Sosyal medyanın dünya üzerindeki dağılımını incelediğimizde, çıktı olarak sosyal bir atlas elde ediyoruz. Sosyal atlas kapsamında yer alan platformların yatay bir dağılıma sahip olduğunu görüyoruz. Global olarak baskın olan sosyal medya platformları ise Facebook, Twitter, YouTube, Flickr ve bloglar olarak karşımıza çıkıyor. İtalyan blogger Vincenzo Cosenza, Alexa ve Google Trends verilerine göre dünya genelindeki en popüler olan sosyal ağların atlasını çıkardı. (Aralık 2009)
400 milyon nüfusa sahip olan Facebook, yapılan araştırmaya göre 127 ülkenin 100’ünde en popüler sosyal ağ olarak başı çekiyor. Sosyal ağların dağılımında ise ülkeden ülkeye farklılıklar oluşabiliyor:
Avustralya
1. Facebook
2. MySpace
3. Twitter
Kanada
1. Facebook
2. MySpace
3. Flickr
Çin
1. QQ (300 milyon aktif hesap)
2. Xiaonei
3. 51
Fransa
1. Facebook
2. Skyrock
3. MySpace
Almanya
1. Facebook
2. StudiVZ
3. MySpace
İtalya
1. Facebook
2. Netlog
3. Badoo
Rusya
1. V Kontakte
2. Odnoklassniki
3. LiveJournal
İspanya
1. Facebook
2. Tuenti
3. Fotolog
İngiltere
1. Facebook
2. Bebo
3. MySpace
Amerika
1. Facebook
2. MySpace
3. Twitter
Sosyal ağlar dünyanın geri kalanında ise lokasyon ve topluma göre farklılık gösteriyor. Kültüre özel, topluma özel sosyal ağlarla karşı karşıya kalıyoruz.
Örnek olarak, Google’ın Orkut’u Brezilya’nın en itibar gören sosyal ağı. Hi5 ise Meksika, Peru, Portekiz, Romanya, Tayland ve Moğolistan gibi lokasyonlarda ön plana çıkıyor. Çek Cumhuriyeti’nin sosyal ağlardan yana tercihi, Lide. Maktoob, Libya, Ürdün, Suudi Arabistan ve Yemen gibi ülkelerin sosyal buluşma platformu. Güney Kore, Cyworldiçerisindeki diyalog ve bağlantılara odaklanmış durumda. Mixi, Japonya’da sosyal aktivitenin merkez istasyonunu temsil ediyor.
Araştırma yapılan ülkelerin %50’sinde en revaçta olan sosyal medya uygulamalarının başında online fotoğraf paylaşımı geliyor.
Araştırma kapsamındaki ülkelerin %94’ü aktif olarak mikro-bloglama (Twitter) uygulaması kullanıyor. Mikro-bloglama kullanımı konusunda tek istisnayı Japonya oluşturuyor.
Markaların hedefledikleri toplumun dinamiklerine hakim olmaları gerekiyor. Tüketicilerin kültürlerine, inançlarına, korkularına, üzüntülerine, sevinçlerine hakim oldukları takdirde sosyal mecralarda konumlanabilen markaların antropolojiden sosyolojiye, psikolojiden tüketici davranışlarına kadar pek çok farklı alandan faydalanması gerekiyor.
Tavsiye Et
Google’ın Yeni Oyuncağı: Google Buzz Gmail’e entegre çalışan ancak bunun yanında neredeyse tüm Google ürünleriyle de etkileşimi olan Google Buzz, FriendFeed’e benzer yapısı ile dikkat çekiyor.
Google Buzz’ın Twitter, Flickr, Google Reader, Blogger, Google Maps, YouTube gibi popüler servislerle entegre olması da büyük bir artı değer olarak kendisini gösteriyor.
Google Buzz’ı kullanmaya başlamak için servisin linkini Gmail arayüzünde “Gelen Kutusu” (inbox) sekmesinin hemen altında görebilir ve deneyimlemeye başlayabilirsiniz.
www.google.com/buzz
Sosyal Medya’da Odağınızı Kaybetmeyin: Viewsflow
Viewsflow, internet ortamındaki bilgi kalabalığını süzen, aynı zamanda kullanıcılar tarafından paylaşılan kaliteli içeriği de kategorilendirerek ayrıştıran ve gerçek zamanlı olarak üyelerine sunan bir servis. Viewsflow, içeriği, konu bazlı algoritmalara veya kullanıcıların verdiği oylara göre düzenleniyor.
Siteyi Digg, Twitter, Friendfeed ve forumların başarılı bir karışımı olarak değerlendirebiliriz.
ViewsFlow, internet ortamındaki kirlilikten bunalanlar ve sadece ilgilendiği kaliteli içeriğe ulaşmak isteyenlere hitap ediyor.
www.viewsflow.com
Sorun Söyleyelim: FormSpring
FormSpring.me soru cevap servisi, anonim olarak soru sorulup cevaplanabilen basit bir platform olarak tanımlanabilir. İsterseniz bu küçük servisi web sayfanıza da entegre ederek kullanabilirsiniz.
Google Trends verilerine göre 2009’un son döneminde patlama yapan FormSpring’in çıkışı Twitter’ınkine benziyor. Herkes soru sormayı sever. Merak ettiğiniz kişilere merak ettiğiniz soruları sorabilirsiniz.
www.formspring.me
Tavsiye Et