Altı Aylık Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Araştırmalar Dergisi
Cilt: 14, Sayı: 1, Yıl: 2008
Türkiye’deki düşünce kuruluşları, namıdiğer think-tank’ler, anayurdu ABD’deki şaşaasına ulaşamasa da önemli bir boşluğu dolduruyor.
Tartışmalar, finansman kaynaklarının ve yetişmiş eleman ihtiyacının kısıtlılığı, devletçi geleneğin ve bürokratik zihniyetin bu müesseseleri zayıflatacağı, jeostratejik aklın tek yetkili ve uzman sayılacağı tehlikesi etrafında dönedursun, think-tank’ler, bilgi edinmede tekelciliği kıran önemli bir role sahip. En azından dış dünyanın, Türkiye’de olup bitenlerle ilgili resmî ağızlardan veya yıllar yılı kendilerini bu konuda yetkili gören “imtiyaz sahibi” kişilerden ve kurumlardan farklı olarak görüşlerine başvurdukları kaynaklar arasındalar.
Avrasya Dosyası, bunlardan birinin, Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM)’nin bir yayın organı. Daha önce, Şii Jeopolitiği, Yerel ve Küresel Bağlamda Medeniyet Tartışmaları, Karadeniz’in Jeopolitiği, Terör ve Türk Dünyası-Çin gibi dosyalarla çıkan derginin yeni sayısı Balkanlar’a ayrılmış.
80’lerden sonraki değişimle birlikte, çözülmeler ve savaşlarla çalkalanan bölge, Kosova’nın bağımsızlık ilanının ardından daha da hareketlenmiş, Gürcistan’daki son hadiseler ise Balkanlar’da esen rüzgarların kolay kolay durulmayacağını göstermişti.
Makaleler, “Balkanların uluslararası sistemdeki yeri”, “AB ile ilişkiler” ve “Balkanlar’da barış ve güvenliği etkileyen gelişmeler” olmak üzere üç farklı başlık altında toplanmış. Dergi yazarlarından Anton Bebler, bölgedeki sorunların Avrupa ile bütünleşme çerçevesinde aşılabileceğini savunuyor. Erhan Türbedar, Kosova’nın bağımsızlığının Sırbistan, Bosna-Hersek ve Makedonya’ya etkisini; Gjorge Ivanov, Makedonya ve komşularını; Zhidas Daskalovski, Makedonya’daki barış sürecinin geleceğini; Nuray Bozbora, Arnavut milliyetçiliğini; Pınar Yürür, Balkanlar’da uluslararası himaye yönetimlerini; Nurcan Ö. Baklacıoğlu, AB üyesi Bulgaristan’ı; Enika Abazi, Avrupa’daki Arnavutluk’u; Didem Ekinci, Türkiye-Kosova ilişkilerinin tarihçesini; Emel G. Oktay ile Birgül D. Coşkun, İngiltere ve Almanya’nın Balkanlar politikasını; Özlem Terzi, AB’nin Balkanlar’a yönelik vizyonunu sorguluyor. Mustafa Türkeş, AKP’nin yaklaşımları ve Başbakanlık Dış Politika Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu’nun görüşleri etrafında Türkiye’nin Balkanlar politikasını değerlendiriyor. Fatma Taşdemir ise, dosya dışında bir konuyu, Türkiye ve ABD’nin terörizmle mücadele yollarını karşılaştırıyor. / Nermin Tenekeci
Paylaş
Tavsiye Et