceğiniz bir platform. Arama sonuçları arasında, iş pozisyonları, çalıştıkları şirket ve coğrafi konumları da geliyor. İstediğiniz takdirde aramış olduğunuz kişi ile de iletişime geçebiliyorsunuz.
Jobster,genel olarak iş aramalarına odaklanmış bir platform. Ancak işverenler ve insan kaynakları uzmanları için hayli gelişmiş bir kişi arama araçları bulunuyor. Böylece aramış olduğunuz kişilerin bilgilerine de kolaylıkla erişebiliyorsunuz.
Zabasearch,özellikle kamuya açık bilgi kaynaklarını baz alarak çalışan bir platform. Ad, soyad ile aramaya ek olarak telefon numarası ile de arama yapabiliyorsunuz. Merak ettiğiniz telefon numaralarının kime ait olduğunu Zaba Search sayesinde öğrenebilirsiniz.
Tavsiye Et
www.yazete.com
Kurtlar Vadisi’nin Polat Alemdar’ını canlandıran oyuncu Necati Şaşmaz bir haber sitesi açtı. Yazete isimli sitede günlük haberlerin yanında Necati Şaşmaz ile birlikte farklı oyuncu, senarist ve sanatçıların yazıları da yer alıyor.
“Gazete Yazar, Yazete Okunur” sloganıyla çıkış yapan site, içerik anlamında özgün ve güvenilir bir yol izliyor.
www.kimgelsin.com
Henüz kapalı beta aşamasında olan Kimgelsin, kullanıcılarının “gelmesi”ni talep ettikleri sanatçıları ilgili kişi ve kurumlara bildirerek aslında bir tür “pazar araştırması” paylaşımı yapıyor. Bunun yanında farkında olarak ya da olmayarak oluşturduğu “fan club” ortamıyla da ülkemizdeki popüler sanatçı ve grupları belirlemiş oluyor. Konser etkinliklerini “Kim Geliyor” adı altında listeleyen servis, bilet satışını da Biletix üzerinden yapıyor.
www.ccbetty.com
Etkin e-mail yönetimi, yoğun iş temposunda en çok sıkıntı çektiğimiz konuların başında geliyor. Gelen e-mailler arasında kaybolup gidiyoruz. Cc:Betty web üzerinden tek pencerede karşılıklı e-mailleri rahatça takip edebilmenizi sağlayan ve e-mail eklentilerindeki dosyaları, vieoları, yer/zaman bilgilerini ve resimleri sizin için düzenleyen yeni bir hizmet.
Cc:Betty’i kullanmak için yapmanız gereken tek şey, servisin adından da anlaşıldığı gibi e-maillerinizi Betty’e “cc”lemek. Herhangi bir program yüklemenize gerek kalmıyor. Geri kalanı Betty sizin yerinize hallediyor. Kendisine gelen e-mailleri “mailspace” adı verilen size özel bir sayfada karşılıklı konuşma şeklinde diziyor. Eklenti olarak gönderilen veya url olarak paylaşılan dosyaları türlerine göre grupluyor ve ayrı yerlere kaydediyor. E-maillerdeki tarihleri ajanda bölümüne kaydediyor ve adresleri harita görünümüne çevirerek saklıyor.
Cc:Betty e-mail gönderdiğiniz kullanıcıların da sizin için yaratılan “mailspace”e servise üye olmadan ulaşabilmelerine olanak sağlıyor. Bu sayede karşı taraftaki kullanıcılar da, tüm yazışmaları Cc:Betty üzerinden takip edebiliyor ve paylaşılan dosyalara ulaşabiliyor ve her iki tarafın da ortak kullanabileceği bir dosya paylaşım alanı oluşuyor.
Tavsiye Et