Doyum eşikleri artı sonsuza yakınsayan finansal aktörlerin yol açtığı ekonomik krizin etkileri iş dünyasının tüm bileşenlerine hızla yayılıyor. Kriz, iş dünyasını oluşturan bazı bileşenlere daha fazla zarar verirken, bazılarına daha az zarar veriyor. Krizin bazı bileşenlere verdiği zararı ise ne ölçekleyebiliyoruz ne de anlamlı kestirimlerde bulunabiliyoruz.
Web 2.0 gazını almış, 3.0, 4.0’lara doğru ivmelenmeye hazırlanan bilişim sektörü, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de temkinli. Türkiye’de dünyadaki krizin belirtilerinin 2009’un Mart ile Mayıs ayları arasında daha fazla hissedilir olacağı ve pazarın psikolojik olarak bu dönemler arasında daha çok etkileneceği tahmin ediliyor.
Basında pek fazla yer almasa da dünya genelinde her gün duyduğumuz işten çıkarma ve bütçe daraltma operasyonları ülkemizde de hatırı sayılır bir şekilde yapılmaya başlandı.
Şirketler zaten online mecra bütçeleri için ceplerinde akrep taşıyorlardı. Şimdilerde ise, tüm şirketler ceplerinin ağzını birer birer diktiriyor. Online reklam bütçelerinde, internet yatırımlarında anlamlı bir yavaşlama gözleniyor. Dolayısıyla online girişimlerin reklam gelirlerinde de düşüş bekleniyor. Böyle bir durumda, sadece reklam gelirine endeksli çalışan girişimlerin daha da dikkatli olması gerekiyor.
Karşımıza her geçen gün yeni bir araç/hizmet/kavram ile çıkan bilişim dünyası, bu hızını ve dinamizmini artık ziyadesiyle maliyetleri daha iyi yönetmeye, mevcut ürünlerin/hizmetlerin teknik özelliklerinin kalitesinin sürekliliğini sağlamaya odaklayacağından, sektörden eski hızda piyasaya yeni ürün/hizmet ve kavram sürümü beklememek gerekiyor.
Küçük ve orta boyuttaki internet şirketlerinin kriz temelli finansal sorunlar yaşayacakları kaçınılmaz bir gerçek. Sorunlarını aşabilmeleri için, bu şirketlerin mutlaka finansman desteğine ihtiyaçları olacaktır. Finansman desteğini de hisse ya da şirket satışı ile karşılamayı düşünebilirler. Ancak yapacakları hisse veya şirket satışlarının piyasa değerlerinin altında gelir getireceği aşikâr. Bu satın almaları yapanlar genellikle büyük internet, medya ve yatırım şirketleri olacaktır.
Yatırım şirketlerinin ise bu süreçte erken aşama risk sermayesi aktarımlarında yavaşlamaya gitmesi bekleniyor. Yatırımların düşük frekanslarda devam etmesi ancak internet girişimlerinin olgunlaşma evresindeki servislerine doğru kayması muhtemel.
Ekonomik krizin etkisi devam ettiği sürece ikinci el alışveriş ve açık artırma sitelerine olan talebin de artması bekleniyor. Hem ürün satmak hem de ürün almak için bu tür şirketlere yoğunlaşan ilgi, şirketlerin ciro artışını beraberinde getirecektir. Yine kriz etkisinde insanlar daha çok haber okudukları, gelişmeleri daha yakından takip ettikleri için haber sitelerinin trafiklerinde de bir artış bekleniyor.
Bilişimin “abi”lerinin ekonomik krizi nasıl yorumladıklarına bakacak olursak:
Microsoft’un kurucusu Bill Gates, yaşanan mali krizin kapitalizmin sonu olmadığını, bir ekonomik buhran yaşanmayacağını söylüyor ve ekliyor: “Enteresan bir kriz yaşıyoruz.” Krizi, kalitesiz mortgage kredileri piyasasının çökmesinin tetiklediğini de ifade eden Gates, “Ancak temelde şirketlerin yatırım yapma arzusu devam ediyor, bir kopma yok.” diyor.
Google cephesine baktığımızda, şirketin şimdilik kriz dinlemeden 3’üncü çeyrekte %31 kâr elde ettiğini ve şirketin cirosunun 5,54 milyar dolara yükseldiğini, net kârının 1,35 milyar dolar olduğunu görüyoruz.
Google’ın iki genç kurucusundan biri olan Sergey Brin ise, kriz ortamında şirketin büyüyebilmesini şöyle açıklıyor: “Benim bir yönetici olarak en sevdiğim dönemler finansal kriz ve iflas zamanı. Böyle anlarda müşterilerimin tam olarak ne istediğini daha iyi anlayıp hamlelerin ne tarafa doğru yapılması gerektiğini daha net bir şekilde görebiliyorum.”
Kriz ortamında ayakta kalabilen ve pazarın açıklarını doğru değerlendiren aktörler, ekonominin normal seyrine dönmeye başladığı dönemlerde yeni açılımlarla karşımıza çıkacaklardır. Kriz, puslu bir hava durumudur. Puslu havada nereye nasıl gideceğini bilenler, gemisini doğru yönetenler kazanacaklardır.
Tavsiye Et
deLicio.us: Sosyal imleme platformu
Yahoo’nun parlayan projelerinden biri olan del.icio.us, internet ortamında dolaşırken ilginizi çeken, dolaşım sonrasında da bakmak isteyebileceğiniz size özel web sitelerini, size özel etiketlerle kaydetme, yönetme ve paylaşma imkanı veren bir “sosyal imleme platformu.” Herhangi bir bilgisayardan (veya taşınabilir cihazdan) del.icio.us web site veritabanınıza erişip aradığınız site hakkında bilgi edinebilirsiniz. del.icio.us üzerinden istediğiniz web site bağlantılarını arkadaşlarınızla paylaşabilir, arkadaşlarınızın da bağlantılarını takip edebilirsiniz.
delicious.com
Blograzzi: Türkiye’nin blog indeksi
Blograzzi, Türkiye’deki blogları performanslarına ve kategorilerine göre listeleme imkanı veriyor. Veritabanında yer alan blogların farklı kaynaklardan derlenen istatistikleri ve kullanıcıların katkısı ile desteklenen içeriği sayesinde kendisine özel algoritmaya sahip olan “blograzzi puanı” hesaplanıyor. Blograzzi puanı ile kullanıcılar, blogları popülerliğine göre sıralayabiliyor ve diğer istatistikler ile birleştirip farklı kriterler bazında listeleyebiliyorlar. Blograzzi’ye kayıtlı olan kullanıcılar istedikleri bloglar için yorum yazabiliyor, beğendikleri blogları favorilerine ekleyebiliyor ve bloglara oy verebiliyorlar.
www.blograzzi.com
Tavsiye Et