MEMUR statüsündeki kamu çalışanlarının sendikal örgütlenmesini ifade eden memur sendikacılığı, Türkiye’de oldukça geç başladı. Ekonomik ve sosyal durumları devlet tarafından garanti altına alınan ve devletin bir parçası addedilen memurların sendikalaşmasını gereksiz gören egemen siyasi irade, işçi sendikacılığına gösterdiği olumsuz yaklaşımı, memur sendikacılığı için daha keskin bir yasakçı tavırla ortaya koydu. Yeni bir dönüşümü gerçekleştirmek isteyen elitler, 1961 Anayasası’na memurların sendikalaşmasını mümkün kılacak hükümler koydular. Devlet Personeli Sendikaları Kanunu’nun 1965 yılında yürürlüğe girmesiyle birlikte, ilk memur sendikası 18 Haziran 1965’te “Türkiye Devlet Büro Görevlileri Sendikası” adıyla Ankara’da kuruldu. Ancak memurlara verilen örgütlenme hakkının kullanımı uzun sürmedi; bu hakkın kullanılmaya başlandığı tarihten altı yıl sonra 1971’de geri alındı.
12 Mart 1971 askerî muhtırasıyla ise Türkiye’de olağanüstü bir dönem başladı. Nihat Erim başkanlığında kurulmuş olan “teknokratlar hükümeti” tırmanmış olan toplumsal kargaşayı önleyebilmek bağlamında 1961 Anayasası’nda önemli ölçüde değişiklikler yapma gereği duydu. Anayasa’daki değişikliklerden biri de memurların sendikalaşma hakkının ortadan kaldırılmasıydı. Memur sendikalarının altı yıllık faaliyet döneminde gerçekleştirdikleri yönetim karşıtı baskı grubu fonksiyonlu eylemlerin iktidar üzerinde yaratmış olduğu hoşnutsuzluk, memurlara verilmiş olan sendikalaşma hakkının 1971’de son bulmasında etkili oldu.
Sosyal hakları genellikle sınırlayıcı bir özellik taşıyan 1982 Anayasası ise kamu görevlilerinin sendikal örgütlenmesini düzenlemeyerek muallakta bıraktı; doğrudan yasaklayıcı bir hükme de yer vermedi. 1993 yılında Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 87 sayılı sözleşmesinin T.C. tarafından onaylanması, memur sendikacılığının yoğun biçimde tartışılmasına neden oldu. Zira bu sözleşmede sendikal örgütlenme sadece işçilere değil tüm çalışanlara tanınmakta idi. Memur sendikacılığının hukuki durumu kuramsal düzeyde tartışılırken uygulamada ilk kamu görevlisi sendikaları kurulmuş ve eyleme geçmişti. Bu duruma son verebilmek amacıyla önce memur sendikacılığına anayasal bir dayanak hazırlama gereksinimi duyuldu ve 1995’te Anayasa’nın 53. maddesine yeni bir fıkra eklendi. Ancak bu hükümler Türkiye’de memur sendikacılığının sağlıklı bir şekilde doğmasına ve gelişmesine yardımcı olmaktan ziyade, getirdiği sınırlamalarla yeni zorluklara yol açan bir düzenlemeden öteye geçemedi. Zira kamu görevlilerinin kuracağı sendikalar Anayasa’daki toplu pazarlık ve grev haklarından yararlanamayacaklar; toplu görüşmenin sonunda anlaşma olsun ya da olmasın düzenlenen tutanağı Bakanlar Kurulu’nun takdirine sunmakla yetineceklerdi.
4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu’nda hizmet kolu sayısının 11 ile sınırlı tutulması, keza beklenenin aksine bazı kamu görevlilerine sendika kurma hakkının verilmeyişi nedeniyle sendika sayısında önemli bir artış olmadı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan alınmış olan 2007 istatistikleri bu durumu net bir şekilde ortaya koymaktadır.
Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen)
Memur-Sen, 9 Haziran 1995’te Ankara’da kurulmuştur. Konfederasyonu kuran sendikalar: Eğitim Bir-Sen, Sağlık-Sen, Kamu Büro-Sen, Belediye-Sen, Öz Büro-Sen, Tok-Sen, Enerji Bir-Sen, Birlik Haber-Sen, Bem Bir-Sen, Sağlık Bir-Sen’dir. Konfederasyona üye sendika sayısı 12’dir. Toplam üye sayısı ise 249.725’tir.
Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Türkiye Kamu-Sen)
Türk Eğitim-Sen, Türk Sağlık-Sen, Türk Büro-Sen, Türk Enerji-Sen, Türk Haber-Sen, Türk Banka-Sen, Türk Petrol-Sen, Türk Genel Hizmet-Sen, Türk Gıda-Sen, Türk Metal-Sen, Türk Ulaşım-Sen ve Türk İmar-Sen tarafından 22 Haziran 1992’de Ankara’da kurulmuştur. Türkiye Kamu-Sen’e halen 12 sendika üyedir. Toplam sendikalı üye sayısı 350.727’dir.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK)
KESK, 1992 sonrası kurulan bazı sendikaları bünyesinde toplayan Kamu Çalışanları Platformu’nun öncülüğünde 8 Aralık 1995’te Ankara’da kurulmuştur. Konfederasyona üye sendika sayısı 11’dir. KESK’e bağlı sendikaların toplam üye sayısı ise 231.987’dir.
Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK)
BASK, 11 Nisan 2002 tarihinde Bağımsız Haber-Sen, Bağımsız Sağlık-Sen, Bağımsız Büro Çalışanları Sendikası, Bağımsız Enerji-Sen, Bağımsız Ulaşım-Sen, Bağımsız Yapı-İmar Sen, Bağımsız Tarım Orman Çevre-Sen, Bağımsız Eğitimciler Sendikası, Bağımsız Diyanet Vakıf-Sen, Bağımsız Yerel-Sen ve Bağımsız Kültür Sanat-Sen’den oluşan 11 bağımsız sendikanın birleşimi ile meydana gelen bağımsız bir kamu görevlileri konfederasyondur. Toplam üye sayısı 5.718’dir.
Hürriyetçi Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Hür Kamu-Sen)
2003 yılında kurulmuş olan Hür Kamu-Sen’in üye sayısı sadece 65’tir.
Paylaş
Tavsiye Et