Gözünüzün önünden “kısalar” geçiyor
Kısa filmler, ulusal sinemaların nefes alıp verişleridir. Sinema hem teknik hem de üslup açısından, çoğunlukla kısa filmlerle sinemaya başlayan ve sinemayı kısa filmlerle öğrenen usta yönetmenlerin elinde şekillenir. Türkiye’de de Nuri Bilge Ceylan, Ahmet Kuruçay gibi kendi sinema dilini geliştirebilmiş yönetmenler ilk olarak kısa filmlerle yönetmenliğe başlamışlardır. Uzun yıllar boyunca önemsenmeyen, görmezden gelinen kısa film çalışmaları, son yıllarda sayıları artan teşvik edici festival ve programlarla yeniden sinema ile uğraşanların ve sinemaseverlerin gündemine oturuyor. Bu festivallerin öğreticilik yönüyle, artık kısa filmlerin “uzun filmin kısası” olmadığı ve tıpkı uzun metraj gibi kendine has dilleri bulunduğu birçok sinemacının malumu haline geldi.
Bu sürece en büyük katkılardan birini yapan Akbank Kısa Film Festivali, bu yıl beşinci yaşında. Festival, “Kısalar Göz Önünde” temasıyla, bu yıl da 15-25 Aralık tarihleri arasında sinemaseverlere yine keyifle izleyecekleri bir etkinlik sunuyor.
Bu yıl dünya festivallerinde görülen önemli filmlerin de dâhil edildiği programda, “Belgesel Sinema” bölümünde Türk Belgesel Sineması’nın önemli isimlerinden Hakan Aytekin’in filmleri, dünyanın farklı bölgelerinden “Canlandırma” (animasyon) film örnekleri, “Kısadan Uzuna” bölümünde Reha Erdem’in sinema serüveni, kısa filmleri ile ilk uzun metraj filmi yer alırken, “Özel Gösterim” bölümünde sürrealizm ve sinema ilişkisi çerçevesinde Dali’ye bir sayfa açılıyor. Ayrıca festival kapsamında gerçekleşecek söyleşi ve atölye çalışmaları ile sinema sektöründeki tecrübeli isimler deneyimlerini sinemaseverlere aktarıyor. Festivalde bünyesindeki tüm gösterimler Akbank Sanat’ta ücretsiz olarak gerçekleştirilecek.
16 Aralık’ta “Söz Kısa Film Yönetmenlerinde” başlıklı söyleşide kısa film yönetmenleri Dağhan Celayir, Seyfettin Tokmak, Eray Mert; 17 Aralık’ta “Belgesel Sinema” başlıklı söyleşide belgesel yönetmenleri Hakan Aytekin ve Necati Sönmez ile sinema yazarı Burçak Evren; 18 Aralık’ta “Sürrealistler Sinemada” başlıklı söyleşide Hasan Bülent Kahraman, 19 Aralık’ta “Kısadan Uzuna” başlıklı söyleşide Reha Erdem, 21 Aralık’ta “Kısa Film Oyunculuk İlişkisi” başlıklı söyleşide oyuncular Güner Özkul, Şehsuvar Aktaş ve Nazan Kesal kısa film severlerle birikimlerini paylaşacaklar.
3. Grup’tan yaşamdaki ‘3’e dair kareler...
200’den fazla fotoğraf sanatçısının Facebook’ta bir araya gelmesiyle oluşturulan “3. Grup” adlı fotoğraf proje grubu, İFSAK’ın eğitimcilerinden Muhsin Divan’ın yönetiminde, ilk projesini tamamladı. Fotoğraf sanatında karşıtlığa karşı uzlaşıyı temsil eden 3. Grup, doğanın ya da insanın eseri olan yaşamdaki farklı objelere gizlenmiş “3”leri, soyuttan doğaya, belgeselden portreye uzanan geniş bir yelpazedeki fotoğraflarla ortaya koyuyor. Proje süresince Türkiye’nin dört bir yanında çekimler gerçekleştiren 3. Grup’un üyeleri, ilk ortak projeleri için çıktıkları çekim gezilerinde, yaşamın farklı anlarında, gruba adını veren 3 rakamının izini sürdüler. 3. Grup’un, 6 Aralık’ta TBMM Milli Saraylar Dolmabahçe Sarayı Sanat Galerisi’nde açacağı “3” adlı fotoğraf sergisinde, “3’ün yaşamdaki yansımalarını” aktaran toplam 103 fotoğraf yer alacak. Sergi 13 Aralık akşamına kadar ziyarete açık olacak.
