Kullanıcı Adı: Şifre    
   
  veya Üye olun | Şifremi unuttum
  Arama / Gelişmiş Arama  
   
Skip Navigation LinksArşiv (October 2008) > Basın Bülteni
BASIN BÜLTENİ
Muhalefet Çıldırmış Olmalı!

Haziran 2003’te yayın hayatına başlayan Anlayış, 84. sayısıyla birinci Anlayış Mevsimi’ni kapatıyor.

Anlayış, 7 yıl önce 5M nazariyesiyle gün ışığına çıkmıştı: Mukadder, Muhtemel, Mevcut, Muhayyel ve Mümkün. Tüm serüveni boyunca Anlayış, İlahî düzlemde her şey Mukadder olsa da, beşerî düzlemin Muhtemelliğinin bilinciyle, Mevcut’un mahkûmu olmamak adına Muhayyel’e doğru kanat çırptı; Mümkün’ün sınırlarını yokladı.

“Bizde dergilerin garip bir kaderi var; çoğu bir mevsim yaşar, çiçekler gibi” diyordu Cemil Meriç. Birinci Anlayış Mevsimi tam 7 yıl sürdü. İkincisinin 40 yıl sürmesini dileyelim.

Anlayış kapanmıyor, “bir süre için” geri çekiliyor. Maddi sebepler de dâhil olmak üzere, hareketimizi zorlaştıran saikler var. Bir nevi ribat ihtiyacı içindeyiz. Bir çınar gölgesinde bir süre nefeslendikten sonra, inşallah yeni bir mevsimle çıkageliriz.

Şimdi(lik) “elveda”…



Sistemin emniyet sübabı olarak düzenlemiş kilit noktalardaki kurumların yapısına ilişkin düzenlemeleri içeren anayasa değişikliği paketine muhalefet destek vermedi. Birbirinden farklı tarzda siyaset yürüten muhalefet partileri, ilginç bir şekilde statükonun devamında birleştiler. Anlayış’ta bu ay “Muhalefetin Statüko Sevdası” başlığı altında Hatem Ete, Murat Yılmaz ve Vahap Coşkun CHP, MHP ve BDP’nin anayasa değişikliği paketi karşısındaki tutumunu değerlendiriyor.

YüzleşiYORUM’da Mustafa Özel, siyaset ve iş hayatında “önderlik” konusuna değiniyor.

SöyleşiYORUM’un bu ayki konukları tarihçi Cemil Koçak ve yazar Ömer Laçiner. Koçak’la, Türkiye’deki güç ilişkilerinin tarihsel kaynaklarını, Laçiner’le Birikim dergisini, Türkiye’de sosyalizmin sorunlarını ve İslamcılık-sol ilişkisini tartıştık.

Türkiye Siyaset’te Avni Özgürel, Türkiye’de vesayetin kilit taşı olarak 27 Mayıs darbesini; Ramazan Akkır, Danıştay saldırısının anatomisini; Ümit Aksoy, siyaset kapasitesini gösteren bir eylem olarak yumruklu saldırıları; Bekir S. Gür ve Zafer Çelik ise eğitim sistemindeki eşitsizliğin kaynaklarını yazıyor.

Anlayış’ın bu ayki Dosya konusu Türkiye’de İşsizlik. Nihat Gümüş, Sadık Ünay, İbrahim Öztürk, Mehmet Altan, Erdal Karagöl, Mehmet Dinç, Süleyman Yaşar ve Seyfettin Gürsel ekonomik yapısal kaynaklarından psiko-sosyal sonuçlarına kadar geniş bir çerçevede işsizliği analiz ediyor.

Dünya Siyaset’te Nuh Yılmaz, Washington’da düzenlenen Nükleer Güvenlik Zirvesi’ni; Orhan Gazigil, Kırgızistan’daki halk ayaklanmasını ve bölgedeki devrimleri; Muzaffer Şenel, Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında Kıbrıs’ın durumunu kritik ediyor.

Toplum bölümünde İhsan Fazlıoğlu, dinî hassasiyeti yüksek kesimlerin tarihlerini yüklenmek için bir perspektife sahip olmak bir yana sahih bir niyet ve donanıma, hatta etik bir tavra dahi genelde sahip olmadıklarını söylüyor. Yusuf Özkır ise TRT’deki yapı ve vizyon değişimini ele alıyor.