Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali, 28 Kasım-4 Aralık tarihleri arasında üçüncü kez sinemaseverlerle buluşuyor. Festivalde bu yıl yarışma ve yarışma dışı film gösterimlerinin yanı sıra, yerli ve yabancı konukların katılımı ile düzenlenecek olan söyleşiler, paneller, sergiler, atölye çalışmaları ve sinema seminerleri gibi birçok yan etkinlik de yer alacak. Festival, 12 farklı ülkeden 12 ilk filmin yarışacağı Uluslararası Altın Karagöz Uzun Metraj Film Yarışması ve yine uluslararası festivallerde ödül almış ilk filmlerin yanı sıra, Cannes, Berlin, Venedik ve Sundance gibi sinema dünyasının saygın festivallerinde ilgiyle karşılanan filmleri, 7 gün boyunca sinemaseverlerle buluşturacak.
Festivalde gösterilecek olan filmler, “İpek Yolu Üzerinden: Bosna-Hersek”; dünya sinemasının seçkin örneklerinin yer aldığı “Panorama”; ödüllü yarışmalı resmî bölümler; “Ödüllü İlk Filmler”; “Bozkırın Ozanı Cengiz Aytmatov”; çocuk filmleri ve “Belgeseller” gibi farklı başlıklar altında toplandı. Festivale bu yıl yerli ve yabancı 400’e yakın oyuncu, yönetmen, yapımcı, yazar ve basın mensubu konuk olarak katılacak.
Festivalin “Bozkırın Ozanı Cengiz Aytmatov” bölümü, 10 Haziran 2008 tarihinde aramızdan ayrılan ve eserleri 157 dile çevrilen ünlü Kırgız Yazar Cengiz Aytmatov’un, yapıtlarından uyarlanan ve birçoğunun senaryolarını da bizzat kendisinin yazdığı 6 filmden oluşan bir seçkiyle yazarın destanlarla ve masallarla bezeli şiirsel dünyasının kapılarını aralıyor: İlk Öğretmen (Andrei Mikhalkov Konchalovski, 1965), Çocukluğumuzun Gökyüzü (Tolomuş Okeyev, 1967), Beyaz Gemi (Bolotbek Shamshiyev, 1975), Cemile (Monica Teuber, 1994), Boranlı İstasyonu (Bakyt Karagulov, 1996), Elveda Gülsarı (Ardak Amirkulov, 2007).
Festival mekanı, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da Tayyare Kültür Merkezi. Festivalde yer alan “Muhterem Nur ve Sezer Sezin Film Afişleri Sergisi”nin yanı sıra; yönetmen ve oyuncularla yapılacak olan söyleşiler ve “Ücretsiz Sinema Kursları” da Tayyare Kültür Merkezi’nin çok amaçlı salonlarında gerçekleştirilecek.
Kuşkusuz festivalin film gösterimlerinden sonra en büyük ilgiyi gören etkinliklerinden biri Ücretsiz Sinema Kursları. Kurs kapsamında Cem Özer ve Pelin Batu “Sinemada Oyunculuk”, Semir Aslanyürek “Sinemada Yönetmenlik”, Sevin Okyay “Film Analizi”, Selahattin Sancaklı ile Hayk Kirakosyan “Işık Bilgisi ve Görüntü Yönetimi”, Zeynep Özbatur “Yapımcılık”, Tevfik Başer “Senaryo”, Ali Can Sekmeç “Türk Sinema Tarihi”, Senem Aytaç “Dünya Sinema Tarihi”, Necip Sarıcı “Seslendirme”, Çiçek Kahraman “Kurgu” dersleriyle kurs kapsamında eğitim verecekler. Festivalin bilet satışları 21 Kasım’da başlıyor.
Tavsiye Et
31 yaşında tahta geçen ve imparatorluğun en güçlü sultanlarından biri olan II. Abdülhamid, dünyaya son derece açık bir hükümdardı. Tahta çıkmadan önce bütün Avrupa’yı gezen II. Abdülhamid’in, padişah olmasının ardından ise İstanbul dışına bile çıkmadığı biliniyor. II. Abdülhamid, sanata olan genel ilgisinin yanı sıra, belki biraz da bu durumdan dolayı fotoğraf sanatına ilgi duymuş, hem imparatorluğun dört bir köşesinde hem de dünyada olup biteni anlamak için fotoğraflar çektirmiştir.
