Aylık Kitap ve Eleştiri Dergisi
Mart 2006, Sayı: 93
20. yüzyılla birlikte hız kazanan felsefî, bilimsel, sanatsal dönüşümlerin yerinden oynattığı taşlardan biri de edebiyattı şüphesiz. İnsana, değil kendinden öncesi, kendisiyle bile göbek bağını kestirten bu kırılma; okur, yazar ve metin arasında sağlamca bina edilmiş yüzyılın alışkanlıklarını ters yüz etti. Daha düne kadar birbiriyle örtüşen bu üçlünün kendi parçalanmış gerçekliklerini kurmasıyla, eleştiri literatürü yeni ve farklı bir bağlam içine sokuldu.
Edebiyatı da kendisine konu kılan kitap ve eleştiri dergisi Virgül, “okura yol göstermekten çok kitaba bir eleştirel bağlam kazandırmak” düşüncesini, “bu eleştirel bağlamın yozlaşarak yapıtın işitilmesini imkansızlaştıran bir gürültü örgüsüne dönüşmesi” tehlikesinden uzak tutmuyor. Ancak bir eleştiri geleneğine sahip olup olmadığımızın dahi sıkça tartışıldığı bir ortamda, donmuş kalıplara ve klişe tanımlamalara karşı mesafeli yaklaşımıyla dergiler arasında hatırı sayılır bir yere oturuyor. Yeni yerli-yabancı kitapların yanı sıra raflarda unutulmaya terk edilenleri de sayfalarına taşıyan derginin yelpazesi oldukça geniş: Tarih, doğa bilimleri, teknoloji, edebiyat, antropoloji, felsefe, bilim-kurgu, polisiye, tıp, psikiyatri, iktisat, siyaset, eleştiri kuramları…
93. sayının içeriğine gelince, Çiğdem Kafesçioğlu, Gülru Necipoğlu’nun Sinan Çağı: Osmanlı İmparatorluğunda Mimarlık Kültürü başlıklı kitabını; Ahmet Eken de John Freely’in Cem Sultan adlı kitabını değerlendiriyor. Hakan Erdem’in Osmanlı İmparatorluğunda Kölelik başlıklı yazısı, Osmanlı teması üzerine yazılmış bir diğer çalışma. Vitrin’de son ayların kitaplarından seçmeler, Söyleşi’de Ali Şimşek’le son kitabı Yeni Orta Sınıf üzerine yapılmış bir röportaj, Med-Cezir’de yayın dünyasına, yeni dergilere, yarışma ve ödüllere dair haberler, Deneme’de Roni Margulius’un Nisan Yağmuru başlıklı bir yazısı yer alıyor. Gökhan Akçura Karagöz Modern başlığıyla, Osmanlı’dan günümüze sahnede, plastik sanatlarda ve sinemada Karagöz’ü irdeliyor. Yeryüzünü Gezen Atlı kitabıyla Mahmut Temizyürek, Edebiyat ve Sanat Üzerine Yazılar’la Hilmi Yavuz, Çağının Eleştirisi’yle Hüseyin Cöntürk; Güven Turan, Edith Jacobson, Paul Ginsborg bu sayıya konu olan kimi şair ve yazarlar.
Virgül, reklâm ve pazar diliyle sulandırılmamış kimi eleştiri ve tanıtım yazılarıyla farklı yaklaşım tarzlarının gelişmesine katkı sağlıyor. / Nermin Tenekeci
Paylaş
Tavsiye Et