Klasik medya, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak için en elverişli zeminleri hazırlıyordu. Düşünmemiz ve yapmamız gerekenleri modern süslü hediye paketleri ile kurgulayıp önümüze sunuyordu. Bizler de paketlerin cazibesinden etkilenip mutlu oluyor, paketin içindekileri de hazmedip hayatımızın önemli birer bileşeni haline getiriyorduk.
Klasik medya ile klasik siyaset anlayışı şu sıralar aynı kaderi paylaşıyor. Uzun süreden beri aynı takımlarda birbirleri ile çok iyi paslaşarak top koşturan bu ikili, düşünce ve içtimai hayatımıza attıkları goller sayesinde kendi değerlerini sürekli arttırdılar ve güçlendiler.
Ancak Time dergisinin 2006 yılında “Yılın İnsanı” olarak “YOU!” yani “BİZ”i seçmesinden sonra mertlik bozuldu. Oyunun kuralları esnemeye hatta değişmeye başladı. Sosyal Medya’nın hızla artan gücü sayesinde “Kapalı Kapılar Arkası” metaforu tarihin yapraklarına hızla gömülmeye başladı. Gün geçtikçe, kapıların arkasında ne kadar bir desibelde, hangi muhteviyatta, neler konuşulduğuna vakıf olmaya başlıyoruz. Çünkü artık herkes her şeyi düşünüyor, konuşuyor ve bildiklerini yazmaktan kaçınmıyor. “Gerçekler”e yaygın erişim fırsatı gün yüzüne çıktığından beri klasik medya da klasik siyaset anlayışı da hızla kan kaybediyor.
Değişen oyun kuralları, siyaset sahnesinde de değişikliklere yol açıyor. Web 2.0 teknolojilerinin hayatımızın neredeyse her alanında karşımıza çıktığından sürekli bahsediyoruz. Son olarak ABD başkanlık seçimleri sayesinde Siyaset 2.0 kavramı ile tanıştık. Siyaset 2.0’ı, Web 2.0 teknolojileri ve Sosyal Medya bileşenlerinden faydalanarak yürütülen siyasi çalışmalar olarak tanımlayabiliriz.
ABD başkanlık seçimleri bizlere Sosyal Medya ve bileşenlerinin siyaset arenasında nasıl kullanılabileceğini gösteriyor. Özellikle Barack Obama’nın, yürütmüş olduğu seçim kampanyasındaki sosyal medya kullanımı ile ilgili bir çığır açtığını söyleyebiliriz. Obama, Sosyal Medya bileşenlerini gerçekten stratejik ve planlı olarak, hakkını vererek kullanıyor. Sanal ve gerçek seçim kampanyaları arasında bir tutarlılık sağlıyor. Seçim kampanyalarını entegre bir şekilde sürdürüyor.
Barack Obama seçim kampanyasında sosyal ağlara en çok değer veren isim olarak gösteriliyor. Özellikle genç kuşaklar arasında çok yaygın olan sosyal ağlar sayesinde gençlere başarılı bir şekilde ulaşıyor.
Barack Obama, Sosyal Medya araçlarını hakkıyla kullanan etkili bir siyasetçi portresi çizerken yakın gelecekteki politika iletişimi alanında öncü bir rol üstleniyor. Siyaset 2.0, günümüz Türkiye’sinin demokrasi anlayışını destekleyebilir ve daha paylaşımcı bir düzeye çekebilir.
Tavsiye Et
Twitter: Mikrobloglama aracı olan Twitter platformunda Barack Obama, 45.000 takipçisi ile platformun dünya çapındaki en aktif üyesi sayılabilir. Twitter üzerinde takipçileri Obama’nın anlık olarak nerede olduğunu, kiminle görüştüğünü, neler yaptığını takip edebiliyorlar. Obama, Twitter üzerinde kendisini anlık takip eden anlamlı bir takipçi kitlesine şimdiden erişmiş durumda.
www.twitter.com/barackobama
Facebook ve MySpace sosyal ağ platformlarında 1.2 milyon üyeye sahip Barack Obama Grubu sayı itibarıyla dünyanın en büyük sosyal ağ grubu sayılabilir. Barack Obama, grup üyeleri ile Facebook ve MySpace üzerinden sürekli mesajlaşıyor.
www.facebook.com/barackobama
Flickr: Yahoo’nun popüler fotoğraf paylaşım platformu olan Flickr üzerinde, Barack Obama’nın tüm kampanya, etkinlik, toplantı fotoğraflarına; nerede ne yaptığının görsel arşivine erişebiliyorsunuz.
www.flickr.com/photos/barackobamadotcom/
Youtube Kanalı: Barack Obama’nın konuşma ve etkinliklerinden seçmelerin sunulduğu YouTube video kanalını, Obama adına en çok ziyaretçi çeken Sosyal Medya aracı olarak nitelendirebiliriz. Dünyanın genelinde yapılan tüm içerik araştırmalarında yükselen değer olarak gösterilen video, seçim kampanyalarında da en çok tüketilen ve ilgi çeken mecraların başında geliyor.
www.youtube.com/barackobama
Kişisel Web Sitesi: Barack Obama’nın Web 2.0 destekli kişisel web sitesinin, Alexa istatistiklerine baktığımızda dünya sıralamasında hayli iyi bir yerde olduğunu görüyoruz. Barack Obama hakkındaki tüm haberler, bilgiler, sitesinin uzantısını içeren kişisel web postasından sunuluyor. Sitede bloglar, basın duyuruları, politik konular hakkındaki görüş ve mesajları içeren kapsamlı bir içeriğe ulaşmak mümkün.
www.barackobama.com
Scribd: Dünyanın en büyük doküman paylaşım sitesi olan Scribd de Barack Obama’nın seçim kampanyasından nasibini almış durumda. Scribd üzerinde Obama’nın düşünce, plan ve projelerinden oluşan geniş bir doküman havuzu oluşturulmuş. Dokümanların hedef kitlesinin okuyan, araştıran ve sorgulayan internet kuşağı olduğu gözleniyor.
www.scribd.com/barackobama
Tavsiye Et