Panorama
Kasım ayının en tartışmalı gündem maddesi “DemokratikAçılım” oldu. Muhalefetin Atatürk’ün ölüm yıldönümüne denk gelmesi sebebiyle tepki göstermesine rağmen AKP’nin talebiyle 10 Kasım’da TBMM’de yapılan açılıma dair ön görüşme CHP adına tam bir fiyaskoydu. Zaman zaman tansiyonun yükseldiği görüşmelerde, “Demokratik Açılım”la ilgili hükümet adına söz alan İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın konuşması sırasında CHP’li milletvekilleri pankart açtılar. AKP grubu adına konuşan Suat Kılıç’ın konuşması sırasında ise MHP’li vekiller kürsüye yürüdüler. Tartışmalarla geçen oturumda açılımla ilgili genel görüşme yapılması kabul edildi.
Genel Kurul’da CHP grubu adına konuşan Onur Öymen’in, Dersim İsyanı’nın bastırılış şeklini onaylayan ve bu yöntemin Kürt sorununun çözümünde kullanılabileceği yönündeki sözleri, kamuoyunda sert tepkiye yol açtı. Öymen’in yanlış anlaşıldığına dair açıklaması ve özrüne rağmen, Türkiye genelindeki protestolar dinmedi. Konuşmayı alkışlayan Tuncelili CHP Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu’na da sert tepki gösterildi. Alevi dernekleri, aydınlar ve Tunceli şehir dernekleri CHP’nin bu zihniyetine tepki göstererek, Alevilerin partiden ayrılmalarını istediler. Dersim protestoları CHP’den istifaları da beraberinde getirdi. Tepkiler daha uzun süre devam edeceğe benziyor.
Tavsiye Et
Domuz gribi can almaya devam ediyor
Dünyada hızla yayılmakta olandomuz gribi sebebiyle yaklaşık 8.000 kişi hayatını kaybetti. Türkiye’de ise Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, 26 Kasım itibarıyla hayatını kaybedenlerin sayısı 113; pandemik grip sebebiyle hastanelerde yatan hasta sayısı ise 301. Bunların 59’unun takip ve tedavisinin yoğun bakımda sürdürüldüğü, 31 hastanın ise solunum destek cihazına bağlı olarak takip edildiği bildirildi. Vaka sayısının artması üzerine Kurban Bayramı öncesinde Bayburt, Mersin, Aksaray, Aydın, Tokat, Denizli, Burdur, Afyon ve Giresun’da okullar tatil edildi.
16 Kasım’dan itibaren 6 ay ile 5 yaş arası grubun yanı sıra her yaştan kronik hastalığı olanlara aşı yapılmaya başlandı. Sağlık Bakanlığı 24 Kasım’dan itibaren 24 yaş ve altı herkesin başvurmaları halinde aşı yaptırabileceğini açıkladı.
Bu arada dünyada domuz gribi virüsünün mutasyona uğradığıyla ilgili haberler korku yarattı. Mevcut aşının şu ana kadar değişime uğramış virüse karşı da etkili olduğuna dikkat çeken Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağrı Büke, “Değişime uğrayan virüslerde aşı veya kullanılan ilaçlara karşı bir direnç saptanmamıştır. Tedirginliğe gerek yok” dedi.
Tavsiye Et
Taraf gazetesi12 Haziran’da yayınladığı “İrtica ile Mücadele Eylem Planı” belgesinin ardından, 19 Kasım’da da “Kafes Operasyonu Eylem Planı” belgesini yayınlayarak siyasi gündemi bir kez daha derinden sarstı. Ülkede kaos çıkarma ve darbeye zemin oluşturma çabalarının devam ettiğini ileri süren gazetenin haberine göre, yeni belge Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda Mart 2009’da hazırlandı. Türkiye’de azınlıklara yönelik saldırıları öngören belgede, suikast, bombalama ve kara propaganda planları yer alıyor. Haberde planı hazırlayan cuntanın, AK Parti iktidarını, gayrimüslimlere yönelik suikast ve bombalı saldırılarla yıkmayı amaçladığı vurgulanıyor. Savcıların belgelere Poyrazköy’de gömülü mühimmatın izini sürerken ulaştıkları ve çok detaylı bilgi sahibi oldukları anlatılıyor.
