Aylık Gezi Kültürü Dergisi Sayı: 18, Temmuz 2008
“Mekân, dışardaki içerdelik olan o korkunç şey, gerçek mekân işte budur” der Henry Michaus bir dizesinde. Bir başka şair, Pierre Reverdy, “Düşün, basit bir sözcük, bir ad, gücünün duvarlarını yıkmaya yetmiyor mu?” diye sorar. İnsandaki âlemi, âlemdeki insanı keşfedebilmenin uğraşıdır tasavvuf. İçimizdeki keşif canavarını durdurup turistik bakışla yetineli, dahası, metaforlar metaforu yolculukla ikiz kardeş olan seyahat kavramını hız ve hazın tükettirici rüzgârına salarak tatile yamayalı beri, vakit öldürme ritüeline dönüştü boş ve de hoş anlarımız, planlarımız.
Bir zamanların, neyle karşılaşacaklarını bilemedikleri topraklara, merak, korku ve özlem güdülerinin kamçıladığı diyarlara açılan seyyahları tarihe karıştı. Yerlerini ise, bir “tık”la gözümüze sokulan teknolojinin şefkatli kollarında beslenip asfaltlara ve gezi rehberlerine terfi eden tatilciler aldı.
Yine de, üç-beş kişinin gayretkeş çabalarıyla çıkan kimi dergiler, küçücük bir parçacık da kalsa, mekânla olan gönül bağımızı kaşımaya, kâşiflik yanımızı sınamaya devam ediyor. Gezgin bunlardan biri.
Türkiye’yi ve dünyayı yeniden görmek, farklı tarzlarda fotoğraflamak ve belgelemek, böylece bin yıllık bir medeniyete uzanan bir hafıza oluşturabilmek maksadıyla, Halit Ömer Camcı’nın sorumluluğunda, Ocak 2007’de ilk sayısı yayımlanan dergi 18. sayıya ulaştı. Ele aldığı konuları vizörün diliyle perçinleyen, baskı ve sayfa kalitesi ile dikkat çeken derginin çekirdek kadrosunda fotoğraf sanatçıları bulunuyor. Haliyle, bu alana dair tarihî ve teknik bilgiler ilgilisini tatmin edecek düzeyde.
Derginin Temmuz sayısı, Tacettin Sağlar’ın fotoğraflarıyla ve yazısıyla katkıda bulunduğu sualtı dünyasına ayrılmış. Küba, Tunus, Van, Büyükada, Slovakya, Dımaşk ve Malaka farklı veçheleriyle ele alınmış. “Gezginin Günlüğü”, “Dünya Raporu”, “Nereye Gidilir”, “Kültür Sanat” ve “Kitap” köşeleriyle devam eden bu sayıda, okurlara iki cazip abonelik teklifi sunulmuş: Bir yıllık abonelere, tarihe tanıklık eden hatıralar serisinden dört kitap hediye ediliyor; iki yıllık abonelere ise Nicolae Jorga’nın 5 ciltlik eseri.
Şiirle başladık, şiirle bitirelim:
Dışımızdaki mekan nesneleri sarıyor, yansıtıyor:
Bir ağacı var etmek istiyorsan
İç mekanla kuşat onu, varlığı senin içinde olan
Şu mekanla. Sıkı sıkı sar onu. (Rilke) /Nermin Tenekeci
Paylaş
Tavsiye Et