Kullanıcı Adı: Şifre    
   
  veya Üye olun | Şifremi unuttum
  Arama / Gelişmiş Arama  
   
Skip Navigation LinksArşiv (September 2006) > Dergi > Yarın
Dergi
Nisan Sayısı, 2005
“Siyaset ile siyasî düşünce arasında kopan bağın, yurttaşlık ve yurtseverlik bağlamında yeniden kurulmasına çaba göstermek” şiarıyla yayın dünyasına adım atan aylık düşünce ve siyaset dergisi Yarın, üçüncü yılını doldurduğu 36. sayısında iç ve dış gündemi sorgulamayı sürdürüyor. Gündem-Analiz, Ekonomi-Politik, Jeopolitik, Söyleşi, Kapak, Eğitim, Düşünce… bölümlerini; Edebiyat, Fânus-u Hâyâl, Dünden/Yarın’a ve Kitap sayfalarıyla zenginleştiren dergi, ilk halinden epeyce uzaklaşan sayfa düzeniyle de bir dergi boyutuna kavuşmuş gözüküyor. Aynı hassasiyetin tashih noktasında gözlerden kaçmasıysa, dergi adına bir zaaf teşkil ediyor. Bir ucu ‘Kadife Devrim’lere uzanan Büyük Orta Doğu Projesi etrafında, “Demokrasi” dosyasının açıldığı bu sayı, proje mimarlarına bir reddiye ile başlıyor: Emperyalizmle gelecek demokrasi, zulmün yeni kılıfından başka bir şey değildir. Altan Ünaltay’ın, Demokrasinin temeli: Cumhuriyet; Mahir Kaynak’ın, Demokrasi Çıkmazı; Erol Göka’nın I.Bush, II. Bush, Daha Fazla Irak; İhsan Eliaçık’ın, Kendini Adalete Adamış Millet; Kemal Baltacı’nın, Silahlı Barışa Karşı Barış Silahı; Milay Köktürk’ün, Kavramlara Yeniden Can Vermek ve Salih Selçuk’un, Kapitalizmin Geçersiz Kavramlar Sistemini Aşmak, dosyanın diğer başlıkları. Demokrasinin yaslandığı ahlak felsefeleri, kavramın liberal ekonomik düzenle olan ilgisi, Fukuyama ve Huntington’da aldığı biçimler, bu noktada Türkiye’nin liberallik-muhafazakârlık, küreselcilik-ulusalcılık kıskacındaki konumu ve daha pek çok konu, yazılar boyunca ele alınarak, son kertede, kendi dinamiklerimiz üzerine düşünmenin, kendi ontolojimize yönelmenin önemine işaret ediliyor. Amerika’nın Suriye politikasını protesto için Şam’a giden aydınlar grubundaki isimlerden biri de Hülya Aktaş’tı. Aktaş, Gündem Analiz sayfasında buradaki izlenimlerini okurlarıyla paylaşıyor. Analiz sayfasındaysa, Yılmaz Tezkan, Avrupa Parlamentosu’nda ve daha bir çok platformda Türkiye’nin önüne sürülen Ermeni meselesini tahlil ediyor.İlerleyen sayfalarda, bir yanda tek kutuplu dünya düzeninin elebaşısı ABD, diğer yanda ise Orta Doğu, Balkanlar, Doğu Avrupa, İran ve Afrika’da etkin olmak isteyen AB’nin yer aldığı yeni jeopolitik gelişmeler, Rusya’daki son hadiseler mihverinde tartışılıyor.
Derginin bu ayki röportaj konuğu “Küresel Güçler Din Savaşı İstiyor” başlığıyla, dünyadaki son gelişmelerin teolojik arka planını sorgulayan Prof. Şinasi Gündüz.
Yarın, tamamını buraya sığdıramayacağımız düşünce yazıları ve diğer başlıklarla okuyucularını bekliyor. / Nermin Tenekeci

Paylaş Tavsiye Et