Kullanıcı Adı: Şifre    
   
  veya Üye olun | Şifremi unuttum
  Arama / Gelişmiş Arama  
   
Skip Navigation LinksArşiv (March 2010) > Merhaba >
Merhaba
Türkiye küresel güçtür! Ahmet Davutoğlu ile SöyleşiYORUM’un mesajı bu kadar iddialı. Türkiye’nin merkez ülke olduğuna inancını hiç yitirmeyen Davutoğlu, Başbakanın uluslararası ilişkilerden sorumlu başdanışmanı olduğu zaman, “Türkiye büyük bir ‘bürokrat’ kazandı, ama Türk kamuoyu da büyük bir ilim adamından yoksun kaldı!” demiştik. Gerçekten de, Davutoğlu son 15 ayda medyada hiç gözükmedi. Geçen ay CNN Türk’e konuk oldu ve hem Türk dış politikasındaki bir yıllık gelişmelerin muhasebesini yaptı, hem 2007 yılına kadar muhteşem bir perspektif çizdi. Yayın yönetmenimiz İbrahim Turhan, Prof. Davutoğlu ile unutulmayacak bir söyleşi gerçekleştirdi. Kıbrıs, Irak, AB ve ABD ile ilişkiler, yeni Rusya yaklaşımı, Orta Asya’ya bakış, sıfır problemli komşuluk.. gibi yeni ve dinamik dış politikanın bütün ilke ve unsurlarını içeren bu konuşma tarihe düşülen önemli bir kayıttır.
 
Bu ay gündemimizdeki konulardan biri Büyük Orta Doğu projesi. İki ay sonra ayrıntılı biçimde ele alacağımız bu proje, Amerikan ihtirasının boyutlarını gösteriyor. Eski Orta Doğu, Arabistan’dan Hindistan’a uzanıyorken; yeni Orta Doğu Fas’tan Orta Asya’ya uzanıyor. Üç kadîm kıtanın ortası. ABD bu devasa alanda hiçbir küresel veya bölgesel hegemonun ortaya çıkmasına meydan vermek istemiyor. Doğru, bölge iki hegemona az; ama bir tek hegemon için de fazla büyük değil mi?
 
HatırlıYORUM’un şeref konuğu merhum Ali Ulvi Kurucu. Gözlerini Altınoluk’tan hiç ayırmayan son Osmanlı. Mekke’deki Konya, Konya’daki Mekke. Tebessümü Anadolu’yu kuşatıyor, gönlü gurbet burcundaki tekke.
 
Bu ayki dosya konumuz yerel veya yerinden yönetim. Ülkenin geleceğine yönelik hiçbir fikir üretemeyen muhalefet partisi CHP, akıl almaz bir bağnazlıkla Kamu Reformu yasasını engelliyor. Yasanın temel felsefesi, merkezde biriken ve artık altından kalkılamayan otoriteyi önemli ölçüde yerel yönetimlere devretmek. AKP’nin şehir politikaları ise fazla pragmatizm ve oportünizm kokuyor. Anlayış dosyası siyaset ufkumuzu biraz aydınlatabilirse, ne mutlu!
 
Daha iyi sayılarda buluşma dileğiyle.  

Paylaş Tavsiye Et