Kullanıcı Adı: Şifre    
   
  veya Üye olun | Şifremi unuttum
  Arama / Gelişmiş Arama  
   
Skip Navigation LinksArşiv (March 2007) > Dergi > Kafdağı
Dergi
Kafdağı
Nermin Tenekeci
Edebiyat-Kültür-Sanat
Yıl:13, Sayı:59, 2005
“Hazır olduğunda” yayımlanan bir dergi Kafdağı. Burada, derginin sadece editörü değil, neredeyse eli ayağı olan Kemal Aykut’u özellikle anmak gerekir. Almanya’da çıkan ve okurlarına ismiyle müsemma bir şekilde Kaf Dağı’nın ardından seslenen dergiyle ilgili hemen her zorluğun atlatılmasında görmezden gelinemeyecek bir emeğin sahibi.
Türkiye’de edebiyat dergiciliğine yönelik araştırmalar çok çeşitli amaçlara hizmet ediyor: Bir edebiyat ortamı oluşturup oluşturmadıkları, dilin gelişimi, sosyolojik bulgular yakalama arzusu, edebiyat tarihi, taşra yayıncılığı… Polemikler, manifestolar, öncülük ettikleri akımlar ve bazen de taşıdıkları büyük iddialarla, dergiler değişik kesimlerin her daim ilgi odağı.
Çoğunlukla bir sunuş yazısı bulunmayan Kafdağı, iddiaları değil dosyaları önemsiyor. Yakın zamanda Necip Fazıl ve Hüseyin Su ile ilgili birer dosya yayımlamıştı. Beşir Ayvazoğlu ve Mustafa Kutlu dosyaları ise, geniş hacimlerinden dolayı kitaplaştı.
Kimi dergilerde fazlasıyla yer bulan ve çoğunlukla sayfa doldurmaya yarayan çeviriler Kafdağı’nda Türkçeden Almancaya yön değiştiriyor. Böylece hem Türk Edebiyatı’na ilgi duyan Almanlar, hem de Almancaya kazandırılan Türkçe eserler bakımından oldukça kayda değer bir gayret sergileniyor.
59. sayıya gelince; Hülya Aktaş, Melike Türkdoğan ve Sevil Tepe bu sayının öykü yazarları. Mektup köşesinde Ramazan Dikmen’in Mevlüt Ceylan’a gönderdiği mektuplar, inceleme sayfalarında Gülçin Tunalı’nın “Kelimelerde Ahmet Hamdi’nin İstanbul’u”, Laurent Mignon’un “Çeviri ve Karşılaştırmalı Edebiyat Üzerine Birkaç Söz” ve Ahmet Çoban’ın “Edebiyatta Üslubun Yeri ve Önemi” başlıklı yazıları yer alıyor. Mustafa Ayyıldız “12 Eylül Romanı” başlıklı yazısında bu dönemin romanlarında görülen post-modern arayışlar, fantastik anlatılar, Doğu söylemi ve politizasyon gibi bazı unsurları irdeliyor.
Cihan Aktaş, Doğu Konferansı’nda sunduğu “Doğu’nun Bir Kadın Söylemi Var mı?” başlıklı konuşma metninde, Doğulu ya da Batılı kategorilere hapsolmanın getirdiği zorlukları kadın üzerinden değerlendiriyor.
Şiirlerin geniş yer bulduğu derginin Almanca sayfalarında ağırlanan isimler ise: Sadık Yalsızuçanlar, Tomris Uyar, Buket Uzuner, İsmet Özel, Atilla İlhan, F. Hüsnü Dağlarca ve Sait Faik. Hasan Aycın her sayıda olduğu gibi bu sayıda da gece yürüyüşüne devam ediyor. / Nermin Tenekeci

Paylaş Tavsiye Et