Rezan Has Müzesi’nde “Haliç...”
Çağdaş Türk Resmi’nin 24 Büyük Ustası’nın Haliç’i yorumladıkları “Haliç…” isimli sergi Rezan Has Müzesi’nde sergileniyor. Adem Genç, Adnan Çoker, Habip Aydoğdu, Ömer Uluç, Komet, Mehmet Gün, Utku Varlık ve Süleyman Saim Tekcan sergide çalışmaları yer alan isimlerden bazıları. Sanatçıların “Haliç” kavramı çerçevesinde üretmiş olduğu eserlerini bir araya getiren sergi, 31 Aralık’a kadar gezilebilir. Sergi teması çerçevesinde planlanan, “Haliç” Çocuk Atölyeleri de aynı tarihe kadar devam edecek.
(Tel: 0212 533 65 32)
Şark Bülbülü’nün şarkıları CRR’de
1990’da Nazareth’in ve Galilee’nin en iyi müzisyenlerinden kurulmuş olan Nazareth Orkestrası, şark bülbülü olarak anılan, Ortadoğu’nun efsanevi sesi Ümmü Gülsüm’ün şarkılarını ölümünden 34 yıl sonra tüm dünyada yaşatmaya devam ediyor.
Arap müziğinin klasik, folk türlerinde ve geleneksel Filistin müziğinde ustalaşmış Nazareth, Hıristiyan, Müslüman ve Yahudi müzisyenlerden kurulu bir orkestra olarak, farklı kültürleri bir araya getiriyor. Grubun solisti Lubna Salame, dünyaca ünlü Radiohead’den tanıdığımız Tom York’tan, Ömer Faruk Tekbilek’e kadar birçok uluslararası isimle şarkılar söylemiş, Arap müziğinin en iyi genç yorumcularından biri. Suheil Radwan’ın yönetimindeki orkestra, Nakhmani Galia (Viyolonsel), Yousef Matar (Keman), Nizar Radwan (Keman), Alfred Hajjar (Ney), Vasim Odeh (Ud), Issa Awwad (Kanun), Ramzi Bishara (Darbuka), Adel Khoury (Tar) isimlerinden oluşuyor. Nazareth Orkestrası, şark divası Ümmü Gülsüm’ün şarkılarıyla 16 Aralık Salı akşamı saat 20:00’da CRR’de.
Atnâme’den Saklı Sözler
Eğitim Kültür Araştırma Vakfı (EKAV), 18 Kasım Salı günü Türk gravür sanatının önde gelen isimlerinden Süleyman Saim Tekcan’ın Atnâme’den Saklı Sözler adlı sergisine ev sahipliği yapmaya başladı. Tekcan’ın onlarca yıllık sanat serüveninin son döneminden bir kesitin sunulduğu sergi, sanatçının izleyenlerini yine O’nun özgün diliyle, atlarla anlattığı yaşam izdüşümleriyle buluşturacak. Yağlıboya ve gravürlerden oluşan resimlerle birlikte, bronz heykeller de sergide yer alacak. Nâmeler yani başka bir deyişle sanatçının diline aracılık eden mektuplar, izleyicisine ulaştığı sessiz sözler, onun atlarının varlığından zemin buluyor. At, Tekcan için uzun yıllardır, kendi dilini bulduğu bir aracı. Renkleriyle, biçimleriyle, duruşlarıyla zamana meydan okurcasına nefes alan gravürleri içeren Atnâme’den Saklı Sözler Sergisi, 20 Aralık’a kadar Ekavart Galeri’de sanatseverlerin ziyaretine açık.
(Tel: 0212 252 81 31)
Tavsiye Et