Taraf’ın iddialarının ardından ilgili makamlardan açıklamalar peş peşe geldi. Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreteri Tümgeneral Ferit Güler, Taraf gazetesinin “Poyrazköy Soruşturması” ile ilgili haberi hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu bildirdi. Başbakanlık “Söz konusu iddialarla ilgili soruşturma, ilgili yargı makamları tarafından sürdürülmektedir” şeklinde bir açıklama yaparken, Başbakan Erdoğan da AK Parti’nin Kızılcahamam’daki 14. İstişare Toplantısı’nda plana ilişkin olarak “Bu millet kendisini kafeslere hapsetmek isteyenlere her zaman yanıtını vermiştir, bundan sonra da hiç şüpheniz olmasın, yine verecektir” dedi. Plana AB’den de tepki geldi. Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu temsilcisi Olli Rehn’in sözcüsü tarafından yapılan yazılı açıklamada planla ilgili gelişmelerin “çok yakından” takip edildiği dile getirildi.
Tavsiye Et
Yargıda Eminağaoğlu sayfası kapandı
Yargının bağımsızlığı ve “telekulak” tartışmalarının gölgesinde Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) seçimleri 16 Kasım’da yapıldı. Ergenekon sanıklarıyla ilişkili olduğu ileri sürülen YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, 21. Olağan Genel Kurul seçimlerinde yönetim kurulu listesine giremedi ve bu nedenle başkan seçilme şansını kaybetti. Bunun üzerine Eminağaoğlu ve ekibi tarafından seçimlerin iptali için kurula yoğun baskı yapıldı; seçimleri izleyen gazeteciler yaka paça dışarı atıldı. Olaylar üzerine 19 Kasım’a ertelenen seçimlerin sonucunda, YARSAV Başkanlığı’na Yargıtay 4. Ceza Dairesi Tetkik Hâkimi Emine Ülker Tarhan getirildi.
Seçimler öncesinde ilginç gelişmeler de yaşandı. Adana Adliyesi’nde görevli zabıt kâtibi İsmail Can’ın “Ergenekon soruşturmasını yürüten hâkim ve savcıların görevden alınmasını isteyen” Eminağaoğlu ile HSYK’nın 4 üyesi hakkındaki suç duyurusunu, Yargıtay 1. Başkanlar Kurulu incelemeye aldı. Adalet Bakanlığı da, Eminağaoğlu hakkında “meslekten ihraç”, “yer değiştirme” cezası ile 3 ayrı adli soruşturma istedi. Eminağaoğlu hakkındaki disiplin soruşturması kapsamında istenen cezaları HSYK karara bağlayacak.
Öte yandan Eminağaoğlu’nun “telekulak” iddialarıyla ilgili talebi üzerine Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nce alınan karar doğrultusunda inceleme yapılmış ve bu sırada “fiilî engellemede bulunduğu” iddiasıyla Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı görevlisi bir kişi hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu. Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz, tespitin yenilenmesini istemişti. Ancak Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Kaçmaz’ın talebine “Operasyonlar zarar görür” gerekçesiyle izin vermedi. “Telekulak” meselesi daha çok su götürecek gibi görünüyor.
