Kullanıcı Adı: Şifre    
   
  veya Üye olun | Şifremi unuttum
  Arama / Gelişmiş Arama  
   
Skip Navigation LinksArşiv (July 2005) > Dergi > Doğu Batı
Dergi
Doğu Batı
Nermin Tenekeci
Üç Aylık Düşünce Dergisi
Mayıs, Haziran, Temmuz 2005, Sayı 32
İlk sayısı 1997 Kasımı’nda yayımlanan üç aylık düşünce dergisi Doğu Batı, dergiler dünyasındaki sekizinci yılını tamamladı. “Tavır ve etik probleminde alternatif bir dergi” olmayı hedefleyen yayın, siyasal ve sosyal konularda yaşanan tıkanıklığı, “öteki”ni anlamaya dair derinlikli okumalar yapmadan aşamayacağımız kanısında. Kavramların keskin sınırlarına hapsolmadan “anlam”lar üretebilmek ve bunları bir derleme hatasına düşmeden sunabilmek telâşında. Ancak böylelikle özneler ve kültürler arası bir iletişimin sağlanabileceğini savunan derginin ismi de, en özelde ifade ettiği mana ile, bu birlikteliği perçinler nitelikte: “Bir araya gelen iki güçlü adam.”
Her sayısını düşünce tarihi, sosyoloji, tarih, sanat… alanlarında farklı okumaların yer aldığı bir ana temanın belirlediği derginin yayımladığı dosyalar arasında önemli başlıklar mevcut. Türkiye özelinde, her biri yumuşak bir karna ve bir hazımsızlığa tekabül eden Devlet, İdeolojiler, Modernliğin Gölgesinde Gelenek, Kimlikler, Savaş ve Barış bu başlıklardan birkaçı. 
32. sayının ana teması ise “Bir Zamanlar Amerika”. 11 Eylül’le birlikte adı terör kelimesiyle birlikte anılan devasa ülkenin dünya üzerinde kurduğu askerî-siyasî hegemonya bir yana, dünyanın en ücra bölgelerini bile topyekûn esir alan Amerikan yaşam tarzının gündelik yaşama nüfuz eden kabiliyetini hazırlayan şartlar bu başlık altında ele alınıyor.
ABD’nin yerlileri Kızılderililerle ilgili ayrıntılı bir incelemenin yer aldığı ilk bölümde, yerliler hakkındaki izlenimleri çok olumlu olan Kolomb’un dahi bu insanlara, “çalıştırılması, ekin ekmesi, gerekli her işe koşulması, bizim (Avrupalıların) gelenek ve göreneklerimizi benimsemesi” gereken kişiler gözüyle bakması, Amerikalıların dünyayı dize getirme, uygarlaştırma psikolojilerinin kökenlerine işaret ediyor.
Lawrence B. Goodheart’ın, ABD’nin Orta Doğu projesine zemin hazırlayan McCarthy’nin anti-komünist uygulamalarını ele aldığı, “Joseph McCarthy’nin Günümüz Amerikasına kalmış olan Uğursuz Mirası”; Füsun Türkmen’in, 11 Eylül’le birlikte Bush döneminin devamlılık-değişim noktalarını ABD dış politikasının temel özellikleri ekseninde değerlendirdiği, “ABD’nin Dış Politikası: Devamlılık ve Değişim”; Işıl Acehan’ın, Anadolu’dan ABD’ye ilk Müslüman Türk göçünü hazırlayan sebepleri araştırdığı, “Eski Dünya’dan Yeni Dünya’ya” bu sayının bazı başlıkları.
Derginin kapak ve iç sayfa fotoğrafları, oldukça dikkate değer seçimler yapıldığını gösteriyor. Son olarak yayın kurulu, Halil İnalcık, E. Fuat Keyman, M. Ali Kılıçbay, Etyen Mahçupyan, Şerif Mardin, S. Seyfi Öğün, Doğan Özlem, A. Yaşar Sarıbay’dan oluşuyor. / Nermin Tenekeci

Paylaş Tavsiye Et