Kullanıcı Adı: Şifre    
   
  veya Üye olun | Şifremi unuttum
  Arama / Gelişmiş Arama  
   
Skip Navigation LinksArşiv (December 2009) > Dosya > MEDYANIN DÖNÜŞÜMÜ
Dosya
MEDYANIN DÖNÜŞÜMÜ
Medya, ideal bir çerçevede ele alındığında, “dördüncü kuvvet” olarak anılır. Halk adına idareyi denetlemek, toplumsal amaçları gerçekleştirmek, devlet ile toplum arasında taşıyıcılık yapmak gibi görevlerinin olduğu varsayılır. Ancak gerçekte çark böyle işlemez. Siyasal-ideolojik konumlar ve özellikle medya-sermaye yakınlaşması ile ekonomik rekabetler, medyanın faaliyet alanını belirler. Haliyle medya, ekonomik ve siyasi mücadeledeki değişim rüzgarlarına açık hale gelir.
İç ve dış siyasetten ekonomiye, toplumsal ve kurumsal ilişkilerden sistem parametrelerine kadar, son dönemde Türkiye üzerine yapılan analizlerde en fazla kullanılan kavram “değişim”. Ülke çapında yaşanan değişimin en fazla görünür olduğu alanlardan biri de şüphesiz medya. Bu ayki dosyamızda, söz konusu değişim dinamiklerinin Türkiye’deki medya yelpazesini nasıl etkilediğini ve Türk medyasının bugünkü hali pür melâlini değerlendirmeye çalıştık.
Mücahit Küçükyılmaz, Babıâli’den İkitelli plazalarına terfi macerasında, medyanın mülkiyet yapısında yaşanan değişimin gazete, gazeteci ve gazetecilik anlayışına etkilerini irdeliyor.
Ragıp Duran, Türk medyasında güçlü meslek bilgisinin oluşamamasının nedenlerini incelediği yazısında, kamu çıkarı gözetimini ve yayınların değerini de mercek altına alıyor.
Türkiye’de medyanın, ülkedeki siyasi mücadelenin hem bir parçası hem de bunun yansıdığı bir alan olduğu üzerinde duran Nuh Yılmaz, bu durumun nasıl bir medya sorunu yarattığını ortaya koyuyor.
Sadık Ünay, medyanın sermaye ve iktidar ile kurduğu girift ilişkilerin neden ve sonuçlarını sorguluyor.
Hediyetullah Aydeniz, sermaye ve aktör değişimleri ile sektörel ağırlığı giderek artan muhafazakâr medyanın düşünce pratiği ve meslekî kurumsallaşmasında görülen sorunlara eğiliyor.
Alim Arlı ise suskunluk sarmalının ana akım medyada nasıl işlediğini ve Taraf gazetesinin bu alanda yarattığı farklılığı ele alıyor.
Bir ülkede hayat nasılsa, medya da öyle olur. Yeni medya resmi gösteriyor ki, Türkiye’de iktidar alanında olduğu gibi medyada da kartlar yeniden karılıyor.

Paylaş Tavsiye Et