Tavsiye Et
Demokratik Sol Halk Partisi (DSHP) adında yeni bir siyasi parti kuruldu. 23 Kasım’da kurulan parti, Türkiye’nin 62. siyasi partisi oldu. Geçtiğimiz aylarda DSP’den ayrılan Rahşan Ecevit’in desteği ile kurulan partinin genel başkanlığına gazeteci Hulki Cevizoğlu getirildi. 103 kurucu üyeden oluşan partide milletvekili bulunmuyor. Cevizoğlu konuşmasında “Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik ve siyasal sıkıntılara çare olmak üzere, Mustafa Kemal Atatürk’ün ve Bülent Ecevit’in antiemperyalist çizgisini, hak, adalet ve eşitlik çizgisini korumak için bu parti kuruldu” dedi. Cevizoğlu, “Ülkemizin sorunlarına çözüm bulmak için, birlik ve beraberlik için, Türkiye’nin yerli ve yabancı kaynaklarının kişi ve kurumlar tarafından sömürülmemesi için, hakça bölüşüm için bu partiyi kurduk” diye devam etti. 103 üye arasında astsubay, doktor, eczacı, inşaat mühendisi, gazeteci, maden işçisi, esnaf, turizmci, avukat ve fotoğrafçı olmak üzere pek çok meslek grubundan kişiler bulunuyor.
Tavsiye Et
Ömer Lütfi Mete hayatını kaybetti
Gazeteci-yazar ve senarist Ömer Lütfi Mete, 18 Kasım’da hayata gözlerini yumdu. 1950’de Rize’de doğan Mete, 1972’de İktisat Fakültesi’nden ayrılıp Atatürk Eğitim Enstitüsü’nü bitirdi. Gazetecilik hayatına matbaa çıraklığıyla adım attı. Edebiyat öğretmenliğinin yanı sıra gazeteci ve senaryo yazarı olarak da çalıştı. Bâbıâlî’de Sabah, Tercüman, Türkiye, Yeni Haber, Orta Doğu, Yeni Şafak, Yeni Binyıl ve Sabah gazetelerinde editör, yönetici ve yazar olarak çalışan Mete’nin, Gülce, Çığlığın Ardı Çığlık, Asker ile Cemre, Derin Millet Manifestosu, İtfaiye Yanıyor, Allahsız Müslümanlık, Milliyetçilik Milliyetsizliği, 28 Şubat’tan Şemdinli’ye Derin Çeteler, Derin Devlet ve Mahir Kaynak ile birlikte kaleme aldığı Erdoğan Operasyonu isimli kitapları bulunuyor. Çizme, Gülün Bittiği Yer, Bizim Yunus, The İmam, Kurtlar Vadisi Irak sinema filmlerinin senaryolarını yazan Mete’nin Köstekli Saat, Ayrı Dünyalar, Veysel Karani, Ahmet Bedevi televizyon filmleri; Bizim Ev, Evlere Şenlik, Ortaklar, Deliyürek, Ekmek Teknesi, Avcı, Hayat Bağları, AGA, Çanakkale Destanı (belgesel drama) televizyon dizisi senaryolarında da imzası bulunuyor.
Tavsiye Et
Başbakan Erdoğan Libya’ya gitti
Başbakan Tayyip Erdoğan, Afrika açılımı kapsamında 24 Kasım’da Libya’ya üç günlük ziyarette bulundu. Erdoğan’a Libya ziyaretinde eşi Emine Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Devlet Bakanı Zafer Çağlayan eşlik etti. Erdoğan, başta Libya lideri Muammer Kaddafi ve Libya Başbakanı Bağdadi Ali el-Mahmudi ile olmak üzere çeşitli resmî temaslarda bulundu; Türk ve Libyalı işadamlarının katılımıyla düzenlenen İş Forumu’na katıldı. 13 yıl aradan sonra Türkiye’den Libya’ya başbakan düzeyinde gerçekleşen bu ilk resmî ziyarette, ekonomi ve Akdeniz’de güvenlik başlıkları ön plana çıktı. Libya, Türkiye’ye vizeyi kaldırma kararı alırken, Erdoğan ortak tarihe atıfla ilişkilerin daha da geliştirilmesine vurgu yaptı. Bu bağlamda, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 5 yıl içerisinde 10 milyar dolara çıkarılması hedeflendi. Libya’yı en son 54. Hükümet’in Başbakanı Necmettin Erbakan, Ekim 1996’da ziyaret etmişti.
