Çok eskilere gitmeye gerek yok, bundan beş sene öncesinde insanlara “Evinizdeki televizyonunuzu mu alalım yoksa modem cihazınızı mı?” diye sorsak büyük çoğunluk, modemini verip “Televizyonuma dokunmayın!” diyebilirdi. 2008 yılında ise insanlar televizyonlarını vermeye razı hale geldiler.
Argümanımızı desteklemek için dünyadaki internet kullanımına baktığımızda, 211 milyon kullanıcı ile ABD ve 162 milyon kullanıcı ile Çin’in başı çektiğini, Türkiye’nin de 21 milyon kullanıcı ile sıralamada 15. olduğunu görüyoruz.
İnternet kullanımındaki artışla birlikte, markalar da hedef kitleleriyle online düzlemlerde buluşabilmek için online reklamcılığa önem vermeye başladılar. Markaların bu ilgisini göz ardı etmeyen reklam ajansları da interaktif departmanlar ya da doğrudan interaktif ajanslar kurmaya başladılar.
Online Reklamcılık (internet reklamcılığı), web ve internet aracılığıyla, pazarlama mesajlarının iletilip müşterilerin ilgisinin çekilmesi amaçlanan reklam formudur.
Online reklam çalışmaları; arama motorları sonuçlarındaki yazılı reklamlar, banner reklamlar, reklam ağları ve e-posta pazarlaması olarak örneklendirilebilir. Dünyada toplam reklam gelirlerinin %5’i online mecralardan gelirken, Türkiye bu oranı zorlayarak buluyor.
Türkiye’deki 2007 online reklam gelirleri toplamda 135 milyon doları buluyor. 135 milyon doların dağılımına baktığımızda:
• Display adı verilen daha çok banner reklamları: 40 milyon dolar
• Arama motorları sonuçlarındaki yazılı reklamlar: 80 milyon dolar
• Performans bazlı reklamlar: 15 milyon dolar
Ülkemizde online medyanın tüketim düzeyi çok yüksek olmasına rağmen, online medyaya harcanan reklam bütçeleri hâlâ dünya ortalamasının epeyce altında.
Online reklam sektörünün aktörlerine baktığımızda, reklam verenler, interaktif ajanslar, reklam ağları ve yayıncılar ile karşılaşıyoruz.
Bir sitenin anlamlı düzeyde reklam alabilmesi için bilinirlik düzeyinin ve içerik kalitesinin yüksek olması, reklam verene uygun bir ziyaretçi profiline sahip olması, görsel kalite düzeyinin yüksek olması ve belli bir sayıda ziyaretçisinin olması gerekiyor.
Online reklam dünyasında ödemeler üç temel öğeye göre ücretlendiriliyor:
CPM (Cost per Mille/Thousand): Gösterim temelli ücretlendirmedir. Reklam verenler, 1000 gösterim başına belli bir ücret ödüyorlar.
CPC (Cost per Click): Tıklama temelli ücretlendirmedir. Reklam verenler, bir tıklama başına belli bir ücret ödüyorlar.
CPA (Cost per Action): Aksiyon temelli ücretlendirmedir. Reklam verenler, verdikleri reklamdan sitelerine gelen ziyaretçinin yapacağı aksiyon başına (siteye kayıt, alışveriş vs.) ücret ödüyorlar.
Online reklamcılık dünyada ve Türkiye’de gelişim potansiyeli yüksek bir alan. Gerek reklam verenler gerekse de yayıncılar açısından güzel fırsatlar sunuyor. (Kaynak: Zap Medya)
Tavsiye Et
Mygazines, dergileri, katalogları ve broşürleri online olarak okuyabileceğiniz oldukça faydalı bir site. Daha önce de benzer siteler ile karşılaşmıştık. Ancak bu sitelerde istediğimiz dergileri, istediğimiz konuları bulamıyorduk. Bulduğumuz dergiler bir önceki ayın sayıları oluyordu. Mygazines ise seleflerine göre çok daha kapsamlı bir platform. Sayfa görüntüleme, çevirme, zoom, scroll etme özellikleri ile gayet kolay ve kullanışlı. Genişletilmiş ızgara görünümü ile içeriğe hızlıca göz gezdirebiliyorsunuz. Site, kullanıcılarına farklı kaynaklardan derleme yaparak kendi dergilerini oluşturabilme imkanı da veriyor. (www6.mygazines.com)
Tavsiye Et
Microsoft’un 20 Ağustos’ta lansmanını gerçekleştirdiği Photosynth, bünyesinde bulundurduğu algoritma sayesinde, resimler içerisindeki benzerliklerden yararlanarak onları birleştiriyor ve bu resimleri 3 boyutlu olarak algılayarak, çekilmiş olduğu yerin 3 boyutlu profilini çıkarıyor.
Photosynth sayesinde odanızın, mağazanızın normal fotoğrafları 3 boyutlu hale geliyor. Fotoğrafları çekiyorsunuz, Photosynth’e yüklüyorsunuz ve sonucunda odanız ve mağazanız 3 boyutlu olarak hem de en ince detaylarına kadar gezilebilir bir hal alıyor. Microsoft her Photosynth kullanıcısı için de 20GB’lık alan veriyor. Kurulumu gayet basit olan Photosynth, hem Firefox 3’te hem de İnternet Explorer 7’de sorunsuz çalışıyor. (photosynth.net)
Tavsiye Et