Sultan II. Abdülhamid’in kendi döneminde, dünyanın birçok ülkesinden ünlü fotoğrafçılara çektirttiği ya da kimi zaman Sultan’ın bu merakını bilenlerce hediye olarak gönderilen ve toplamı 35 bin kareden oluşan arşivinden seçmelerle oluşturulan “Sultan Abdülhamid’in Arşivinden Dünya” sergisi, Topkapı Sarayı Müzesi’nde ziyaretçilerin ilgisine sunuluyor. Arşivde bulunan dünyanın 19 ülkesinin 1800’lü yıllarına tanıklık eden 80 karenin yer alacağı sergi, 16 Kasım tarihine kadar gezilebilecek. Ziyaretçilerin, dönem fotoğrafçılarını da tanıma imkanı bulabileceği sergide, farklı ülkelerin kentlerinden ve insanlarından kareler görülebilecek.
Tavsiye Et
49 yıllık köklü bir geçmişe sahip İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği (İFSAK) tarafından 20 yıldır düzenlenen, Türkiye’nin en geniş kapsamlı fotoğraf organizasyonu İstanbul Fotoğraf Günleri, 1-30 Kasım tarihleri arasında fotoğrafseverlerle buluşuyor. Bu yıl 21. kez düzenlenecek etkinliğin ana teması, “Gerçek”. Fotoğraf meraklılarını, fotoğrafçının “gerçeği”nin peşinde bir yolculuğa çıkaran etkinlikte, yerli-yabancı fotoğraf sanatçılarının sergilerinin yanı sıra saydam gösterileri, panel ve atölye çalışmaları yer alıyor.
“Fotoğraf Günleri”ne yurtdışından konuk olacak fotoğraf sanatçıları arasında, ünlü Slovak fotoğrafçı Karol Kallay bulunuyor. Yurtiçinden ise “fotoğrafın asi çocuğu” unvanını her beyanatında perçinleyen Mehmet Turgut, bir sergisiyle izleyiciyle buluşuyor.
İFSAK üyelerinden Uğur Varlı “Kızılötesi” sergisi, Yalçın Savuran da fotoğrafı mekânın gerçeği ile birleştirdiği sergisiyle etkinliğin öne çıkan isimleri arasındalar.
Etkinlikte Ufuk Duygun küratörlüğündeki fotoğrafçılar “Kentin Gerçeği” sergisiyle, Nedim Sipahi küratörlüğünde çalışan İFSAK Doğa Fotoğrafçıları Grubu doğadan “makro” hatta “mikro” karelerle, İbrahim Zaman küratörlüğünde çalışan İstanbul’u Fotoğraflayanlar Grubu da İstanbul’un kültürel mirası konulu sergileriyle karşımıza çıkıyor.
Etkinlik kapsamında yer alan ilginç sergilerden biri de Olympus-İFSAK-Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi işbirliğiyle yürütülen bir proje olacak. Buna göre, rehabilitasyon desteği alan kişilerin gerçeklerinden yansıyan kareler duvarlarda olacak.
Tavsiye Et
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, 1-20 Kasım tarihleri arasında Centre Pompidou Film katkılarıyla düzenlenen Tuhaf Filmler’e ve Romen Kültür Merkezi İstanbul katkılarıyla gerçekleştirilen Romanya Filmleri’ne ev sahipliği yapıyor. 1-9 Kasım tarihleri arasında düzenlenen Tuhaf Filmler, “sinemaya farklı bir gözle bakmak” konusunu irdeleyen 12 orta metrajlı film kurmaca, belgesel, video sanatı, dans, deneysel filmler ve video oyunlarını bir araya getiriyor. 1-20 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen Romanya Filmleri programında son dönem örneklerine ve genç sinemacı Nae Caranfil’in filmlerine yer veriliyor.
Ayrıca bu sene 21-30 Kasım tarihleri arasında Pera Müzesi’nde beşinci kez düzenlenecek olan İstanbul Animasyon Festivali de zengin bir içerik sunuyor. Dünyanın en büyük animasyon festivallerinin gözde filmleri, festivalin yarışma bölümünde izleyiciler ile buluşuyor. Yine, 8 Kasım’da Yerçekimsiz Erkekler film gösteriminin ardından Eleonore Weber ve Geraldine Gomez ile, 15 Kasım’da da 4 Ay 3 Hafta ve 2 Gün filminin gösteriminin ardından yönetmen Alex Serban ile Romanya Filmleri üzerine bir söyleşi düzenleniyor. (Tel: 0212 334 99 00)
Tavsiye Et