Sivil anayasa kâbusuyla sarmalanan imtiyazlı şehir kulüpleri, iktidarı milletin eline vermeme uğruna nur topu gibi kavramlar ve korkular icat etmekten geri durmuyor. Şerif Mardin’in kuyuya attığı taş ise medyatik mahalle bekçilerinin son çelik çomağı oldu: Mahalle baskısı. Anlayış, Ekim sayısında mahalle baskısına ve onun gölgelemeye çalıştığı sivil anayasa tartışmalarına mercek tutuyor.
Türkiye Siyaset bölümünde Fatma Tunç Yaşar, AKP iktidarına özgü gösterilen hayat tarzı çatışmasının köklerinin 19. yüzyıldaki adab-ı muaşeret çatışmasına kadar uzandığına; bugün “beyaz Türkler” ile “halk” olarak ifade bulan iki karşıt yaşam biçiminin o dönemde da “alaturka” ve “alafranga” kavramlarıyla ifade edildiğine dikkat çekiyor. Keyfo Varan de AKP üzerinden sindirilmeye çalışılanın, millet baskısı olduğunu vurguluyor. Talha Köse ise Türkiye’nin Ortadoğu’da yapıcı bir rol oynamasının yolunun Güneydoğulu vatandaşlarını kazanmasından geçtiğini belirtiyor.
YüzleşiYORUM’da Mustafa Özel, ABD’nin PKK ve Kuzey Irak kozunu elinde tutarak Türkiye’yi Avrasya operasyonlarının maşası olmaya zorladığını ancak Türk devlet sisteminin bu oyuna gelmeyeceğini gösterdiğini söylüyor.
Memleket Hali’nde Yücel Bulut, kendi bulundukları her yeri kamusal alan telakki eden bazı devlet büyüklerinin ufukta Hayrünnisa Hanım göründüğünde kamusal alanlarını da yanlarına alarak ortadan kaybolduklarına dikkat çekiyor.
Bu ayki SöyleşiYORUM’un konuğu ‘sivil’ sosyolog ve siyaset bilimci Ömer Çaha. AKP’nin İslami bir mahalleden gelmediğine dikkat çeken Çaha, AKP’yi var edenin, 90’lı yıllarla birlikte siyasetin merkezine oturan ve içerisindeki seküler kesimlerin daha fazla olduğu ‘kamuoyu’ olduğunu söylüyor. Çaha, başörtüsü meselesinde AKP’nin üzerinde mahalle baskısının değil, modernleşme baskısının etkili olduğunu belirtiyor.
Sivil anayasa tartışmaları ise Gündem bölümünün ana eksenini oluşturuyor. Bekir Berat Özipek, Murat Yeşiltaş ve K. Zafer Şen derinlikli yazılarıyla, bize ait sivil bir anayasanın imkanını ve sivil anayasa yapım aşamalarını irdeliyorlar.
Türkiye Ekonomi’de İbrahim Öztürk, Türkiye ekonomisinin gelip dayandığı duvarı aşması için yeni ve sivil bir anayasanın elzem olduğunu vurguluyor.
Bu ayki Dosya konusu ise ABD ve Ortadoğu. Nuh Yılmaz, Hasan Kösebalaban ve Ebru Afat gibi alanında uzman isimler ABD’nin Irak, Afganistan ve İran’daki durumunu incelikli bir şekilde tahlil ederken; Richard Falk, Ali A. Mazrui ve Chalmers Johnson gibi seçkin yabancı akademisyenler yorumlarıyla dosyayı zenginleştiriyorlar.
Dünya Siyaset’te Z. Tuba Kor, İsrail’in tam bir muamma haline gelen Suriye saldırısını irdelerken; Vügar İmanbeyli Rusya’da kendine bağlılığıyla bilinen Zubkov’u başbakan olarak atayan Putin’in iktidar manevralarını değerlendiriyor. Turan Kışlakçı ise Pakistan’da askerî darbeyle iş başına gelen yönetimler zincirinin son halkası Müşerref’in iktidarı terk etmemek için her türlü yola başvurduğuna dikkat çekiyor.
Toplum bölümünde İhsan Fazlıoğlu, “İktidar paylaşımı” başlıklı yazısında sağlıklı bir iktidar paylaşımı kuramayan toplumların durumunu irdelerken; Nazife Şişman ise başörtüsü tartışmalarına farklı bir perspektiften yaklaşıyor. Değerli edebiyatçı Sadık Yalsızuçanlar da yazısında, Ramazan-ı Şerif’in ilahi bir sofra, semavi bir meşher, irfan ehli için bir ticaretgâh ve kozmik bir pazar olduğunu vurguluyor.
Sadık Ünay, Ahmet Albayrak ve M. Mücahit Küçükyılmaz bu ayki Anlayış’ın öne çıkan diğer yazarları...
Paylaş
Tavsiye Et