Arama Motoru Nedir?
Arama motoru, birkaç yıldır hayatımızda olan yeni bir kavram. Arama motoru kavramının zihnimizdeki baskın izdüşümü karşımıza Google olarak çıkıyor. Peki ya diğerleri? Yahoo, MSN, Bing bunlar arama motoru değil mi?
Kullanıcıların aradıkları ya da ilgilendikleri konularla ilgili web sitelerini bulmayı kendine misyon edinmiş yüzlerce arama motoru mevcut.
Arama motorları, web sitelerini düzenli olarak kendi veritabanlarında indeksliyorlar ve kullanıcıların sorguda talep ettikleri ilgi düzeyine göre web sitelerini sıralıyorlar.
Web sitelerini ilgi düzeyine göre sıralamakla kalmıyorlar, reklam dünyasına yeni modeller ile katma değer de sağlıyorlar. “Sponsor Bağlantılar” adı altında “arama motoru üzerinde reklam hizmeti” sunuyorlar. İşte sunulan bu hizmete paid searchya da ödemeli aramadeniyor.
Arama motorları, doğal arama sonuçlarına ek olarak sayfanın soluna yerleştirdikleri küçük yazılar, bağlantılar sayesinde milyar dolarlar kazanıyorlar. Arama motoru reklamları, doğru ziyaretlerin artmasında, satışların tetiklenmesinde hayli etkin olabiliyorlar. Ayrıca talep bazlı, etkin hedeflemeli ve kullanıcının ilgili ihtiyacı için aktif olarak bir şeyler aradığı sırada çıktığından, reklamcılar cenahında her geçen gün daha da popüler oluyorlar.
İnsanlar Neden Arama Motoru Kullanır?
Bu soruya sofistike bir cevap aramaya gerek yok; cevabımız basit: “İnsanlar arama yapmayı seviyorlar”.
Özünde, kullanıcılar her çeşit bilgi ile ilgileniyorlar. Ancak yapılan aramaları, motivleri ve konularına göre aşağıdaki gibi üç ana kategoride toplayabiliriz:
1. İçerik(Haber, makale, video, forum, blog vb. peşinde olanlar)
2. Araştırma(Eleştiri, yorum, ürün özellikleri, fiyat kıyaslamaları peşinde olanlar)
3. Ticaret(Bir şeyler satın alma peşinde olanlar)
Kullanıcılar, Google’ın basit ama etkili arama dilek kutucuğuna, arama niyetlerini ifade eden kelimeleri yazarak serüvenlerine başlıyorlar. Gelen sonuçların performansına göre arama kelimelerini değiştirebiliyorlar, yeni kelime(ler) ekleyebiliyorlar. Bu süreç, kullanıcılar için en anlamlı sonuç elde edilene kadar devam ediyor. Kullanıcıların bu işlemleri daha hızlı ve etkin gerçekleştirebilmesi için arama motorlarının çoğu, internet tarayıcılarına entegre araç çubukları geliştirdiler. Böylece kullanıcılar yukarıda bahsettiğimiz süreci daha hızlı tamamlayabiliyorlar.
Arama Motoru Pazarlaması Nedir?
Arama Motoru Pazarlaması, Google gibi arama motorlarını kullanarak sitenize daha çok ilgi ve ziyaret çekme operasyonudur. Operasyon iki kanaldan ilerler:
Arama Motoru Optimizasyonu (Search Engine Optimization:SEO): “Organik” veya “doğal” arama sonuçlarında daha etkin performans elde etmek için kullanılır. Listede yer alan bağlantılara tıklamak ücretsizdir.
Ödemeli Arama (Paid Search): Reklam verenlerin, ücreti mukabilinde kontrol ettiği, reklam olarak nitelendirilen “sponsor bağlantılar”ın yer aldığı aramadır. Reklam verenler, belirledikleri arama sorguları ile eşleşen reklamları konumlandırırlar. Sponsor bağlantılar, genellikle sayfanın sağ üst kesiminde yer alma eğilimindedirler. Herhangi biri bu bağlantılara tıklayıp reklam verenin sitesine gittiği takdirde, reklam veren tıklama başına ödeme yapar.
Tavsiye Et
Namaz Vakitleri Twitter’da: NamazTwit.com
NamazTwit, namaz vakitlerini yayınlayan Twitter hesaplarının toplandığı bir çatı platform. Tweetler şimdilik 10 il için namaz vakitlerini yazılı olarak bildiriyor.
Web Taslak Oluşturma Aracı: MockFlow
Yeni bir internet projesini planlarken sayfaların taslaklarının çıkartılması, hangi sayfada ne tür işlevler olacağının belirlenmesi projenin hayata geçmesi noktasında oldukça önemli. Temel bir taslak hazırlamak için gereken tüm web öğelerini bulunduran bu uygulama, yerleşim ve boyutlandırma konusunda da kullanım kolaylığı sağlıyor.
Anket Oluşturmak İçin Kolay Seçenek: JetAnket.com
Anket oluşturma konusunda detaylı özellikler sunan JetAnket, bir anketi oluşturmak kadar dağıtabilmenin ve katılımcı bulabilmenin de önemli olduğunu göz önüne alarak, özellikle paylaşım tarafında alternatif seçenekler de sunuyor.
Kullanıcıların JetAnket üzerinde oluşturdukları anket ve oylamaları web sitelerine ekleyebilmeleri ve e-posta listelerine kolaylıkla gönderebilmelerinin yanında, Facebook entegrasyonu da paylaşımı kolaylaştıran bir diğer özellik olarak sisteme dâhil edilmiş.
Tavsiye Et