Kullanıcı Adı: Şifre    
   
  veya Üye olun | Şifremi unuttum
  Arama / Gelişmiş Arama  
   
Skip Navigation LinksArşiv (January 2007) > Dergi > Mostar
Dergi
Aylık Medeniyet-Kültür-Aktüalite Dergisi, Ağustos 2005, Sayı: 6
Belli bir coğrafyaya işaret etmenin ötesinde, bir mekâna indirgenemeyecek pek çok anlamı haiz olan, belleklerde pek çok çağrışımı bulunan isimlerden biri de şüphesiz Mostar. “Köprülü Şehir” anlamına gelen bu ad, ne tek başına ifade ettiği durum, ne de her birinin bir ölçüde karşılık bulduğu müşterek mana ile tanımlanabilir. Her zaman tüm bunların üstünde bir tasavvura; geçmişi, şimdiyi ve geleceği kuşatan bir zamana, hemen her Mostarlı’nın gözünde farklı bir tanıklığa, dahası fizikî sınırların berisinde bir ruha ve medeniyete sahiptir. Belki bu yüzden bir dergi kapağına bu denli yakışıyor. Adını taşıdığı köprünün asırlar boyu sadece iki yakayı değil; farklı kültürleri, uygarlıkları birbirine bağlaması gibi, geçmişle gelecek arasında bir buluşma noktası olmayı hedefleyen aylık medeniyet-kültür-aktüalite dergisi Mostar, Ağustos sayısında adına yaraşır bir dosya yayımladı.
Daha önce Avrupa Birliği, İstanbul, Amerika, Turizm dosyalarına yer veren dergi bu defa 192 sayfalık özel bir sayıyla okurlarının karşısına çıktı: Osmanlı’nın Batı Yakası Bosna.
Tarih boyunca Balkanların en sıcak savaşlarına sahne olan bu bölge, özellikle 1992-1995 yılları arasında yaşanan soykırımla, savaştan önce ve savaştan sonra diyebileceğimiz iki farklı Bosna karşımıza çıkardı. Bosna’nın Balkan coğrafyasındaki tarihî konumundan, savaş sonrası Bosna’ya; gündelik hayatından, ekonomisine, tabii güzelliğine, masallarına, sinemasına, müziğine, mutfağına varıncaya dek pek çok konunun ele alındığı dosyada, pek tabii Ayvaz Dede ve Aliya’yla ilgili de geniş değerlendirmelere yer verilmiş. Boşnakların Amerika’ya göçü ve uğradıkları kültürel asimilasyon ve Aliya’nın ne tamamen hamasi yaklaşımlarla, ne de artık misyonunu tamamlamış, etkisi kendi bölgesiyle sınırlı bir kişilik olarak anlaşılamayacağı vurgusu bazı yazılarda dikkat çekiyor.
Son sayfalara Bosna ile ilgili yazılmış kitaplar ve tezlerden seçmelerin yer aldığı bir de kaynakça eklenmiş. Epeyce hacimli dosya, geniş bir yazar kadrosuna sahip: Haluk Dursun, Akif Emre, Ali Ayçil, Behiye Zlatar, Cemaluddin Latiç, Cengiz Çandar, Halil İnalcık, İhsan Kabil, İrfan Ayanoviç, Mehmet Akif Ak, Mim Kemal Öke, Lamia Hacıosmanoviç, Mustafa Armağan, Necad Latiç, Rasim Özdenören, Ayla Ağabegüm, Senad Agiç… Saraybosna Üniversitesi rektörü Tahsin Erkan Türe, Tünel’i gizleyen evin sahibi Bajram Kolar, Bosna Sema Eğitim Kurumları Genel Müdürü Fatih Gürsoy röportaj sayfalarında ağırlanan isimler.
Dileriz, sarf edilen bunca emek daha nice sayılarla perçinlenir. / Nermin Tenekeci

Paylaş Tavsiye Et