Kullanıcı Adı: Şifre    
   
  veya Üye olun | Şifremi unuttum
  Arama / Gelişmiş Arama  
   
Skip Navigation LinksArşiv (March 2009) > Net Yorum
Net Yorum
Facebook Cumhuriyeti
Facebook Cumhuriyeti
Türk internet kullanıcısının sosyal ağ serüveni gerçek manada Facebook ile birlikte başladı desek herhalde yeridir. 140 milyon üyeden 150 milyon üyeye ulaştığı zaman aralığını göz önünde bulundurursak, Facebook platformuna günde 450 bin yeni kullanıcının kayıt olduğunu görüyoruz. Facebook’un şu anki nüfusu 150 milyon civarında. Facebook eğer bir ülke olsaydı dünyanın 8. en büyük nüfusa sahip ülkesi olacaktı.
Facebook COO’su Sheryl Sandberg tarafından belirtilen bir diğer dikkat çekici husus ise 150 milyon Facebook kullanıcısından 20 milyon kadarının mobil cihazlarla Facebook platformunu deneyimlemeleridir. Aynı zamanda bu kullanıcıların diğer kullanıcılardan %50 daha aktif olduğu gözlemlenmektedir. Bu bilgiyi mobil cihazlardan internet kullanımının 2009’da hızlanarak artacağının bir başka göstergesi olarak da yorumlayabiliriz.
Türkiye Facebook’taki 4. en büyük popülasyon olarak ABD, İngiltere ve Kanada’nın arkasından geliyor.
Facebook platformuna Türkiye’den dahil olan kullanıcı sayısı 8 milyonu geçmiş durumda. Facebook’taki Türk üye sayısı geçmişten gelen doğrusal yükselişine devam ediyor. 8 milyon kullanıcıyla Facebook’un Türkiye penetrasyonu %10’a ulaşmış. Diğer taraftan Facebook’ta 830 civarında Türkçe uygulama bulunuyor.
Facebook’un 2008 yılının sonlarında hayata geçirdiği Facebook Connect kısa sürede çok talep gördü ve 150’den fazla sit sistemlerinde üyelerinin Facebook profillerini kullanmalarına imkan sağladı. 2009 yılında bu sayının çok daha hızlı bir şekilde artması artık beklenen bir durum.
2008 yılı Facebook için şüphesiz altın bir yıl oldu. Her ne kadar biz 2009 yılında üye sayısındaki artış ivmesinde bir yavaşlama olacağını tahmin ediyor olsak da, kullanım alanlarının genişletilmesiyle Facebook’un hayatımızdaki yerinin sağlamlaştırılması şirketin en büyük hedefi olarak görünüyor. / Yüce Zerey
 
Gmail İmzaları
Google’ın popüler ürünü Gmail’e yeni bir özellik eklendi. Gönderdiğiniz e-posta’larınızın en altına ekleyebildiğiniz imzanıza dilerseniz ek olarak bulunduğunuz konum bilgisini de dahil edebiliyorsunuz. Gmail Labs’dan ulaşabileceğiniz bu yeni küçük özelliği devreye aldıktan sonra oluşturacağınız ya da oluşturduğunuz imzanızın ayarlarından konum bilginizi paylaşmak istediğinizi işaretlemeniz yeterli oluyor. Bu aşamadan sonra artık gönderdiğiniz tüm e-posta’ların en altında imzanızdan sonra bulunduğunuz yer otomatik yazılıyor. Bu tarz uygulamaların geliştirilmesi, internetin geleceğinde detaylı konum bilgisinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.
 
Kendi Kitabını Kendin Bas
Kitapbas, kullanıcıların kendi kitaplarını ve eserlerini herhangi bir yayın evine bağlı olmadan basılı hale getirerek, satabilmelerine olanak sağlayan bir kişisel yayıncılık sitesi.
Kitapbas’ta, kitabınızın basılması için yapmanız gereken tek şey kitabın kapağından, içeriğine kadar gerekli tüm dosyaları hazırlayıp, sisteme eklemek. Daha sonra kitabınızın fiziki yapısını da belirleyip servisin basım ücretini ödeyerek kitabınızı bastırıyorsunuz. Kendisini kişisel yayıncılık platformu olarak tanımlayan Kitapbas, kullanıcıların kitaplarını basılabilmesi için gerekli hizmetlere (grafiker, editör, dizgi ve mizanpajcı) ulaşabilmeleri amacıyla bir ilan servisini de sisteme entegre etmiş. Bu sayede oluşturulan basım ekibi ile dosya paylaşımının yine Kitapbas üzerinden yapılabilmesi sağlanmış. Kitapbas’ın belki de en önemli özelliği, kullanıcılara Kitapbas üzerinden bastıkları kitapları, site üzerinden istedikleri fiyatlarla satabilmelerine olanak sağlaması. Ayrıca basılan kitapların haklarının korunabilmesi için ISBN ve bandrol başvuruları da yine site üzerinden yapılabiliyor.
www.kitapbas.com
 
Kıyasıya Kıyaslayın
Kullandığınız, gördüğünüz, duyduğunuz her objeyi, nesneyi, filmi, yeri, kitabı, takımı kısacası aklınıza gelen her şeyi kıyasıya karşılaştırabileceğiniz ve başkalarının nasıl kıyasladığını görebileceğiniz yeni bir site daha açıldı. Kıyasıya, kullanıcıların istedikleri herhangi iki şeyi karşılaştırabilecekleri bir servis.
Kıyasıya’da, kullanıcılar diğer üyeler tarafından oluşturulmuş “Kıyas”lara oy verip yorum yazabilecekleri gibi, kendileri de kolayca yeni kıyaslamalar oluşturarak diğer üyelerin fikirlerini alabiliyorlar. Bunun yanında üyelerin beğendikleri kıyaslamaları ve diğer üyeleri takip etmelerine olanak sağlayan özellikler de siteye eklenmiş. Ayrıca üyelerin sistemde ne kadar aktif olduklarını gösteren basit bir puanlama sistemi de mevcut.
www.kiyasiya.com

Tavsiye Et