Üç Aylık Fikir ve Kültür Dergisi, Sayı: 93 Bahar 2008
“Türkiye değişiyor, artık 80-90’ların Türkiye’si yok” cümlesini çeşitli vesilelerle duysak/dillendirsek de, değişim rüzgârlarının sağ politikalardan yana estiği, konsensüs, icraat, çoğulculuk, yumuşama, piyasa ekonomisi, liberalleşmevs.kavramların çokça telaffuz edildiği bu yıllar (namı diğer Özal Türkiye’si), “muasır medeniyet” yolunda devlet-merkezcilikten toplum-merkezciliğe doğru kör topal ilerleyişimize belirli bir ivme kazandıran bir dönem (yahut dönüm noktası) idi.
Körfez krizi, AT tartışmaları, Güneydoğu sorunu, Ortadoğu’da olup bitenlerle iç-dış politikada tansiyon yükseliyor; diğer taraftan “ya popçu, ya topçu” olmayı, köşe dönmeyi, yükselmeyi, şan-şöhrete kavuşmayı “kafaya takan” hayalperestler sosyologlara bin bir çeşit malzeme sunuyor; Nilüfer Göle’nin tabiriyle “iş bitirici politikacılar” “dava adamları”na tercih ediliyordu. Velhasıl, 80-90’ların Türkiye’sinde en çok tartışılan kavramlardan biriydi değişim.
1989 yılında, Mustafa Çalık’ın canhıraş katkılarıyla ortaya çıkan ve kendi ifadesiyle “rengi Müslüman, kaynağı yerli, zemini millî, perspektifi evrensel” olarak tanımlanan Türkiye Günlüğü dergisi bu bulanık havanın içinde doğdu.Kendi değerlerimizle çatışmayan vesüreklilik içinde bir değişimden yana ortaya konan tavır ve gelenek, din, modernleşme, batılılaşma, çağdaşlaşma, laisizm vs. pek çok kavram etrafında kaleme alınan tartışmalarla ilgilisine entelektüel bir zemin hazırladı. Yine, gelenekselci liberalizm, kültürel milliyetçilik, Türkiye Müslümanlığı, neo-Osmanlıcılık, yeni ve yerli aydın tanımlamaları da tüm bu tartışmalar içinde gelişti.
Nur Vergin, A. Turan Alkan, Beşir Ayvazoğlu, Mümtaz’er Türköne ve daha birçok isme ev sahipliği yapan derginin ilk sayısı “Gerçekleşmeyen rüya: Demokrasi” başlığıyla yayımlanmış, demokrasi kavramı ve Türkiye’deki anti-demokratik düşünce geleneği sorgulanmıştı. Gündemdeki parti kapatma davasının ele alındığı 93. sayının başlığı ise, “Demokrasi: mevzuata aykırı!”. Görünen o ki, teoriden pratiğe bu mevzu daha epeyce tartışılacak. Bu sayıda, S. Selçuk, E. Özbudun, K. Gözler, N. Bostancı, Ş. Ünal ve buraya sığdıramayacağımız diğer yazarlar ile parti kapatmanın kriterleri, militan demokrasi, yapay kutsallıklar masaya yatırılmış. Dergide ilgi çeken bir diğer başlık Ediz Doğan’a ait: “Muhafazakâr Modernliğin Estetik Temeli: Dergâh Dergisi”. /Nermin Tenekeci
Paylaş
Tavsiye Et