Kullanıcı Adı: Şifre    
   
  veya Üye olun | Şifremi unuttum
  Arama / Gelişmiş Arama  
   
Skip Navigation LinksArşiv (September 2009) > Net Yorum
Net Yorum
Markaların yeni medyasına yatırım yapmaya değer mi?
Sosyal Medya, markalar için gün geçtikçe daha cazip bir mecra haline geliyor. Markaların pazarlama bütçelerinde payını hızla arttıran Sosyal Medya’nın markalara yaptıkları yatırımı hakkıyla gösterebilmesi için, markaların Sosyal Medya dinamiklerine uygun pazarlama planı ile hareket etmesi gerekiyor. Sosyal Medya odaklı bir pazarlama planı yapmadan önce markalar bu alana yatırım yapmaya değip değmeyeceğini merak ediyorlar.
Bu bağlamda Universal McCann’in düzenli olarak yaptırdığı ve global internet alışkanlıklarının ölçüldüğü “Power to the People” araştırmasının güncel versiyonu “Wave 4” yayınlandı. Bu araştırma kapsamında 38 ülkeden 22.729 aktif internet kullanıcısı yer alıyor.
Araştırma kapsamında aktif internet kullanıcısı, interneti her gün ya da gün aşırı kullanan kişi olarak tanımlanırken; global aktif internet kullanıcısı sayısının da 625 milyon olduğu tahmin ediliyor.
Daha önce yayınlanan ComScore’un raporunda ise değerlendirilen 17 Avrupa ülkesi arasından 40 milyon kullanıcı ile en büyük popülasyona sahip Almanya’yı, 36,8 milyon ile İngiltere ve 36,3 milyon ile Fransa takip ediyor. Türkiye ise 17 milyon kullanıcısı ile 7. sırada yer alıyor. Aktif internet kullanıcıları tüm internet kullanıcılarının yaklaşık olarak üçte birine denk geliyor. Türkiye 4,8 milyon aktif internet kullanıcısına sahip ve Avrupa’da 9. ülke konumunda. Ayrıca raporda Türkiye’nin internet penetrasyonunun %35 ile 38 ülke arasında 28. olduğu belirtilmiş.
Sosyallik hususunda hakkının teslim edilmesi gereken bir profile sahip olan Türk internet kullanıcıları, araştırmaya göre Avrupa’da en fazla sosyal ağ profiline sahip 8. nüfus. Dünyadaki aktif internet kullanıcılarının yaklaşık üçte ikisi bir sosyal ağa katılmış durumda. Bu oran Türkiye’de dünya ortalamasının bir hayli üzerinde.
Dikkat çeken bir diğer husus da Sosyal Medya’nın artık mobil hale geliyor olması. Aktif internet kullanıcılarının %17’si Sosyal Medya’ya cep telefonlarından ulaşıyor.
Türkiye’nin genç nüfusu ve hızlı internet adaptasyonu ülkemiz adına büyük bir avantaj teşkil ediyor. Raporun tamamını incelediğimizde Sosyal Medya’da aktif olarak konumlanmak üzere bütçe hazırlayıp aksiyon alan markaların anlamlı bir rekabet avantajı sağladığı ve sağlayacağı aşikâr.
Raporun tamamı için : http://universalmccann.bitecp.com/wave4/Wave4.pdf

Tavsiye Et
Ayın Siteleri
Soyağacınızı AkrabaOnline.com ile tasarlayın
Herkes soyağacının detaylarını merak eder. Büyüklerden gereken detaylar alınsa bile, soyağacının çıkarılması kolay bir süreç değildir. AkrabaOnline.com bu süreci epey kolaylaştırıyor. Rakiplerine göre çok daha detaylı bilgilerin girilebildiği sitede, belge girişi yapmak da mümkün. Aileye özel tapu, madalya, doğum, ölüm gibi belgelerin yüklenmesiyle özel bir arşiv oluşturmak ve diğer aile bireyleriyle paylaşmak ise gerçekten sitenin akıllıca kurgulanmış detayları arasında yer alıyor.
 
Markalar için mikro blog yönetimi: CoTweet
Birden fazla marka, hesap ve Sosyal Medya pazarlamacısıyla çalışılması gereken durumlarda Twitter hesaplarının yönetimi pratikte zor oluyor. Bu zorluğu fırsat olarak gören CoTweet bir süre önce kapalı beta olarak hizmet vermeye başlamıştı. Ücretsiz CoTweet hesabıyla 6 farklı Twitter hesabı yönetilebiliyor. Yönetim ve mesaj gönderimi için ek kullanıcılar dâhil edilebiliyor. Kullanıcılara görevler verilebiliyor.
 
Blogzette
Blogzette, okurlarının bloglardaki içeriğe kolayca ulaşmalarını sağlayarak Türkiye’de blog farkındalığını artırmak isteyen bir web portalı. Editörleri tarafından belirlenen bloglardan seçme yazıları bir araya getiren ve bunları teknolojiden kültüre kadar çeşitli kategoriler altında yayınlayan bir uygulama olan Blogzette’nin içeriği, seçilen blogların RSS’leri kullanılarak otomatik olarak güncelleniyor. Ayrıca kullanıcıların servise üye olarak Blogzette’de yer alan bloglardan istediklerini kolayca takip etmelerine ve beğendikleri yazıları saklamalarına olanak sağlayan bir sistem de mevcut. Blogzette’de tam metin olarak yayınlanan her yazının sonunda kaynak blog link olarak veriliyor ve bloğun ismi yazıların başında yer alıyor.

Tavsiye Et