Yıl: 2 Sayı: 5
Nisan-Mayıs-Haziran 2007
Sosyal Araştırmalar ve Kültürlerarası Dayanışma Derneği (SADER)’nin düşünce platformu olma, eğitim ve kültür faaliyetlerini tanıtma gayreti ile yola çıkan Sefine dergisi yayın hayatında ikinci yılını doldurarak kısa ömürlü dergiler arasından sıyrıldı.
Yurt dışından ülkemize eğitim ve öğrenim için gelen veya aynı amaçla ülkemizden yurt dışına çıkan öğrencilerin eğitimine maddi-manevi katkıda bulunmak amacıyla 2004 yılında kurulan SADER, 2006’dan bu yana Fatih semtinde hizmet veriyor. Hem eğitim ile ilgili hem de sosyal sahada faaliyet gösteren derneğin, hedefleri şu sözlerle dile getiriliyor: “Kültür birliğinin ve yeni bir medeniyetin oluşturulması amacıyla diğer ülkeleri tanımak, bu ülkelerin sosyal ve siyasi yapıları hakkında araştırmalar yapmak ve yaptırmak. Bu çalışmalarla elde edilen verileri derlemek, arşivlemek ve kamuoyuyla paylaşmak. Eğitimle ve öğretimle ilgili çalışmalar yapmak ve yayınlamak. Telif ve tercüme eserler yayınlamak, yayınlanmasına yardımcı olmak, eğitim ve öğretimle ilgili aksaklıkları belirlemek ve çözüm önerilerini sunmak. Mezkur konularla ilgili bir bilgi bankasının kurulmasını sağlamak.”
Yabancı bir ülkede bulunmanın başlı başına getirdiği “öteki-dışarlıklı” olma hali, yabancılık psikolojisi, kısaca yaşanan sosyal, kültürel ‘deprem’e, bir de yaşanan fiziki zorluklar (ev bulmak, kiralar, iletişim sorunları, sağlık desteği, resmî kurumlarla yaşanan problemler vs.) eklenince bu alanda etkinlik gösteren kuruluşların işlerinin hiç de kolay olmadığı anlaşılıyor.
Önceki sayısını “Afrika’da Eğitim” konusuna ayıran Sefine’nin 5. sayısında dosya konusu olarak “Rumeli’nin Müslüman ülkesi” Arnavutluk’a yer verilmiş. Arnavut Müslümanların Balkanlar’la ilk temasları, Devlet-i Aliye’deki konumları, din-kültür ve kimlikleri, ticari-askeri-siyasi serüvenleri dosya etrafında ele alınarak “Osmanlı Gemisini Avrupa’da Tutan Demir: Arnavutluk” hakkında epeyce bilgiye ve bir açıkoturuma yer verilmiş. İstanbul’daki Tunuslular (Araştırma), Müderris Ataullah Efendi (İz Bırakanlar), Ömer Karaoğlu ile yapılmış bir söyleşi (Müzik), dosya dışında dikkat çeken bazı bölümler. Sağlık köşesi, kitap tanıtımı, deneme ve diğer yazılar ile SADER’in faaliyetlerinin tanıtıldığı sayfaların ardından dergi son buluyor. / Nermin Tenekeci
Paylaş
Tavsiye Et