Hayat Ağacı
Sivas Şehir Kültürü Dergisi
Yaz 2008, Sayı 11
Sivasspor’un geçen sezondaki başarısı, “Sivaslılık bilinci”yle sokaklara dökülen “yiğido”ları coşturmakla kalmadı, Sivas’ın üzerine yapışıp kalan etiketleri de sildi süpürdü. Sadece Sivaslıların değil (her ne kadar İstanbul’a göç edenler listesinin ilk üç sırasında yer alsalar da), Anadolu’nun bağrından çıkamamış garip yetimlerin, boynu büküklerin ve mutluluk nedir bilmezlerin de, büyük şehre karşı girişilen bu (kimi değerlendirmelere göre) “Anadolu ayaklanması” neticesinde makus talihlerini değiştirebileceklerine olan inançları arttı.
Sivas, mutfağı, türküleri, masalları, farklı din ve kültürlere beşiklik eden kimliğiyle değişik konulardaki kitaplara da kaynaklık eden bir şehir. Futbolu kadar medyatik olmasa bile, bu birikimiyle de gündeme gelmeye devam ediyor. İstanbul’da yaşayan Sivaslıların kurduğu Sivas Platformu’nun faaliyetlerine geçtiğimiz sayıda kısaca yer vermiştik. Bu minvalde adını anmadan geçemeyeceğimiz bir diğer kuruluş ise Sivas’ta faaliyet gösteren Sivas Hizmet Vakfı. Vakfın üç ayda bir çıkardığı şehir kültürü dergisi Hayat Ağacı, 11. sayısına ulaştı (bu alanda Sultan Şehir ve Sultan Kültür dergilerini de unutmamak gerekir).
Sivas’ın tarihinin, kültürünün ve edebiyatının tanıtıldığı dergi, yayınlanan belgeler ve fotoğraf arşivleriyle, kültür tarihine ve özellikle de yerel tarihe ilgi duyanların kütüphanelerinde yer açacakları bir doküman niteliği taşıyor.
11. sayı, Sivas folklor tarihinin ve halk musikisinin önemli isimlerinden Muzaffer Sarısözen’e ayrılan sayfalarla başlıyor. “Futbolun Sivas Mevsimi”, “Sivas’ın Şehir Hayatından Köklü Bir Gelenek: Avcılık”, “Bir Fotoğrafın Anatomisi”, “Sivas’ın Düğün Geleneklerinden: Okuyucu Gezme”, “Sivas’ta Ramazanın Tadı: Horoz Şekeri” bu sayıda yer alan bazı başlıklar. “Kadim Kentler” bölümünde çarşıları, yaylaları, Çifte Minareli Medresesi ile Erzurum’a geniş yer ayrılmış. II. Dünya Savaşı’nın kıtlık yıllarında, İsmet Paşa İlk Mektebi’ndeki bir öğrenci kuşağının hüzünlü hikâyesi Kadir Üredi’nin kaleminden okura sunulmuş. Hikâye, mektebin şimdiki yerini alan harabeler ve yüksek apartmanlarla daha da hüzünlü hale geliyor. Sivas’a gönül vermiş hayırseverler ve işadamlarıyla yapılan söyleşiler bu sayıda da unutulmamış. Kapak konusu ise Söz Mülkünün Sultanı Kadı Burhaneddin’e ayrılmış.
Geleneksel Sivas mutfağından resimli örneklerin de yer aldığı dergi eki ise, bu sayının okurlara hediyesi. / Nermin Tenekeci
Paylaş
Tavsiye Et