Tavsiye Et
19 Kasım’da 27 üye ülkenin liderlerinin katıldığı toplantıda, 1 Aralık’ta yürürlüğe girecek yeni AB Anayasası uyarınca, AB Konseyi Başkanlığı’na Hıristiyan Demokrat Parti’ye mensup Belçika Başbakanı Herman Van Rompuy seçildi. İngiltere Başbakanı Gordon Brown’ın eski Başbakan Tony Blair’e desteğini çekmesinin ardından AB dönem başkanı İsveç, Rompuy’yü liderlerin onayına sundu ve Rompuy AB’nin ilk başkanı oldu. 1 Ocak’ta göreve başlayacak Rompuy, 2,5 yıl bu koltukta kalacak. Türkiye’nin AB üyeliğine bakışının pek olumlu olmadığı bilinen 62 yaşındaki Rompuy, yaptığı ilk açıklamada “Türkiye’nin üyeliği konusundaki kişisel görüşlerinin önem taşımadığı”nı, “üye ülkelerin oybirliğiyle aldıkları kararların kendi kişisel görüşlerinin bütünüyle üzerinde olduğu”nu ve üyelik kriterlerinin karşılanması koşuluyla AB’nin genişlemeye devam edeceğini ifade etti. Ayrıca AB Komisyonu’nun Ticaretten Sorumlu Üyesi Catherine Ashton da Dışişleri Bakanı seçildi.
Tavsiye Et
Fransa Ortadoğu’da rol kapma telaşında
Dizi ve tatbikat krizleri sebebiyle Türkiye ile İsrail arasının açılmasını fırsat bilen Fransa, Ortadoğu barışı için Türkiye’nin arabuluculuk rolünü çalma girişimini hızlandırdı. “Suriye-İsrail dolaylı barış görüşmelerinde Fransa’nın rol almaya hazır olduğu”nu açıklayan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Kasım ayı gündemi tam anlamıyla Ortadoğu idi. Mısır, Irak ve Suriye devlet başkanları ile İsrail başbakanını ülkesinde kabul etti. İsrail, Suriye ile ön koşulsuz görüşmelere açık olduğunu belirtirken, Türkiye’nin arabuluculuğuna sıcak bakmadığını açıkladı. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ise 13 Kasım’daki Paris ziyaretinde, Suriye-İsrail barışı için Türkiye’nin arabuluculuğa hazır olduğunu, ancak İsrail’in barışı istemediğini belirtti. Sarkozy’nin Türkiye’yi etkisizleştirme girişimlerine tepki Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi. Barış yönünde Fransa ve diğer tüm ülkelerin atacakları adımları destekleyeceğini söyleyen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ancak Ankara ile Paris’in ortak arabuluculuk yapmasına soğuk baktığını belirtti ve Suriye lideri Esad’a ilkeli tutumundan dolayı da teşekkür etti.
Tavsiye Et
Kamuoyunun merakla beklediği 24 Ocak 2010’daki devlet başkanlığı ve parlamento seçimleri öncesi Filistin’de önemli gelişmeler yaşanıyor. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın seçimlerde başkanlığa aday olmayacağını açıklamasının ardından 13 Kasım günü Filistin Seçim Komisyonu, Hamas yönetimindeki Gazze Şeridi’nde oylama işleminin gerçekleşemeyeceği gerekçesiyle, seçimleri erteledi. Abbas’ın başkanlık süresi Ocak 2009’da sona ermişti; parlamento da 25 Ocak 2010 itibarıyla hukuken geçersiz sayılacaktı. Gazze Savaşı’ndaki ihlalleri konu alan Goldstone Raporu’nun BM’deki ilk oylamasının ertelenmesinde etkili olduğu gerekçesiyle iç kamuoyunda iyice yıpranan Abbas’ın bu hamlesi, “siyasi blöf” olarak değerlendiriliyor. Öte yandan aynı dönemde Abbas’ın İsrail’le barış görüşmelerinin çıkmaza girmesi nedeniyle tek taraflı olarak bağımsız Filistin devletini ilan etmek üzere BM’den destek aramaya başlaması, Hamas’ın karşısında güç kaybeden el-Fetih’in yeni bir adımı olarak dikkat çekiyor.
Tavsiye Et